bihon.ro Web analytics

Scărmăneală „termică” între Opoziție și Putere

Reactualizat la:
Reactualizat la:
Termoficare SA susține că cifrele vânzării de certificate verzi către Timișoara sunt publice, dar nu și contractul.
Scris de Demian - Termoficare SA susține că cifrele vânzării de certificate verzi către Timișoara sunt publice, dar nu și contractul.

Vânzarea certificatelor verzi ale Termoficare SA către compania timișoreană de termoficare Colterm SA, pe termen limitat, trezește suspiciuni în grupul de consilieri UDMR.

Melinda Kirei, lidera aleșilor UDMR din Consiliul Local, acuză Executivul de secretomanie, după ce i s-a comunicat că nu poate primi o copie a contractului din cauza unei clauze de confidențialitate inclusă în acesta. Ea îl interpelează public pe Eduard Florea, președintele Consiliului de Administrație al Termoficare SA și director economic al Primăriei, pe tema contractului semnat cu o zi înainte ca documentul să aibă OK-ul Consiliului Local. În plus, ridică suspiciuni și cu privire la costul de vânzare al certificatelor verzi, despre care spune că e reglamentat legal, în niște limite de minim și maxim.

În replică, directorul Termoficare SA spune că doar o parte din contract e confidențială, ca urmare a pretenției firmei de brokeraj care s-a ocupat de achiziția pe bursa de gaze naturale. El insistă că s-au vândut 216.000 de certificate verzi, pentru 16,058 milioane de lei, cu termen ferm de returnare.

UDMR are suspiciuni față de vânzarea de certificate verzi către Timișoara, din cauza secretizării contractului. Stănel Necula: „Câștigăm, în 5 luni, aproape 2 milioane de lei”.

Lidera grupului UDMR din Consiliul local, Melinda Kirei, acuză Executivul local de secretomanie în privința contractului de vânzare a certificarelor verzi ale Termoficare SA către compania timișoreană Colterm SA. Ea susține că i s-a refuzat cererea de a primi o copie a acestui contract, pe motiv că acesta conține clauze de confidențialitate. „Dacă totul este legal, ca la carte, de ce această secretomanie?”, este întrebarea adresată public, ieri dimineață, în conferință de presă, Executivului local.

Înaintea votului

Kirei spune că contractul pentru vânzarea certificatelor verzi a fost semnat în 25 aprilie, cu o zi înainte să fi ajuns în atenția consilierilor locali adunați în ședință în 26 aprilie. Cu ocazia întrunirii din 26 aprilie, spune Kirei, deliberativul local a mandatat reprezentanții CL în Adunarea Generală a Acționarilor la Termoficare SA să voteze „pentru” în ședința din ziua respectivă. În 26 aprilie, Consiliul Local din Timișoara aproba graficul de plăți al Colterm SA pentru achiziția certificatelor cumpărate de la Oradea.

„Contractul de vânzare-cumpărare a fost semnat de către părți înainte de aprobarea în Consiliul Local și înainte de Adunarea Generală a Acționarilor Termoficare SA”, reclamă ea. Invitat să comenteze situația, directorul Termoficare SA, Stănel Necula, spune că situația a fost posibilă din cauza unei cauze suspensive: contractul produce efecte cu condiția să fie aprobat în Consiliul Local, ceea ce s-a și întâmplat.

Confidențial

Kirei mai spune că, ulterior ședinței de CL, a cerut Termoficare SA contractul de vânzare a certificatelor verzi și a graficului de plăți. „Răspunsul primit de la directorul Stănel Necula e stupefiant”, spune ea. Directorul i-a comunicat că „termenii și prevederile contractului sunt confidențiale, acestea putând fi divulgate doar organelor de aplicare a legii abilitate”. În plus, „contractul e în vigoare și produce efecte”, „o interpretare nerezonabilă a condițiilor contractuale de către un terț neimplicat în contract poate aduce prejudicii”.

