bihon.ro Web analytics

S-a lansat, la Cărtureşti, numărul 4 al revistei „Familia”

De Camelia Bușu

S-a lansat, la Cărtureşti, numărul 4 al revistei „Familia”

Noul număr al revistei are un sumar bogat în analize și cronici literare, de artă și dramatice, interviuri și traduceri.
Scris de Camelia Bușu - Noul număr al revistei are un sumar bogat în analize și cronici literare, de artă și dramatice, interviuri și traduceri.

Fiecare lansare a câte unui nou număr al revistei de cultură „Familia” a devenit un eveniment cultural, gazdă fiind ori Librăria Cărtureşti ori Librăria Humanitas. Pentru lansarea celui de al patrulea număr al noii serii, Familia s-a întors la Cărtureşti, amfitrion al evenimentului fiind redactorul-şef al revistei, Mircea Pricăjan.

În acest număr debutează un dosar tematic realizat de profesorul Mihai Maci, la care acesta a invitat să participe profesioniști ai științelor politice din țară și de peste Ocean: Aurelian Crăiuțu (profesor de științe politice la Universitatea Indiana, Bloomington), Dragoș Paul Aligică (cercetător și profesor la James Buchanan Center for Political Economy, George Mason University), Victoria Deliu (studentă la Filosofie la Universitatea București) și Claudiu Gaiu (membru fondator al Centrului pentru Studiul Gândirii Politice Moderne).

„Una din funcţiile unei reviste culturale este, sau ar trebui să fie şi aceea de mediator între problemele care se discută la nivel cultural, care se discută în societate, şi publicul larg. Oarecum acesta a fost intenţia pe care o articulează acest dosar tematic, aceea de a încerca un dicţionar de termeni ai prezentului. Asupra noastră vin din toate direcţiile o mulţime întreagă de informaţii, o mulţime întreagă de noţiuni de care nu am auzit deloc până ieri, şi de care astăzi vorbeşte toată lumea. Ne-am gândit să facem un mic efort de meditaţie şi acolo unde nu avem clar termenul de dicţionar, unde nu avem o accepţiune consacrată, să încercăm o dezbatere pe marginea lui. Am început cu Cancel Culture sau cultura anulării, un lucru de mare actualitate pe care îl percepem cât se poate de neliniştitor, de ameninţător, şi chiar dacă nu prea ştim despre ce e vorba, ne simţim vizaţi de el”, a spus Mihai Maci la lansarea revistei.

Tot în acest număr, Ioana Cistelecan scrie o cronică a celei mai recente cărţi de poezie a lui Mihók Tamás, „Biocharia, ritual ecolatru”. „Noul volum de poeme vine să demaşte o viziune apocaliptică. Demască artificialul, derizoriul, masca, iar fiinţa se transformă într-o umbră care îşi poartă împovărată până la extincţie toate suferinţele, solitudinea şi angoasele”, a punctat Ioana Cisteleccan la Cărtureşti.

La finalul evenimentului, Mircea Dan Duţă, Doca Brînduşa şi Mihók Tamás au intrepretat un fragment din romanul „Fata care aduce moartea” al tinerei scriitoare cehe Lucie Faulerová, fragment care se regăseşte şi în revistă. Romanul a fost tradus de Mircea Dan Duță, care a realizat pentru „Familia” și un incitant interviu cu autoarea.

În numărul 4 al revistei mai puteţi citi o altă traducere, din literatura italiană, autorul de origine irakiană Gassid Mohammed, prezentat și tradus de Daniela Mărculeț. În afară de Ioana Cistelean, mai scriu despre recente apariţii editoriale: Andreea Pop, Dan-Liviu Boeriu, Mihók Tamás și Radu Bejan, iar despre piesa Incognito de Nick Payne, montată la Teatrul Național în regia Zsuzsánnei Kovács, scrie Andreea Costea. Nu lipsesc nici rubricile permanente Flashbook de Marius Chivu și Cartea pentru copii de Alex Moldovan. Coperta noului număr reproduce o fotografie a uneia dintre cele mai premiate artiste fotografe române, Felicia Simion.

3 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. famiglia says:

  Autori români mai publicati/mai informati despre ei sau au intrat la Cancel Romanian Culture? Famiglia,alooo?
  Bănuiesc ca invitatii or fi venit pe baniii lor????

 2. Ati says:

  Băi nene ne-aţi omorât ultima vreme cu rahatul asta de revista , who da fuck cares ? Cine citeste căcaturi dinastea mă ? By the way cine plm citeste orice in ziua de azi ?

 3. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  N-a mai prins tortul! Nuntă încheiată tragic după ce nuntașii l-au aruncat pe mire și l-au scăpat
  O nuntă din Băile Felix s-a încheiat la doar o oră de la începere, după ce nuntașii l-au luat prind surprindere pe mire și l-au aruncat în sus. Finalul a fost tragic deoarece, aceștia l-au scăpat din brațe. Tânărul a ajuns la spital cu coloana fracturată în două locuri. 7

  BIHON Sport local

  CAO a câștigat duelul cu Luceafărul. Marius Hosu a marcat de trei ori!

  România

  Alte scumpiri: Producătorii anunță că apa de izvor îmbuteliată se va scumpi cu 20%
  După ce prețul energiei electrice și al gazului metan a urcat, o nouă scumpire este așteptată în România. 1

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  7 străzi din Oradea rămân miercuri pentru câteva ore fără apă

  BIHON CAO

  CITIRI CAO 13.09.2021-17.09.2021

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Expoziţia „Descoperiri arheologice recente din Țara Crișurilor”
  Vernisajul a avut loc la Muzeul Ţării Crişurilor de Zilele Europene ale Patrimoniului.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Vulcanistul Mircea Flonta, academician titular. Coleg de clasă cu alți doi academicieni de la Samuil Vulcan
  Liceul de la Beiuș este prima unitate școlară din învățământul preuniversitar care a dat țării, dintr-o singură clasă, trei academicieni: Marius Sala, Mircea Flonta și Lazăr Dragoș. Mircea Flonta era până acum membru corespondent.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Curteanu și secția Maternității a Județeanului, iluminate în portocaliu pentru marcarea Zilei Siguranței Pacientului
  Două vești - una rea și una bună. Cea rea e că a crescut numărul copiilor născuți cu malformații, dar și a nou-născuților ce ajung la ATI Neonatologie la Maternitatea de stat ce aparține de Spitalul Județean.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.