bihon.ro Web analytics

S-a dublat prețul de producție a gigacaloriei în CET-ul orădean!

De Cristina Ghilea
Reactualizat la:

S-a dublat prețul de producție a gigacaloriei în CET-ul orădean!

Reactualizat la:
Factorii care influențează creșterea sunt prețul gazului și costul cerificatelor de CO2.
Scris de Cristina Ghilea - Factorii care influențează creșterea sunt prețul gazului și costul cerificatelor de CO2.

Prețul de producție a gigacaloriei în CET-ul orădean crește cu 95,67%, de la 160,34 lei, 313,74 lei, conform celei mai recente decizii a Agenției Naționale de Reglementare în Energie (ANRE).

„Aceste creșteri se datorează unei creșteri medii a prețului gazelor, de circa +120% pentru gaze naturale livrate din rețeaua de distribuție, de +140% a prețului gazelor naturale livrate din rețeaua de transport şi cu circa +23 % a prețului cărbunelui, față de valorile luate în calcul pentru bonusul și prețurile energiei termice valabile până la 31 octombrie 2021. De asemenea, prețul certificatelor de CO2 care trebuie cumpărate de producători a crescut cu 45% față de prețul luat în calcul la ultima ajustare de bonus și preț al energiei termice”, comunică ANRE pe site-ul propriu.

„Creșterea (prețului de producție în CET Oradea n.r.) nici nu e foarte mare, raportată la la prețul gazului”, consideră purtătorul de cuvânt al Termoficare SA, Dan Crețu.

Conform acestuia, anul trecut pe vremea aceasta, Termoficare SA cumpăra gaz la 68 lei/mw, iar acum prețul a ajuns și la 450 lei/mw. La prețul de producție se mai adaugă prețul transportului și a distribuției, ceea ce face ca noul preț fără subvenție al gigacaloriei orădene să salte la 530 lei, față de 340 cât era până acum.

Cu decizia ANRE adoptată, următorul pas în stabilirea prețului de facturare către populație va trebui făcut de primarul Florin Birta: politicul va stabili cât anume din povara facturilor se suportă prin subvenție și cât trece direct pe clienții rețelei municipale de termoficare.

Joi, până la închiderea ediției, primarul Florin Birta nu a putut fi contactat.

În peisajul național al puținelor CET-uri încă funcționale, Oradea e un caz special. Termoficare SA are cel mai mic preț de producție gigacalorie pe gaz din țară, dar nu și cel mai mic preț de facturare către populație.

Cu alte cuvinte, generozitatea administrației locale se limitează la alocările pentru investiții în surse sau rețele, și nu se extinde la reducerea costurilor pentru populație.

59 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Serpescu says:

  Am belit-o de am rupt pielea dupa ea! La iarna ne-o putem freca ca sa ne mai putem incalzi … in palmi macar..

  • marc says:

   Certifcatele CO2 se mai numesc si certificate verzi, certificate de emisii reduse. Este o afacere de miliarde.

   Vaccinatii COvid19 primesc tot certificat verde!!! De aia, dupa legea SUA, ei nici nu mai sunt oameni ci producte BioNtech, Pfizer, si aia incaseaza bani dupa certificatele alea verzi.

   Intrebarea este daca vaccinatii COvid19 emit mai putin CO2 dupa vaccin sau nu o sa mai emita deloc in viitorul apropiat.

  • Koy says:

   Aht după mine aici la Orada f bine și ieftin , gazul nu-i scump , dacă nu vrei nu te încălzeasca , nu pune nimeni la tine sa te încălzești , stai mai îmbrăcat , salariile f bune 300-400 euro ca și afara, ajunge , nu mănânci așa mult ca și așa plin de Grași

 2. Sandu2100 says:

  Si inca o data, fraierii mor de ciuda!
  Oh wait

 3. cornel says:

  Primariile in tara suporta aproape toata scumpirea, si populatia va plati cam 20% in plus. La noi vom plati 60-70% in plus. Cum sa suporte primaria, trebuie bani pt betoane si piatete.

  • Palinca says:

   Asa ne trebuie dacă am vândut gazele, petrolul și am oprit exploatarea de cărbuni pe motivul ca nu sunt de calitate, dar erau vânduți la unguri și noi aduceam de acolo cărbuni ungurești.

