bihon.ro Web analytics

Ultimii fierari. Vărzarii au dispărut de pe harta căuacilor

De Veronica Bursasiu

Ultimii fierari. Vărzarii au dispărut de pe harta căuacilor

În atelierul lui Dumitru Rus, din Tărian Foto: TTV Oradea
Pe vremuri era câte o fierărie în fiecare sat. Asta spune și Dumitru Rus, unul dintre ultimii fierari din Bihor, care deține o fierărie la Tărian.
Scris de Veronica Bursasiu - Pe vremuri era câte o fierărie în fiecare sat. Asta spune și Dumitru Rus, unul dintre ultimii fierari din Bihor, care deține o fierărie la Tărian.

„Trebuie să-ți placă meseria asta că e foarte grea”, spune Dumitru Rus. Iar dispariția ei nu e pusă doar pe seama greutății, ci și a faptului că tot mai puțini oameni aleg ca mijloace de transport căruțele și tot mai puțini cresc cai și cultivă pământul. Fierarii sunt tot mai rari, spun specialiștii care studiază fenomenul.

„Puțini oameni mai ştiu că în trecut, aproape fiecare sat de la noi avea un fierar, ba mai mult, un sat dintre toate era faimos pentru fierărie, acest sat având cea mai mare concentraţie de căuaci (fierari) şi cele mai avansate forje şi apreciate produse. Acest sat de fierari era Vărzarii de Sus, iar aceste barde, titeu (topor) şi plăncaci (barda mare cu barbă pentru bârne) erau specialitatea lor, ba chiar aveau ştanțe de breaslă pe ateliere”, spun administratorii de la Terra Beiusensis – Țara Beiușului, oameni care aduc tradițiile zonei în online.

Ucenicie acum 40 de ani

Dumitru Rus și-a făcut ucenicia în urmă cu 40 de ani, alături de unul dintre cei mai pricepuți fierari din Tărian. Acum e printre ultimii fierari din Bihor . Arareori cineva trece pragul fierăriei, atelier care altă dată abia făcea față cererii oamenilor. Caii de potcovit, căruțele de reparat sunt tot mai rare astfel de solicitări. „Dacă sunt zece cai în toată comuna… Fac potcoave la cererea clientului”, spunea fierarul pentru TTV Oradea, în primăvara acestui an. Sapele și securile de ascuțit sunt și ele puține, deoarece oamenii cred că nu mai e rentabil să-și lucreze pământul. Câte un fier de îndreptat mai trece fierul din Tărian prin foc. Dumitru Rus spune că practicarea meșteșugului e destul de grea, deoarece trebuie să faci totul din cap, fără schiță, trebuie să știi cât de mare și de largă trebuie făcută o potcoavă, de exemplu. Omul mai speră că așa cum a învățat el meserie de la un foierar din Tărian, va fi interesat și vreun tânăr să afle secretele meșteșugului de la el. Pentru ca acesta să nu devină istorie, iar uneltele sale piese de muzeu. Despre meșteșugul fierăritului din Vărzari vorbește azi o fierărie aflată la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” din Bucureşti.

În documente se menționeză că „fierăria (făuria) din satul Vărzari, judeţul Bihor, datând din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, ilustrează modalitatea tradiţională de prelucrare a fierului într-un sat românesc specializat în acest meşteşug, sat în care, pe la 1900, erau atestate peste 30 de asemenea ateliere, ce confecţionau sape, securi, coase, seceri şi diferite alte unelte. Vechimea meşteşugului în zonă este demonstrată de menţionarea, într-un urbariu de la 1600, a satelor Vărzarii de Sus şi Vărzarii de Jos, printre 11 sate româneşti din domeniul Beiuşului, implicate în munci legate de prelucrarea fierului.

