bihon.ro Web analytics

Primarul din Vașcău, sancționat cu 10% din indemnizație

De Georgiana Anghel

Primarul din Vașcău, sancționat cu 10% din indemnizație

Primarul Ioan Porge | FOTO: Crișana
Înalta Curte de Casație și Justiție a decis că primarul Florin Porge a fost în conflict de interese, așa cum a constatat Agenția Națională de Integritate în 2018, când și-a angajat soția ca manager de proiect, aceasta încasând de la primărie aproape 16.000 de lei.
Scris de Georgiana Anghel - Înalta Curte de Casație și Justiție a decis că primarul Florin Porge a fost în conflict de interese, așa cum a constatat Agenția Națională de Integritate în 2018, când și-a angajat soția ca manager de proiect, aceasta încasând de la primărie aproape 16.000 de lei.

Prefectura Bihor a anunțat că primarul Vașcăului, Florin Porge, va fi sancționat disciplinar, după ce instanța a decis că în mandatul 2012 – 2016 edilul s-a aflat în conflict de interese. “În conformitate cu prevederile art.228 alin.(5) din OUG nr. 57/2019 privind Codul Adminsitrativ, fapta aleșilor locali de a încălca legislația privind conflictul de interese constituie abatere disciplinară, astfel, prin ordinul prefectului, pentru primarul orașului Vașcău s-a stabilit diminuarea indemnizației aferente funcției de primar cu 10%, pentru perioadă maximă prevăzută de lege, respectiv de 6 luni”, a transmis Prefectura Bihor. Contact, Porge ne-a spus că nu știe deocamdată dacă va contesta sancțiunea. “Voi analiza situația”, ne-a declarat primarul din Vașcău.

Prefectura Bihor a fost notificată în urmă cu două zile, de către Agenția Națională de Integritate (ANI), cu “privire la rămânerea definitivă prin Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție nr.4197 din 24.09.2021 a Raportului de evaluare nr.23071/G/II/09.07.2018, prin care s-a constatat că Florin Ioan Porge, primar al orașului Vașcău, județul Bihor, a fost în stare de conflict de interese.”

Și-a angajat soția ca manager de proiect

Sentința ÎCCJ a fost pronunțată pe 24 septembrie 2021, la 3 ani de la decizia ANI. Potrivit unui comunicat al ANI din iulie 2018, instituția a constatat că primarul Florin Porge se afla în conflict de interese administrativ. “În exercitarea mandatului de primar (2012 – 2016) a emis o dispoziție privind numirea soției sale în funcția de manager de proiect în cadrul unui proiect implementat de Primăria Vașcău, care a produs un folos material pentru soția sa (în baza acestei dispoziții, soția persoanei evaluate a încasat venituri în sumă de 15.859 lei)”, se arată în comunicatul ANI. Potrivit aceleași surse, primarul ar fi încălcat dispozițiile art. 76, alin. (1) din Legea nr. 161/2003 care spune că: „Primarii şi viceprimarii, primarul general şi viceprimarii municipiului Bucureşti sunt obligaţi să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziţie, în exercitarea funcţiei, care produce un folos material pentru sine, pentrul soţul său ori rudele sale de gradul I”.
În septembrie primarul Porge ne declara: “Nimic nu se va întâmpla. Fapta este de natura administrativă, contravențională sau patrimonială. Probabil acel venit va trebui restituit, cu penalități. Oricum raportul ANI a fost unul superficial, eu am dat o dispoziție pentru implementarea unei echipe pentru acel proiect și singura persoană din primărie care îndeplinea cerințele era soția mea.”
Primarul din Vașcău se află la al cincilea mandat.

Sentință definitivă: Primarul de Vașcău, Florin Ioan Porge, în conflict de interese. Decizie ÎCCJ

1 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Ciprian de la Cou says:

  Ahahahaha, 10%????
  Pai astia-s bani de buzunar pt el. Asta-i bacisul dat lui fabian sa-i cumpere Jidvei
  Sunteti haiosi. Uitat-te la fata lui de purcelas consumator de alcol dublu distilat. Vi se pare suparat? Neah. Mai taie baietii niste lemnute si compenseaza pedeapsa primita.
  Mai fratilor, dar pe asta nu-l leaga nimeni ca a distrus un oras, a alungat investori doar ca sa il tina Smantanesti pe frate-sau la Ardealul, a furat paduri, deturnat fonduri si angajari dupa bunul plac in primarie? Mai trebuie sa auzim mult despre el?

 2. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  1.000 de localnici din Suplacu de Barcău cer înființarea unui post de jandarmi
  Lista cu cele 1.000 de semnături ale localnicilor a fost înmânată ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, de către parlamentarul Adrian Merka, din Grupul Minorităților Naționale. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Mai multe firme, mai mulți angajați în Bihor
  ITM Bihor a efectuat în 2021 3.597 de controale, aplicând 5.022 de sancţiuni contravenţionale, din care 467 amenzi şi 4.555 de avertismente.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  CJ Bihor alocă 65% din buget - 115 milioane de euro - pentru investiții în 2022
  Consiliul Județean Bihor a anunțat joi proiectul pentru buget pe anul 2022. 3

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Cum să cumpărați corpurile de iluminat perfecte

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  CJ Bihor va selecta o companie aeriană care să opereze pentru Air Oradea
  Compania aeriană înființată de Consiliul Județean Bihor și Primăria Oradea ar urma să fie operațională din această primăvară. 7

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Sosesc tranșele 5 și 6 de tichete pentru bihorenii vaccinați cu schema completă
  13

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.