 4. Voxx says:

  Oradea cel mai frumos din lume și cel mai sigur oraș !De prețuri nu se laudă, de salariile mizerabile nu se mândresc , da bine că ne mândrim cu orașul nostru.

  • drop says:

   Cine nu isi permite poate sa plece

   • Tautu says:

    Cu Air Birtin probabil. Sa ramana numai oradenii adevarati, .ca presedintele CJ

    • drop says:

     Doar nu vrei sa-ti plateasca primaria ce consumi? Vorbeste cu Emilut sa va plateasca ei ajutorul. In liberalism totul merge pe profit. Cine nu, doarme pe sub poduri, iar Bolojan a facut destule poduri pt cei ce nu isi permit.

     • drop says:

      sa platit pentru coruptia sotului meu zeul chel beton

     • yyy says:

      In liberalism exista concurenta libera si perfecta,la blocuri marele habarnist nu a lasat introducerea centralelor pe gaz la apartamente,trebuie sa existe concurenta in servicii si productie si economia este organizata baza prop.private si nu va functiona cu expropierile nelegale a unui habarnist betonator.

     • mihai says:

      Bolojan a facut si destule stalpuri pentru fiecare idiot si increzut gros la buzunare ,respectiv petru toti parlamenteraii si hotii din Bucuresti! Tepes sa va traga pe toti in p_la de idioti!

   • ionuuuuu says:

    drop, de ce sa plece oradenii, de ce sa nu plece veneticii care si-au dat concursul la situatia creata si care au reusit sa duca populatia orasului, in ultimii 6-8 ani, in top 5-coada, ca venituri salariale…

    • Andrei says:

     Terminati cu prostiile astea.
     Statistica la salarii este doar pe Judet nu pe orase si Bihor este pe locul 25 din 42 deci in mod cert nu in coada clasamentului si 100% nu in ultimii 5 clasati care sunt Suceava, Bistrita, Harghita, Maramures si Teleorman.
     Apoi daca ne raportam la numarul efectiv de salariati Bihor este pe locul 8 deci media salariului este calculata luand in calcul un numar mai mare de salariati decat in multe alte judete care apar cu salariu mediu mai mare. Ce inseamna asta? Ca in Bihor sau mai bine spus in Oradea se poate castiga la fel de prost ca oriunde in tara dar si mai bine decat in multe alte judete cu media salariului cica mai mare dar cu economie clar mai slaba. Trebuie doar sa te duca capul.

     • Lasa-i Andrei nu te chinui ca nu ai cu cine. Sunt cativa clienti abonati aici care nu stau bine cu capul, iar redactia ii stie si tot ii lasa sa transmita jigniri, informatii false …etc

     • zoro says:

      Mai verifica statistica aia a ta. In aprilie 2020 salariu mediu net in Bihor era 2493 lei locul 34 din 42. Cu 160 lei in plus fata de ultima clasata care are 2326 lei si cu 1750 in minus fata de prima.

     • deal says:

      Ciudata logica si statistica. Dca se calculeaza pe un numar mai mare inseamna ca mai multi sunt pe la mijlocul curbei gausiene (daca ai auzit de ea) nu ceeea ce zici tu.Mai pe romaneste mai multa pulime pe la valoarea medie (scazuta).

     • tautu says:

      Cum a spus si deal, daca sunt mai mult salariati, inseamna ca venitul individual e tare mic, daca nu ridica media. Iar daca vorbim de economie mai slaba, inseamna ca in Bihor profitul e mult mai mare, dar salariile sunt foarte mici. Statistica respectiva are in vedere venitul salarial, nu cel din dividende.

     • Andrei says:

      Nu este nimic ciudat. Salariul minim si plata la negru trag in jos media la fel cum ponderea mai mare a bugetarilor in unele judete o creste.

      Si drago zoro date citate de mine sunt din 2021 si se gasesc foarte usor pe statisticiromania(punct)ro care doar prezinta datele Institutului National de Statistica.

   • drop says:

    cine ramane veniti la mine pentru sex oral in fiecare zi

   • Cetateanul turmentat says:

    Nu te fut… Drac… Mutate inapoi drop la consateni tai sarma idiot

   • wert says:

    Vad ca se plateste bine pupatul in c..r

   • Pinky says:

    m-am gandit ca ai putea sa fii primul plecat

  • Andrei says:

   Am auzit ca Timisorenii cu tot cu salariile lor fabuloase cam ingheata de frig in case si Bucurestenii se pregatesc de acelasi scenariu.
   Deci pana la urma cine a facut bine? Administratiile care au aruncat cu bani fara numar pe subventii fara sfarsit sau administratiile care au investiti in infrastructura de incalzire?
   Timisoara are niste datorii la termoficare de iti ingheata mintea, sa nu mai zic de certificatele verzi ca nici nu isi permit sa viseze sa le plateasca.

