bihon.ro Web analytics

Șanse pentru consumatorii cu restanțe la credite

De Dan Birta
Reactualizat la:

Șanse pentru consumatorii cu restanțe la credite

Ruxandra Sala
Reactualizat la:
Persoanele fizice aflate în impas financiar și care vor să se redreseze se pot adresa Direcției de Insolvență a Persoanelor Fizice din cadrul ANPC.
Scris de Dan Birta - Persoanele fizice aflate în impas financiar și care vor să se redreseze se pot adresa Direcției de Insolvență a Persoanelor Fizice din cadrul ANPC.

Direcția de Insolvență a Persoanelor Fizice – parte a Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) – se ocupă cu implementarea Legii nr. 151/2015, a insolvenței persoanelor fizice, prin consilierea consumatorilor vizați de actul normativ, precum și prin sprijinirea activității Comisiilor Teritoriale specializate care se regăsesc la nivelul fiecărui județ al țării.

„Prin această lege, a fost introdusă procedura de insolvență a persoanelor fizice, care permite protejarea consumatorilor care au datorii mai mari de 90 de zile, credite și rate la bănci, debitori de bună credință, care din motive neimputabile lor ajung în imposibilitate de plată. Cel mai important aspect este că, în acest fel, se acordă o a doua şansă datornicilor onești, oferindu-le protecţie în faţa creditorilor, în efortul lor de a-și redresa situația financiară”, spune Ruxandra Sala directorul Direcției de Insolvență a Persoanelor Fizice.

Astfel, consumatorii cu datorii neachitate de cel puţin 90 de zile beneficiază de consiliere gratuită şi îndrumare de specialitate din partea ANPC pentru întocmirea dosarului de deschidere a procedurii de insolvenţă.

Forme de redresare financiară

Legea nr. 151/2015 prevede trei forme de redresare financiară a debitorului: Procedura administrativă pe bază de plan de rambursare a datoriilor; Deschiderea procedurii judiciare de insolvență prin lichidare de active; Procedura simplificată de insolvență.

În cazul procedurii administrative pe bază de plan de rambursare a datoriilor debitorul depune cererea de deschidere a procedurii insolvenței pe bază de plan de rambursare a datoriilor la comisia de insolvență competentă.

„Cererea poate fi formulată și de către ambii soți, iar procedura va fi comună acestora, fiind elaborat un singur plan de rambursare sau, după caz, două planuri de rambursare corelate. Independent de regimul matrimonial aplicabil, dacă soții au și bunuri sau obligații comune ori sunt codebitori ai aceleiași obligații, cererea de deschidere a procedurii insolvenței este depusă de soțul debitor doar cu consimțământul celuilalt soț”, explică Ruxandra Sala.

Cu cel puțin 30 de zile înainte de data depunerii cererii, debitorul notifică intenția sa de deschidere a procedurii fiecărui creditor cunoscut, prin orice mijloc de comunicare ce asigură confirmarea primirii. Formularul se pune la dispoziția publicului, cu titlu gratuit, la sediile comisiilor de insolvență, precum și on-line, pe pagina de internet www.anpc.ro

Prin această procedură, legiutorul a urmărit ca persoana fizică, debitor să fie spijinită să-și redreseze situația financiară, să-l învețe să-și gestioneze eficient veniturile și cheltuielile, fiind nevoie și de stimularea voinței debitorului de a-și reorganiza viața din punct de vedere economic pentru a depăși cu bine situația financiară dificilă în care se află.

În cazul deschiderii procedurii judiciare de insolvență prin lichidare de active procedura de lichidare se deschide, de către instanța judecătorească competentă, în următoarele situații: la cererea debitorului aflat în insolvență:la cererea oricăruia dintre creditori, dacă planul de rambursare nu poate fi adus la îndeplinire din motive neimputabile debitorului; la cererea tuturor creditorilor, dacă planul nu a fost adus la îndeplinire din motive imputabile debitorului.

Cea de-a treia formă de redresare financiară este procedura simplificată de insolvență.

„Pentru a beneficia de această procedură, cuantumul total al obligaţiilor debitorului trebuie să fie de cel mult 10 salarii minime pe economie, să nu aibă bunuri sau venituri urmăribile, sa aiba peste vârsta standard de pensionare sau sa-si fi pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă”, a precizat directorul Direcției de Insolvență a Persoanelor Fizice.

Persoanele interesate pot să acceseze site-ul www.anpc.ro – secțiunea Insolvenţă Persoane Fizice, pagina de Facebook „Insolvenţă Persoane Fizice” sau să se adreseze direct personalului specializat din locațiile Comisariatelor Județene pentru Protecția Consumatorilor pentru detalii și informații suplimentare.

2 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. BH22LEX says:

  Ioooooi da’ ce frummy ii Ruxi !!!!!

 2. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Ajutorul de încălzire și curent electric pentru sezonul rece, la DASO. Documentele necesare și sumele alocate
  Direcția de Asistență Socială Oradea va distribui și prelua documentele necesare pentru ajutorul de încălzire și pentru suplimentul de energie electrică.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Terminalul intermodal de mărfuri, pe terenul Vămii Oradea
  Aleșii locali au votat vineri trecerea clădirii Vămii Oradea din domeniul public al statului și administrarea Ministerului de Finanțe, în domeniul public al Primăriei Oradea.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Pompierii au salvat viața unui bărbat adus la porțile subunității din Salonta
  Pompierii salontani au intervenit prompt și au salvat viața unui bărbat de 66 de ani.

  BIHON CAO

  Întrerupere furnizare apă

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă

  România

  Dragnea vorbește despre planurile președintelui Klaus Iohannis cu criza politică
  Klaus Iohannis a vrut ca PNL să fie controlat de el 100% și nu putea face asta cu Ludovic Orban și a mai vrut ca cel care face propunerile pentru șefii parchetelor să fie omul lui, spune Liviu Dragnea:„își bate un cui în talpă foarte serios”. Despre alegerile anticipate, Dragnea afirmă: „o cacialma”.

  BIHON Opinii

  Instinctul ca durere
  E foarte greu să definești în ziua de azi, noțiunea de instinct, într-o societate așa zisă modernă și civilizată care funcționează după anumite reguli morale, sociale, politice etc.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Drumul Județean 709, reparat pe cheltuiala constructorului
  Consiliul Județean Bihor a transmis că firma de construcții SC Crișana Proconstruct SA a început, pe propria cheltuială, lucrările de reparații pe Drumul Județean (DJ) 709 Talpoș, la limita cu județul Arad.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.