bihon.ro Web analytics

„Scrie” povești fantastice din praf în „Atelierul lui Gnome”

De Veronica Bursasiu

„Scrie” povești fantastice din praf în „Atelierul lui Gnome”

Minunile realizate de Andreea Precup în Atelierul lui Gnome Foto: Atelierul lui Gnome
Lumea de poveste a designerului Andreea Precup (Saraziu) s-a născut dintr-un sac de ciment. Și fiindcă prima minune care a ieșit din mâinile ei a fost un gnom, lumii ei de poveste i-a spus „Atelierul lui Gnome”.
Scris de Veronica Bursasiu - Lumea de poveste a designerului Andreea Precup (Saraziu) s-a născut dintr-un sac de ciment. Și fiindcă prima minune care a ieșit din mâinile ei a fost un gnom, lumii ei de poveste i-a spus „Atelierul lui Gnome”.

Un gnom este o creatură mitică, ce se caracterizează prin statura sa mică și viața subterană. Conform lui Paracelsus, gnomii sunt cele mai importante ființe care întrupează caracteristicile elementului pământ. Ei se mișcă cu ușurință prin pământ așa cum oamenii merg pe el. Se spune că razele soarelui îi transformă în piatră… Ca mai toate întreprinderile de succes, și atelierul Andreei s-a născut dintr-o necesitate. Dar și din dorința de a face față la noi și noi provocări.

„«Atelierul lui Gnome» s-a născut, să zic așa, întâmplător. Mi-am dorit niște decorațiuni de grădină, ceva, așa pe gustul meu, și din păcate nu am găsit. Mi-a venit ideea de a mi le face așa cum vreau eu. N-am făcut niciodată și n-am lucrat cu ciment niciodată, a fost o provocare, dar mi-am luat inima în dinți, am cumpărat un sac de ciment și de aici a pornit totul, de la acel sac de ciment. Mi-am făcut dovlecei, ciupercuțe, bușteni, gnome, cel din urmă fiind motivul pentru care am început totul. Și culmea, cum le-am terminat, nici n-am apucat să le pun în grădină pentru că le-au cumpărat cunoștințele și rudele mele. Acesta a fost momentul în care a luat naștere «Atelierul lui Gnome», de fapt ideea. De ce «Atelierul lui Gnome»? N-am vrut o afacere din asta, ci pur și simplu să ofer bucurie oamenilor din jurul meu, bucuria pe care o simt eu când dintr-un praf ajungi să faci o poveste, o poveste palpabilă, e fantastic”, spune Andreea Precup. Iar designerul, care nu a uitat niciodată să fie copil, și-a dorit ca întregul concept să fie unul care să o reprezintă și să ofere celor care îi calcă pragul prilejul să evadeze în lumea copilăriei, a basmelor.

„Am vrut să dau un nume, un nume care să reprezinte aceste mici povești, care atunci când auzi acest nume să te ducă în lumea basmelor, a poveștilor, pentru că în fiecare din noi mai există această lume, ascunsă undeva în adâncul sufletului. Cred că ne este frică să o aducem la vedere, iar eu asta vreau, să aduc la suprafață această lume, să ofer un strop de bucurie, un strop de copilărie. Și pentru că prima lucrare a fost un gnome care îmi stă foarte, foarte aproape sufletului, am zis că acesta trebuie să fie numele”, spune Andreea.

Printre cei seduși de micile creaturi din „Atelierul lui Gnome” e și fiica Andreei Precup, care la rândul său, studiază la „Arte”.

„Am lucrat în continuare și feedback-ul a fost același. Am început să fac și alte lucrări, felinare, ghivece, arteziene, căruțe, broscuțe și mai am foarte, foarte, foarte multe proiecte viitoare. «Atelierul lui Gnome» în acest moment este un fel de afacere de familie, fiica mea este mâna mea dreaptă, am implicat-o și pe ea, deoarece este ultimul an la Facultatea de Arte din Oradea și e în căutarea traiectoriei profesionale. Ca să îi redau, să îi sporesc pasiunea și încrederea de sine, am implicat-o și pe ea și a fost cea mai bună decizie, pentru că îi place foarte mult și ne completăm perfect. Am avut și un pic de ajutor din partea unor prieteni care au apreciat și apreciază ceea ce fac. Ei mi-au întins o mână de ajutor și m-au ambiționat să împărtășesc și cu alții ceea ce fac. O prietenă chiar mi-a arătat lucrările unui patron de florărie, care a apreciat ceea ce facem și îi sunt recunoscătoare că la rândul lui mă ambiționează și mă provoacă să fiu tot mai bună”, spune Andreea Precup. Și cum Crăciunul nu putea să nu o inspire, povestea lucrărilor din Atelierul lui Gnome se dezvoltă tot mai mult, limita fiind doar imaginația artistelor.

„De sărbători, ne-am gândit așa cum a pornit totul pe acest drum, să mergem mai departe, conceptul să fie o bucățică de poveste în casa oamenilor. Așa că facem aranjamente cu reni, căsuțe ca în povești, gnomi, brăduți. Cu aceste mici lucrări vream să readucem în sufletele oamenilor adevăratul feeling al Crăciunului, care parcă de mulți ani ne lipsește. Mai facem de Crăciun globuri unicat, tot așa, mici povești, felinare a căror lumină suavă să te poarte într-un basm. Facem și cele două elemente care ne reprezintă gnomeii și dovleceii, dovleceii cu mutrișoare reprezentative Crăciunului: Moșul cu Crăciunița lui, renul, Grinch, Olaf, Elf”, povestește Andreea Precup. Sunt și lucrări care constituie adevărate provocări.

