bihon.ro Web analytics

Șantier la zidurile de vest ale Cetății

Reactualizat la:
Reactualizat la:
Vara lui 2021 este termenul final al lucrărilor de consolidare și restaurare a zidurilor bastioanelor Ciunt și Bethlen respectiv a curtinelor vestice și nordice.
Scris de demeter1 - Vara lui 2021 este termenul final al lucrărilor de consolidare și restaurare a zidurilor bastioanelor Ciunt și Bethlen respectiv a curtinelor vestice și nordice.

Începute timid din vara anului trecut, lucrările aferente etapei a III-a de reabilitare a Cetății prind consistență de la deprimăvărare încoace. Etapa prezentă, în valoare de peste 9,5 milioane lei, conține lucrări în bastioanele Ciunt și Bethlen și la zidurile de legătură dintre ele.

Banii vin dintr-un proiect cu finanțare europeană în cadrul POR Axa prioritară 5 – „Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural”.

Intrarea în această etapă a marcat și schimbarea de gardă la constructori – firma Constructorul Sălard, apropiată UDMR, care și-a adjudecat primele două etape din intervenția la Cetate, a fost înlocuită de asocierea de firme Drum Asfalt SRL, Trameco SA și Lemacons SRL. Pe partea de arhitectură, firma arhitectului Ernest Pafka a ieșit, făcând loc firmei lui Emodi Tamas – Restitutor SRL.

Două tronsoane

Proiectul propune lucrări pe două tronsoane: primul e curtina dintre Bastionul Aurit și Bastionul Ciunt, adică zidul vizibil în Parcul Cetății, la intrarea dinspre Calea Clujului, precum și zidul îngropat care delimitează Bastionul Ciunt. Bastionul Ciunt este cel din stânga intrării principale în Cetate, unde e amenajat teatrul de vară.

Al doilea tronson e curtina dintre bastioanele Ciunt și Bethlen, Bastionul Bethlen și subsolul Corpului F, care face parte din Bastionul Bethlen.

Expertiza zidurilor arată că bastioanele nu prezintă pericol iminent de prăbușire, fiind încadrate ca „structuri în stare de conservare medie – nu prezintă probleme majore de stabilitate generală”. Pentru că funcțiunile noi dorite în cetate ar urma să crească numărul de vizitatori, sunt necesare intervenții complexe privind zidurile: completarea materialului lipsă sau degradat, curățarea și conservarea elementelor existente, restaurarea elementelor din piatră și protecția adecvată a zidăriei.

„Se propun înlăturarea straturilor de pământ de umplutură și moloz din interiorul cazematei și din fața ei, respectiv revenirea la o cotă de călcare mai apropiată de cea originală. Se va scoate la iveală zidul nordic al cazematei, cu cele două guri de tragere”, se arată în descrierea proiectului.

Decopertări

În prezent, muncitorii lucrează în două zone. De pe schelă, în zona Bastionului Ciunt, se face curățarea zidurilor de vegetație, cu recuperarea cărămizilor care se desprind. În Bastionul Bethlen se lucrează la evacuarea parțială a pământului de umplutură.

Amenajarea propusă în această zonă este un fel de amfiteatru – parc, cu suprafețe gazonate și gradene pe trei nivele, semicirculare și cu o mică scenă la bază. Sus, pe coama bastionului, se va păstra o reprezentare a drumului de rond existent inițial, folosit ca variantă de apărare a cetății de la înățime. De altfel, intenția este de a reface acest drum de rond pe întregul perimetru al Cetății, ca un fel de punct de belvedere pentru vizitatori spre vecinătățile Cetății, mai mult sau mai puțin interesante.

În proioect figurează refacerea unei clădiri de secol XIX, din vecinătatea Bastionului Bethlen, una dintre puținele spații din Cetate care oferă un spațiu generos, de peste 100 de mp, fără compartimentări. Seniorii orașului și-o pot aminti, aceasta a rezistat până în anii 70, când s-a prăbușit.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Coadă la vama Borș: coloana de mașini se întinde pe 20 de km!
  Bihorenii sunt nevoiți să aștepte ore întregi pentru a trece granița cu Ungaria pe la PTF Borș.

  România

  Lidl recheamă în magazine un produs din gama Deluxe
  Lild România a emis un anunț de rechemare și returnare a produsului Deluxe Pâine de smochine cu migdale, 200 g.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Finalizarea proiectului „Extinderea activității firmei Color Type SA”
  S.C. COLOR TYPE S.A. cu sediul în sat Oșorhei, comuna Oșorhei, Strada 1, nr. 312, județul Bihor, CUI 17183549, J05/179/2005, implementează proiectului cu titlul:

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Fotbalul a învins matematica
  Orădeanul Patrick Gânțe a rezolvat „ecuația” viitorului său și a ales „sportul rege”.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Rezultatul testelor medicale: Femeia de 52 de ani din Oradea nu are Coronavirus!
  Rezultatele testelor medicale ale orădencei de 52 de ani suspectă că ar fi fost infectată cu coronavirus după ce a călătorit inclusiv în Veneția este negativ pentru coronavirus.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Premieră națională în Bihor: Se lucrează la linie 112 specială, pentru coronavirus!
  La întâlnirea de luni dintre medicii de familie și reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Bihor, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, prefectură, servicii de urgență, s-a lansat informația exclusivă potrivit căreia ar urma să se formeze o linie directă și specială la 112 pentru coronavirus. 2

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.