„Directorul general știindu-se în culpă că a semnat un contract cu asemenea clauză de confidențialitate îmi comunică binevoitor că pot consulta contractul semnând un acord de confidențialitate. Adică să aflu și să tac din gură”, declară Kirei.

„În loc să tac, o să îl întreb pe dl. Florea Eduard. directorul Consiliului de Administrație al Termoficare SA și totodată director al Direcției Ecoomice din Primărie, cum a putut semna contractul de vânzare fără a avea aprobarea Consiliului Local și de ce nu a prezentat în ședință acel contract. De când banii publici ai Municipiului Oradea, acționar majoritar al Termoficare SA, se pot utiliza în secret? Se cunoaște prevederea legală conform căreia valoarea de tranzacționare a certificatelor verzi e de minim 29,4 euro și maxim 35 euro/certificat?Aceste limite impuse de lege sunt publice. Dacă aceste sume sunt publice, iar valoarea la care au fost tranzacționate certificatele se încadrează în aceste limite, ce rost are secretomania?”, a spus, în conferință, udemerista.

O confuzie… inocentă

Udemerista susține, astfel, că e posibil ca achiziția să fie ilegală, dacă nu s-ar încadra în acele limite legale la care s-a referit.

„Eu nu știu să existe un minim și un maxim stabilit prin lege, piața e cea care stabilește prețurile. Noi am câștigat licitația organizată de TM, câștigăm aproape 2 mil. lei în cinci luni. E cam cât câștigul pe care l-am avea de la 1.000 de apartamente legate la rețea”, spune Necula.
Despre secretizarea contractului, directorul susține că a fost pretenția firmei de brokeraj care a intermediat achiziția pe bursă. „Noi l-am întrebat dacă putem transfera informațiile din contract, dar ni s-a transamis că nu. Vă pot spune că valoarea contractului este de 16,058 mil. lei pentru 216.000 lei, pe cinci luni”, ne-a declarat Necula.

Revenind asupra eventualei limitări, directorul apreciază că a intervenit „o confuzie uzuală, nu cred că e intențonată”: „Certificatele pe care le-am tranzacționat țin de emisiile de carbon în atmosferă. Certificatele verzi, care se comercializează pe alte piețe și care au limitări de preț, sunt titluri ce atestă producerea unei cantităţi de energie electrică din surse regenerabile. Nici noi și nici Colterm Timișoara nu ne calificăm la așa ceva”, precizează Necula.

0 Comentarii

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  România

  Mărturia lui Gheorghe Dincă: „M-a înfierbântat, mi s-a aprins becul. Nu mai judecam. Doream doar sex”
  La începutul lunii noiembrie, Gheorghe Dincă a început să scire, cu lux de amănunte, modul în care le-a ucis pe cele două adolescente: Luiza Melencu și Alexandra Măceșanu. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  „Crăciun pentru Noel”: Spectacol caritabil la ERA Park, pentru un bebeluș diagnosticat cu o boală gravă a mușchilor
  Centrul comercial ERA Park Oradea găzduiește duminică, 15 decembrie, concertul caritabil „Crăciun pentru Noel”, menit să ajute un bebeluș din Oradea, diagnosticat cu o boală gravă a mușchilor.

  Mapamond

  Nominalizări Globurile de Aur 2020
  “The Irishman”, “Joker”, “Jojo Rabbit”, “1917”, “Knives Out”, “Once upon a time in… Hollywood” se numără printre filmele care au fost nominalizate la ediţia de anul viitor a galei Globurilor de Aur, care vor avea loc pe 5 ianuarie, în Los Angeles.

  România

  Controale la vămi în urma cazului de mită de la Arad
  Supracontroale în punctele de frontieră, după scandalul de la DRDP Timişoara, condusă de arădeanul Cristian Ispravnic.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  ANSVSA demarează Operațiunea „Porcul”
  Poliţia şi DSVSA Bihor controlează în trafic transportul porcilor. 1

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.