Fierăria din Vărzari Foto: Muzeul Dimitrie Gusti

Inventarul făuriei atestă practicarea exclusiv manuală a meşteşugului şi constă din: cuptor cu foi pentru încins fierul în foc, ileu (nicovală), ciocane, dălţi şi cleşti de diferite mărimi şi cu diferite funcţii. Produsele erau decorate cu ornamente ştanţate, punctate, care serveau drept marcă de meşter, fapt ce demonstrează existenţa unei conştiinţe şi mândrii profesionale. Fierarii din Vărzari îşi desfăceau marfa la târguri, uneori foarte depărtate de satul de reşedinţă, aprovizionând cu uneltele lor o arie rurală largă. Alături de fierarii din aceste sate specializate, exista câte un fierar în fiecare sat transilvănean tradiţional cu o oarecare importanţă, implicat însă mai degrabă în operaţii de reparare şi ajustare a uneltelor, atelajelor etc., în confecţionarea de potcoave şi în potcovit, decât în activitatea de confecţionare a unor unelte noi”, se arată pe site-ul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, acolo unde e prezentată Fierăria din Vărzari.

Construcția de la Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti” – Bucureşti e una cu o singură încăpere. Atelierul de fierărie din Vărzari e o construcţie monocelulară din bârne de brad, scândură de brad, are acoperiş în două ape și învelitoare din ţiglă. Temelia e din piatră, iar tehnica prin care au fost realizați pereții e îmbinarea.

Prelucrarea fierului era una dintre cele mai vechi şi mai importante îndeletniciri ale locuitorilor din Vaşcău şi satele aparţinătoare, alături de cultura cartofului şi creşterea vitelor. Alături de fierari lucrau şi cărbunarii – „bocşerii”, iar aici se practicau și alte meșteșuguri pe cale de dispariție: olăritul, cioplitul în piatră de marmură, cojocăritul, cizmăritul, cioplitul în lemn, zidăria şi dulgheria, fabricarea şi valorificarea varului, fabricarea şi valorificarea ţuicilor şi rachiurilor naturale, morăritul, crâşmăritul. „Începând cu sec. al XVIII-lea, respectiv anul 1851, denumirea oraşului va ilustra principala bogăţie şi ocupaţia de bază a locuitorilor, aceea de lucrători la fierărie: Vaskoh – nume provenit din limba maghiară, format din două cuvinte: vas – fier şi koho – cuptor de topit”, se arată în monografia Vașcăului.

Beiuşean cu un alt plăncaci uriaş, făurit la Vărzarii de Sus, în urmă cu peste o sută de ani Foto: Terra Beiusensis

 

 

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  N-a mai prins tortul! Nuntă încheiată tragic după ce nuntașii l-au aruncat pe mire și l-au scăpat
  O nuntă din Băile Felix s-a încheiat la doar o oră de la începere, după ce nuntașii l-au luat prind surprindere pe mire și l-au aruncat în sus. Finalul a fost tragic deoarece, aceștia l-au scăpat din brațe. Tânărul a ajuns la spital cu coloana fracturată în două locuri. 7

  BIHON Sport local

  CAO a câștigat duelul cu Luceafărul. Marius Hosu a marcat de trei ori!

  România

  Alte scumpiri: Producătorii anunță că apa de izvor îmbuteliată se va scumpi cu 20%
  După ce prețul energiei electrice și al gazului metan a urcat, o nouă scumpire este așteptată în România. 1

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  7 străzi din Oradea rămân miercuri pentru câteva ore fără apă

  BIHON CAO

  CITIRI CAO 13.09.2021-17.09.2021

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Expoziţia „Descoperiri arheologice recente din Țara Crișurilor”
  Vernisajul a avut loc la Muzeul Ţării Crişurilor de Zilele Europene ale Patrimoniului.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Vulcanistul Mircea Flonta, academician titular. Coleg de clasă cu alți doi academicieni de la Samuil Vulcan
  Liceul de la Beiuș este prima unitate școlară din învățământul preuniversitar care a dat țării, dintr-o singură clasă, trei academicieni: Marius Sala, Mircea Flonta și Lazăr Dragoș. Mircea Flonta era până acum membru corespondent.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Curteanu și secția Maternității a Județeanului, iluminate în portocaliu pentru marcarea Zilei Siguranței Pacientului
  Două vești - una rea și una bună. Cea rea e că a crescut numărul copiilor născuți cu malformații, dar și a nou-născuților ce ajung la ATI Neonatologie la Maternitatea de stat ce aparține de Spitalul Județean.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.