bihon.ro Web analytics

Primăria Oradea are mult de lucru la capitolul transparență instituțională

Primăria Oradea are mult de lucru la capitolul transparență instituțională

Reactualizat la:
Ioana Mihăilă, candidatul la Primăria Oradea, Ramona Strugariu, europarlamentar al Alianței USR PLUS și Delia Ungur, candidat la Consiliul Local Oradea au susținut duminică seara o conferință de presă în centrul orașului pe tema necesității transparentizării activității administrației publice.
Ioana Mihăilă, candidatul la Primăria Oradea, Ramona Strugariu, europarlamentar al Alianței USR PLUS și Delia Ungur, candidat la Consiliul Local Oradea au susținut duminică seara o conferință de presă în centrul orașului pe tema necesității transparentizării activității administrației publice.

Ramona Strugariu a subliniat că transparența primăriilor și consiilor locale nu este opțională, ci o literă de lege. Consilierii locali trebuie să se consulte cu cetățenii, trebuie să să întâlnească cu ei, să dezbată și să facă publice propunerile consiliului înainte ca acestea să devină hotărâri. În calitate de Membru al Biroului Anticorupție din Parlamentul European, Ramona Strugariu a prezentat studii din care reieșea că prin transparență crește competitivitatea cu 12%, se reduc costurile cu 8% la nivel european, și sunt încurajați să participe la licitațiile publice mult mai mulți parteneri. Anual 30% din valoarea contractelor se pierde la nivel european din cauza corupției.

Revenind la situația locală, Delia Ungur, candidată la Consiliul Local Oradea a afirmat că Primăria Oradea este repetentă la capitolul transparență. Transparența este la baza democrației și singurul motiv pentru care nu ai face publice informații este corupția. Delia Ungur consideră că sunt două tipuri de informații la care toți cetățenii trebuie să aibă acces: în primul rând, oamenii trebuie să știe care este averea orașului și apoi care e situația contractelor plătite din banii publici. Implicarea cetățenilor în luarea deciziilor prin dezbateri publice, pentru ca oamenii să poată să-și spună părerea despre un proiect public și nu doar de formă. Dreptul lor de a participa la luare deciziilor, cetățenilor de a ști din timp ce hotărâri ia Consiliul local.

La rândul său, Ioana Mihăilă, candidatul Alianței USR PLUS la Primăria Oradea a afirmat: ”Un stat puternic și o administrație eficientă au la bază instituții solide. Oradea se poate lăuda cu kilometri de șosea de centură, cu fațadele reabilitate, cu banii atrași din fonduri europene. Dar pentru ca orădenii să aibă un viitor prosper este nevoie de instituții solide, de o administrație care funcționează eficient indiferent de rotația politică. Este nevoie de transparență, responsabilitate, profesionalism, participare și digitalizare.”

În acest context, Alianța USR PLUS se angajează să susțină TRANSPARENTIZAREA activelor și a contractelor municipiului Oradea.

Inventarierea proprietăților municipalității și oferirea de access liber cetățenilor și potențialilor investitori la datele privind locația, prețurile de vânzare sau de închiriere, statusul contractelor cu utilizatorii clădirilor și terenurilor care aparțin municipalității va determina creșterea veniturilor primăriei și va reduce riscul de corupție și alocare preferențială a acestor bunuri către grupuri de interese. Va stabili un climat de încredere atât între cetățeni și primărie cât și între potențiali investitori și autoritățile locale.

Ne propunem să construim o hartă interactivă, accesibilă publicului, care să cuprindă toate datele referitoare la proprietățile primăriei. Vom include inclusiv informații legate de domeniul de utilizare al clădirilor, contracte aflate în derulare, anunțuri publice de închiriere sau de vânzare, scutiri sau reduceri de impozite. În acest mod orice cetățean va putea verifica dacă există tratamente preferențiale pentru anumiți beneficiari, iar administrația locală va fi descurajată să înstrăineze sau să închirieze sub prețul pieței și în detrimentul cetățenilor.

Ne propunem reorganizarea site-ului primăriei, astfel încât informațiile despre contractele de investiții să fie accesibile la o simplă căutare după cuvinte cheie.

2. Prin creșterea transparenței și trasabilității proiectelor de investiții vom încuraja asumarea RĂSPUNDERII atât pentru promisiunile îndeplinite cât și pentru erorile de decizie sau pentru implementarea defectuoasă a proiectelor. Astfel nu vor mai fi cazuri precum Dealul Ciuperca unde nu există vinovați ci doar păgubiți (cetățenii plătitori de taxe) sau precum numeroasele intervenții neprofesioniste din domeniul spațiilor verzi.

3. Sistemul public din Oradea trebuie să dea dovadă de PROFESIONALISM și COMPETENȚĂ înainte de toate:

Vom organiza concursuri pe post ”pe bune”, anunțate transparent, evaluarea candidaților va fi făcută de către specialiști, pe baza unor criterii clare și relevante pentru locul de muncă. Promovarea internă se va face după aceleași criterii.

Susținem programele de pregătire profesională la locul de muncă. Vom renunța la turismul mascat ca pregătire profesională. Pregătirea profesională va viza atât

calificarea de specialitate cât și (mai ales) dezvoltarea capacității de interacționare cu publicul, dezvoltarea conștiinței serviciului public (“public servant”), conștientizarea că cetățeanul este beneficiarul care plătește serviciile.