   Platim mai scump pentru ca efectiv este mai scump, toate s-au scumpit de la lemn la carbune la conbustibil si curentul electric. Acesta este rezultatul a 30 de ani de guvernanti incompetenti. In cazul nostrul al Oradenilor ca nu avem cele mai mari salarii ca nu avem cele mai mici preturi dar tot nu suntem la fundul sacului unde nu mai conteaza ce salariu ai ca tot nu primesti caldura, unde primaria are datorii astronomice si ani de zile nu a facut nimic in afara de a pompa bani aiurea in subventii doar ca sa primeasca voturi la urmatoarele alegeri.

   Iar obsedatii cu betoanele chiar sunt penibili. Daca nu va place asfatul si curatenia mutati-va la sat, dar cautati un sat cu ulita neasfaltata daca asta va face sa va simtiti bine si nu ordinea si civilizatia.

   • multumim says:

    Multumim Andrei Birt-a. Raspuns perfect, concret si lucid. Ai aparat bine gasca ta.

   • Bolgjan says:

    Bai baiatule, am crezut din postarea prima ca ai fi tara statistician ratat si dat afara de la Trebici Institut. Un pseudo Andrei care vrea sa ne dezvolte o corelatie sau regresie mulipla cu mai multe variabile dependente… dar nu! Surpriza e un prost! Unul din OAMENII NOI! Un CONFORMIST! vezi ca te defineste muistule Adriano Celentano in Il conformista! Esti un loser de clasa superioara.

 5. calorii says:

  Domnilor/tovarăși ! Mai spuneți-ne ( SCRIIEȚI-NE ) !!! și nouă cu cât a crescut FONDUL de SALARII al celor a de la TESA (personalului n e p r o d u c t i v i )

 6. X12X21X says:

  Dupa zisa celor de la Timisoara, primaria poate suporta cel mult 207.27 lei/gcal.
  La Oradea, avand in vedere ca in acest moment costul este aproape integral in seama cetateanului, este loc destul pentru a suporta mare parte din cresterea costului.
  In mod normal, transportul si distributia nu ar trebui sa cunoasca cresteri de pret.

 7. Mâinile bune, ce subvenţie bunã dau? says:

  Am votat mâini bune.

 8. Involuţia says:

  In fiecare iarnã scumpeau gazul pânã ce lumea a început să folosească alte soluții mai puţin scumpe.

 9. Cetateanul turmentat says:

  Mai bine facea investitie in geotermal sau panouri solare nu sa cumperi avioane si sa faci companie aeriana !!!! Ce ce madresc ca onsa avem aur oradea sa se gandesca la asta !!!!

 10. Ordeanul says:

  Mulțumim din inimă partidului, pentru grija părintească pe care ne-o poartă și care duce la edificarea material și spirituală a poporului român. Trăiască Partidul National Liberal in frunte cu secretarul să general, președintele Klaus Iohannis cel mai iubit fiu al poporului român, căruia i se atribuie toate meritele pentru locul fruntaș ce îl ocupă Romania in mărea întrecere capitalistă din Statele Unite ale Europei la toate domeniile. URA,URA,URA ,SI ÎNCORDATĂ URA. “SALVE CEZAR.” BRAVO DE TRI ORI BRAVO CA, NE-AȚI DUS LA SAPA DE LEMN ȘI LA CE-A MAI NENOROCITĂ ȚARĂ DIN EUROPA.

 11. Cosmin says:

  Acum noi platim 276 lei gigacaloria. Unde e diferenta de la 160 cat e costul de productie, fara sa mai tinem seama si de subventia actuala? Suntem producatori directi si in plus producem si electricitate…..

 12. Voxx says:

  Salariile nu cresc numai prețurile felicitări în Oradea este cel mai mici salarii cu asta nu ne mândrim? Și la cine nu-i place adevărul cu atât rămâne Românii de aceea au plecat din țară că au fost probabil mulțumit așa-i ?

