bihon.ro Web analytics

Refacerea Palatului Episcopal Greco-Catolic, în etapa interioarelor

De Cristina Ghilea

Refacerea Palatului Episcopal Greco-Catolic, în etapa interioarelor

Fațadele și acoperișul Palatului sunt gata, urmează interioarele
Deliberativul local a aprobat noii indicatorii tehnico-economici la faza DALI pentru reabilitarea interioarelor Palatului Episcopal Greco-Catolic din Oradea, distruse în urma incendiului din vara lui 2018.
Scris de Cristina Ghilea - Deliberativul local a aprobat noii indicatorii tehnico-economici la faza DALI pentru reabilitarea interioarelor Palatului Episcopal Greco-Catolic din Oradea, distruse în urma incendiului din vara lui 2018.

Valorile au fost crescute în secțiunea Diverse și Neprevăzute de la 10 la 20% din suma totală, în urma unei cereri venite din partea Ministerului Culturii, cel care asigură și finanțarea.

Primăria are încheiat un contract de colaborare cu Institutul Național al Patrimoniului pentru asigurarea finanțării imobilului prin Programul Național de Restaurare. În urma acestui protocol, Institutul Național al Patrimoniului acoperă costul lucrărilor de restaurare, conservare și punere în valoare a monumentului istoric, inclusiv proiectul tehnic.

Municipalitatea asigură documentația tehnico-economică și finanţarea amenajărili spațiilor noi obținute în pod și amenajarea curții interioare a imobilului. Pentru refacerea lor s-au aprobat noii indicatorii tehnico-economici, valoarea totală a investiției fiind de peste 29,5 milioane lei fără TVA, iar durata de realizare va fi de 36 luni.

„Avem semnat un protocol cu Ministerul Culturii prin Institutul Național al Patrimoniului, prin care cheltuielile de reabilitare interioare de la Palatul Episcopal Greco-Catolic le vom suporta împreună. Au fost finalizate toate documentațiile, inclusiv cele financiare. Am primit o solicitare din partea Ministerului să creștem procentul de la Diverse și Neprevăzute, de la 10% la 20%, pentru că nu se știe ce se poate descoperi în timpul execuției lucrărilor. Urmează ca în aproximativ două săptămâni să intre în comisia tehnico-economică de la Minister acest proiect și, în cel mai scurt timp, să dăm drumul la procedura de licitație pentru execuția lucrărilor ca să redăm acel palat orădenilor”, a precizat primarul Florin Birta, în cadrul ședinţei Consiliului Local.

Ca urmare a incendiului devastator din vara anului 2018, acoperișul imobilului a fost distrus în totalitate iar planșeul peste etaj s-a prăbușit în mare parte. Apa folosită la stingerea incendiului a afectat planșeele peste parter, în aripa dinspre Piața Unirii.

În anul 2020 a fost refăcut acoperișul, respectiv planşeul peste etaj, şarpanta şi învelitoarea, au fost restaurate fațadele stradale și cele din curtea interioară a palatului.
A fost înlocuită tâmplăria exterioară, respectiv ferestrele de la nivelul etajului și podului. A fost refăcut iluminatul artistic al clădirii. În urma înlocuirii șarpantei, pe latura din curtea interioară care conține Capela privată a Episcopului și latura de pe str. Ep. M. Pavel, a rezultat un spațiu foarte generos care se vrea amenajat ca spațiu multifuncțional. O bună parte din etaj a fost afectat de foc și de infiltrațiile de apă cu care a fost stins incendiul.

Astfel starea în care se află astăzi interioarele edificiului este mult mai proastă decât în anul 2016. Spațiile care conțin componente artistice sunt distruse, focul și apa degradând pictura pereților și tavanelor în sălile în care au mai rămas tavane. Și parchetul artistic realizat cu furnir de diferite esențe și culori este compromis în totalitate, cu tot cu stratul suport.

Reabilitarea interioară

În etapa actuală este cuprinsă reabilitarea interioară a palatului, inclusiv amenajarea curții interioare. Astfel, se doreşte realizarea pardoselilor la sălile de la parter şi etaj care nu sunt realizate din parchet intarsia sau mozaic artistic. Se vor reabilita tâmplăriile uşilor interioare, se vor reface tencuielile sălilor de la parter şi etaj, se va restaura parchetul, se vor restaura tencuielile şi zugrăvelile în sălile cu componente artistice. Totodată, se vor reface instalaţiile de încălzire şi sanitare care sunt desfăcute în acest moment şi instalaţiile electrice, de curenţi slabi şi de semnalizare. Din păcate, tavanele unicat ale sălilor dinspre Piața Unirii au căzut și vor trebui refăcute după documentarul fotografic și după releveele existente.

Se vor reface zugrăvelile și tencuielile interioare, se vor restaura vitraliile și picturile artistice interioare, se va consolida planșeul de peste parter, precum și alte lucrări necesare în vederea aducerii imobilului la parametrii funcționali. De asemenea, se va realiza reabilitarea încăperilor coroborat cu noile funcțiuni ale acestora, realizarea instalațiilor electrice, sanitare, termice, ventilație și curenți slabi, dotarea cu mobilier și echipamente.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  N-a mai prins tortul! Nuntă încheiată tragic după ce nuntașii l-au aruncat pe mire și l-au scăpat
  O nuntă din Băile Felix s-a încheiat la doar o oră de la începere, după ce nuntașii l-au luat prind surprindere pe mire și l-au aruncat în sus. Finalul a fost tragic deoarece, aceștia l-au scăpat din brațe. Tânărul a ajuns la spital cu coloana fracturată în două locuri. 7

  BIHON Sport local

  CAO a câștigat duelul cu Luceafărul. Marius Hosu a marcat de trei ori!

  România

  Alte scumpiri: Producătorii anunță că apa de izvor îmbuteliată se va scumpi cu 20%
  După ce prețul energiei electrice și al gazului metan a urcat, o nouă scumpire este așteptată în România. 1

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  7 străzi din Oradea rămân miercuri pentru câteva ore fără apă

  BIHON CAO

  CITIRI CAO 13.09.2021-17.09.2021

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Expoziţia „Descoperiri arheologice recente din Țara Crișurilor”
  Vernisajul a avut loc la Muzeul Ţării Crişurilor de Zilele Europene ale Patrimoniului.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Vulcanistul Mircea Flonta, academician titular. Coleg de clasă cu alți doi academicieni de la Samuil Vulcan
  Liceul de la Beiuș este prima unitate școlară din învățământul preuniversitar care a dat țării, dintr-o singură clasă, trei academicieni: Marius Sala, Mircea Flonta și Lazăr Dragoș. Mircea Flonta era până acum membru corespondent.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Curteanu și secția Maternității a Județeanului, iluminate în portocaliu pentru marcarea Zilei Siguranței Pacientului
  Două vești - una rea și una bună. Cea rea e că a crescut numărul copiilor născuți cu malformații, dar și a nou-născuților ce ajung la ATI Neonatologie la Maternitatea de stat ce aparține de Spitalul Județean.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.