Vom evalua permanent performanța personalului și nivelul de satisfacție al cetățenilor raportat la calitatea serviciului public.

Acest material a fost comandat de PARTIDUL LIBERTATE, UNITATE ȘI SOLIDARITATE (parte a alianței electorale “Alianța USR PLUS”), Publicat de Inform Media Press SRL, Cod unic de identificare 21200391

Advertorial!

12 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. ioana says:

  Primaria Oradea comite permament abuzuri pentru care trebuie sa plateasca cu daramarea abuziva si dictatoriala a garajelor construite cu acte n-au altceva mai bun de facut decat sa demoleze fara nici un drept aceste garaje , in loc sa asfalteze strazile care arata groaznic ei se ocupa de demolari, birta si bolojan si acolitii lor din primaria oradea care aplica legea bunului plac. Si mai vin sa cerseasca voturi ca sa poata sa comita alte abuzuri de la noi nu le veti obtine netrebnicilor.

  • Alin Lucian says:

   Nu stiu cate din garajele din Oradea au aviz de constructie aprobat de primarie.
   Poate multe din aceste garaje arata deplorabil iar altele sunt amplasate în zone care încurcă dezvoltarea orasului sau dă o față urâtă cartierului .
   Este de înțeles pe undeva că dacă ai avut un garaj sau ai să te împotriveşti.
   Trebuie să fim totuşi obiectivi și nu subiectivi indiferent de preferințele politice sau nu.

 2. Dan says:

  Eu nu vreau sa fiu rau; sunt chiar de acord cu multe din cele spuse de aceste fete; si probabil ca sunt bine intentionate…dar as vrea o statistica la cati politicieni si lucratori civici (sau cum se numesc) pe cap de locuitor avem in tara asta?

  Cred ca sunt mai multi politicieni ca si casieri in tara asta..

 3. hector says:

  IOAN MANG A DAT COMANDA SA SE INTERZICA TOTAL COMENTARIILE LA RECLAMA LUI. BRAVO BIHON!

 4. O supertransparenţã edilicã says:

  Primãria are piramida unde la ghişeu se plătesc 10 lei.

 5. Elegantul lui Bolojan says:

  Boicotarea şedintelor consiliului judetean numai joc democratic nu a fost.

 6. Ati says:

  Aţi putea purta ceva transparent pentru mai multa transparenţă :))

 7. naomi says:

  netrebnicii de la primaria oradea care ocupa functii de conducere pe principii politice in frunte cu bolojan si birta si acolitii lor din primarie ccomit abuzuri asemanatoare epocii lu ceusescu demoleaza abuziv constructii de garaje construite legal cu autorizatie de construire , este inadmisibil ca acesti parveniti ordinari bolojan si birta si acolitii lor numiti in functii pe principii politice care comit asemenea abuzuri grosolane chiar in campania electorala sa nu plateasca pentru faradelegile si abuzurile lor. Ar trebui ca proprietatile lor ale lui bolojan si birta construite cu acte sa fie demiolate pentru ca acesti indivizi parveniti politruci sa realizeze ce abuzuri grosolane comit cu incalcarea legii si a constitutiei care prevede ca proprietatea este garantata, dar pentru ei nu exista lege si constitutie decat legea bunului plac. Sa va aleaga dracu la viitoarele alegeri, pentru noi nu mai existati decat ca mici dictatori odiosi si ticalosi care nu mai aveti ce cauta in viata politica si publica.

 8. Adi says:

  Regenerare urbana in beneficiul dezvoltatorilor imobiluari. Doar nu vreti transparenta, doamne ce prostii vorbiti. Primaria vine cu motivul ca trebuie demolata casa pt 50cm de pusta de biciclete iar apoi ridica din umeri ca nu au ce face cu restul trrenului si de aia il da pt constructia de blocuri, dar sa intelegem ca pt biciclete au demolat nu pt bloc.

 9. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  S-a stins din viaţă un mare dascăl: Dorel Tifor
  S-a stins un dascăl cum puţini mai sunt în ziua de astăzi.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Muzică populară, teatru-dans şi muzică clasică în Piaţa Unirii
  Evenimentul a fost organizat pe baza protocolului dintre Consiliul Judeţean Bihor şi Primăria Oradea.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Multipla campioană Elena Pagu, la 96 de ani, la startul Beiuș Runnnig Day
  Evenimentul care a avut loc pe 12 iunie 2021 se află la cea de-a doua ediție și a reunit la start sute de participanți printre care și mari campioni.

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Compania de Apă anunță întreruperi în furnizarea apei

  BIHON CAO

  Întrerupere în furnizare apei în Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Peste 400 de teste efectuate, un singur caz nou de coronavirus
  Numărul de cazuri noi continuă să fie redus în județul Bihor. 1

  Ştiri sportive

  Prima declaraţie a medicului care l-a salvat pe Christian Eriksen
  Medicul care l-a ajutat pe Erksen pe teren, medicul echipei naţionale a Danemarcei, Morten Boesen, a povestit despre momentele în care fotbalistul a fost la un pas să-şi piardă viaţa pe teren. 4

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Vaccinarea anti-coronavirus, restrânsă în Bihor
  Din pricina numărului tot mai mic de doze de ser anti-Covid administrate zilnic în Bihor, s-a decis reorganizarea procesului de vaccinare.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.