 13. liber la debransari says:

  De ce a ajuns locuitorii mun. Oradea carne de tun ?In cuzul dublarii giga-caloriei sa se de-a liber la debransarea caloriferelor care nu-si vor mai putea platii facturile avand in vedere scumpirii pe toate planurile si a utilitatilor

  • drop says:

   Liber sa te muti din oras daca nu iti place. Bolojan a spus asta mai demult, ca cine nu se poate conforma si nu suporta traiul la oras e liber sa plece, se poate muta la tara.

 14. JAM says:

  Nu se poate asa ceva, cum sa creasca pretul de productie la megaeficientul CET?! Doar SuperBolo a venit cu ideea, cu planul siii siii … cu plata, bineinteles din buzunarul sau colector de taxe.

  • drop says:

   Si care e problema, ne mandrim cu cel mai modern CET. Esti mandrupeste tot ca e cel mai modern. Dar cand ai masina scumpa e si normal sa coste intretinerea ei mult. Deci e normal sa platim mult daca vrem ceva frumos. Esti liber sa mergi in Timisoara sau Alexandria unde e ieftin.

   • yyy says:

    Termoficare Oradea are 570 de angajati din care 37 angajati cu functii de conducere,deci aici am ajuns cu concedierile marelui habarnist bolovan.Un numar mare de angajatii lucreaza numai in acte,deci aici merg foarte multii banii.

  • Andrei says:

   O irionie care denota lipsa de inceligenta. In articol se mentioneaza clar faptul ca aceasta creste se datoreaza scumpirii gazului si a transportului acestuia.
   Peste tot in Romania si in Europa in general s-a scumpit gazul.
   Diferenta este ca in multe municipii din Romania CET-urile sunt adevarate bombe cu ceas si aceste scumpiri dau peste cap bugetele celor mai mari orase din tara, vezi Timisoara sau Bucuresti.

   • dgfdg says:

    Bine ca esti tu si chelul “inteligent”…
    Un exemplu al inteligentei idolului tau: muta piata Ocska peste drum si la cat de inteligent e, nici prin cap nu i-a trecut ca asta va crea haos… Evident a urmat marea ctitorie a inca unui pasaj, lol. Iar ca ciuperca o va lua la vale daca taiem toata vegetatia cine s-ar fi asteptat…Noroc ca nu a fost nimeni de vina. Cam ca la CET.

    • Andrei says:

     Da, este foarte bine.
     Avem in fata un articol care explica situatia si cauzele asa ca ironiile de prost gust chiar nu isi au rostul.
     Invatati sa cititi ca degeaba incercati sa faceti pe desteptii.

 15. Let_S_Go_Brandon says:

  Sunt un mic diversionst securist

 16. Janos Sztolarik says:

  Grozav !
  Felicitări Dl-Primar !

 17. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Guvernul a reaprobat indicatorii tehnico - economici pentru centura Aleșd
  Șoseaua de centură va fi formată din două tronsoane, respectiv o variantă de traseu în partea de sud ca alternativă la DN 1 și o variantă în partea de nord a orașului ca alternativă la DN 1H.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Cod galben de viscol și vânt la munte
  Administrația Națională de Meteorologie a emis joi avertizări Cod galben de viscol și intensificări ale vântului la munte, în 25 de județe. Alertele meteo sunt valabile pentru următoarele zile.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Tânăr beiușean prins drogat la volan
  Polițiștii bihoreni au prins joi, 20 ianuarie, la ora 00:40, un tânăr de 24 de ani care conducea sub influența drogurilor.

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Stadiul lucrărilor la pasajul subteran de la Piața Cetate: 25%, s-au forat cei 86 de piloți
  Primăria a anunțat finalizarea procesului de forare a celor 86 de piloți aferenți pasajului rutier din Piața Cetate. Constructorul lucrează acum la zidul de sprijin pentru susținerea trotuarului din dreptul blocului Cicero. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Numărul firmelor și angajaților din Bihor a crescut în 2021
  ITM Bihor a efectuat în 2021 3.597 de controale, aplicând 5.022 de sancţiuni contravenţionale, din care 467 amenzi şi 4.555 de avertismente.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  ATENȚIE, nu daţi pâine și pufuleți lebedelor de pe Criş!
  În ultimii ani, lebedele și a rațele sălbatice s-au acomodat foarte bine pe râul Crișul Repede, mai ales în zona centrală a municipiului Oradea. 1

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.