„Pe lângă aceste decorațiuni de Crăciun, noi lucrăm în continuare și la alte decorațiuni, cum ar fi o arteziană care ne-a dat multe bătăi de cap. Arteziana are ca punct de atracție doi dragoni… Mai avem în lucru bușteni cu animale din pădure, suporturi de flori, mese pentru grădină. Iar în imaginația noastră sunt încă multe, multe lucrări. Iar pentru că totul este realizat cu pasiune, ideile curg ca și o cascadă, doar imaginația ne poate stabili o limită…

Atelierul lui Gnome nu-și dorește altceva decât să aducă o picătură de bucurie și poveste în casele oamenilor. Vrem să îi ajutăm să se poată retrage într-un colțișor, unde dacă se uită la lucrările noastre, să se poată rupe de toate problemele cotidiene și pentru un moment, să ajungă într-o lume unde nu-i urmăresc aceste probleme și să se bucure cu sufletul curat al unui copil”, explică designerul. Atunci când ceva nu e transpus așa cum și-au imaginat designerii, totul e considerat a fi o lecție.

„Lucrările sunt realizate din ciment în mare parte și cu fiecare lucrare, am învățat ceva și ne-am dezvoltat, am mai avut câte un eșec, dar acesta a fost o lecție. Azi folosim și alte materiale, cum ar fi schelete de metal făcute tot de noi. Ce este important este faptul că nu folosim matrițe, cum cred din păcate mulți, ci totul este realizat manual, pentru că în fiecare lucrare este sufletul nostru și îndemânarea noastră. Nu dorim să facem produse în serie, ci lucrări unicat, astfel ca toată lumea să aibă mica lucrare a lui. Cam aceasta este povestea noastră, de multe ori atrage toată familia, mic și mare, ca să putem termina la timp comenzile”, spune Andreea Precup povestea Atelierului lui Gnome.

Personalitate puternică

Designerului nu-i sunt străine nici paietele, dar nici armurile samurailor, ori campionatele de pescuit.

Designerul Andreea Precup (Saraziu) s-a remarcat încă de la absolvirea facultății cu o colectie de avangardă, non-conformistă, inspirată din ținutele samurailor, din kataginu și hakama, armuri medievale, figuri geometrice si insecte îmbinate și reinterpretate. Propunerea sa vestimentară era adresată persoanelor care doresc să iasă din monotonia ținutelor clasice, persoanelor care vor sa treacă de barierele stilistice impuse de societatea actuală.

O colectie street-style pentru femeia modernă puternică, open-mind, neinhibată, dezinvoltă.

Colecția ,,Senshi”, cuvânt care provine din limba japoneză si înseamnă războinic, și-a propus să scoată în evidență partea războinică a femeii moderne, care în societatea actuală trebuie să fie nu doar feminină, dar și puternică, trebuie să strălucească și să iasă în evidență prin caracterul și atitudinea ei. Personalitate puternică, Andreea Precup face performanță în tot ceea ce își propune. E pasionată de pescuit de peste 20 de ani. La „Campionatul privat de pescuit la crap al AGVPS senioare” a câștigat locul I și a prins lotul României, care urma să participe la Campionatul Mondial din 2021, în Anglia. A concurat alături de Monica Badea, în culorile clubului Abbara Carp Team și KO Baits.

1 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. derdiedas says:

  Foarte frumos!
  Chiar ma intrebam de ce nu avem si noi artisti ce fac lucruri frumoase pentru targurile de craciun ce sunt pline de chinezarii de proasta calitate sau lucruri de o calitate indoielnica ce se vand ca de la tara insa sunt cumparate de prin China Towns.
  Doamna ar trebui invitata la targuri si sprijinita sa isi dezvolte afacerea fiindca sunt sigur ca ar exista clienti!

  Mult succes in continuare! Arata bine!

 2. BIHON CAO

  Se întrerupe apa potabilă în zona blocului Cicero
  S.C. COMPANIA DE APĂ ORADEA S.A. îşi anunţă consumatorii că, în ziua de joi 30.06.2022, din cauza lucrărilor de remediere a avariei apărute pe rețeaua de alimentare cu apă DN 125 mm PE situată în zona blocului CICERO, furnizarea apei potabile se va întrerupe total, între orele 08:00 şi 17:00.

  România

  Mircea Bravo v-a juca într-un film de comedie realizat chiar de el. S-a aflat și data lansării în cinematografe
  Mircea Bravo, unul dintre cei mai urmăriți vloggeri din România, cu peste un milion de abonați pe YouTube, a făcut public trailerul oficial al comediei „Mirciulică”, un film de lungmetraj produs împreună cu asociatul său, Cristian Iliușan.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Recensământ în Bihor: Amenzi de până la 3.000 de lei pentru cei care refuză recenzarea
  Cu 20 de zile înainte de termenul-limită, 71% din populația țintă estimată a județului Bihor s-a recenzat.
  tombola lunii

  BIHON CAO

  Avarie în Nufărul. Se întrerupe furnizarea apei potabile

  BIHON CAO

  Anunț citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  România

  ”Golden Gata de România” aproape finalizat. Podul peste Dunăre de la Brăila va fi deschis circulație anul acesta
  Ultimul segment de tablier metalic al podului peste Dunăre, de la Brăila, care va face legătura dintre sudul Moldovei, nordul Munteniei şi Tulceaa fost montat marți, 28 iunie.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Atenție, șoferi! Joi seara se închide circulația pe traseul Cetatea Oradea – Piața Unirii
  Întreruperea circulației va avea loc în intervalul orar 20:00 - 21:30.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Strada Diasporei: 400 m și 2,5 milioane de lei
  Strada se află în zona Spitalului TBC, fiind mărginită la nord de str. Izvorului, iar la vest de str. Oituz.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.