BIHON

BIHON

  • Home
  • Ştiri
    • Ştirile judeţului Bihor
    • Comentariul zilei
    • Stiri inter(naţionale)
    • Celebritati/Lifestyle
  • Video
  • Meteo
  • Sport
    • FC Bihor
    • CSM Oradea
    • Sport Local
    • Stiri Sportive
  • Mica publicitate
    • Imobiliare
    • Angajari
    • Prestări servicii
    • Auto-Moto
    • Pierderi, Citaţii
    • Diverse – Vânzări/Cumpărări
  • Angajări
  • Compania de Apă
  • Întreruperi energie
  • Anunturi de interes public
    • Anunțuri Mediu, Ape
    • Licitatii
    • Convocator
Select Page
APLICAȚII
MOBILE
AndroidDescarcă aplicația BIHON iOSDescarcă aplicația BIHON
BIHON
BIHON Ştirile judeţului Bihor
Zilele Muzeului Ţării Crişurilor: S-a deschis expoziţia dedicată cinstirii memoriei episcopilor martiri greco-catolici

Zilele Muzeului Ţării Crişurilor: S-a deschis expoziţia dedicată cinstirii memoriei episcopilor martiri greco-catolici

De Camelia Buşu
la 8 May 2025 19:41

Zilele Muzeului Ţării Crişurilor: S-a deschis expoziţia dedicată cinstirii memoriei episcopilor martiri greco-catolici

8 May 2025 19:41
Evenimentul a fost organizat de Muzeul Ţării Crişurilor – Complex Muzeal, în parteneriat cu Muzeul Județean Satu Mare și Episcopia Greco - Catolică de Oradea.
Scris de Camelia Buşu - Evenimentul a fost organizat de Muzeul Ţării Crişurilor – Complex Muzeal, în parteneriat cu Muzeul Județean Satu Mare și Episcopia Greco - Catolică de Oradea.

Trimite articolul

X

Evenimentul de debut al Zilelor Muzeului Ţării Crişurilor a fost vernisarea joi, 8 mari, a expoziției foto-documentare „Fericiţii episcopi martiri greco-catolici români” la Muzeul Orașului Oradea din Cetate.

Expoziţia este curatoriată de Denisa Săveanu Cărăian, muzeograf al Muzeului Județean Satu Mare, este o expoziţie de suflet, dedicată cinstirii memoriei episcopilor martiri greco-catolici Valeriu Traian Frențiu, Iuliu Hossu, Alexandru Rusu, Ioan Bălan, Ioan Suciu, Vasile Aftenie și Tit Liviu Chinezu.

Expoziția „Fericiţii episcopi martiri greco-catolici români”

Amfitrionul evenimentului, prof. univ. dr. Gabriel Moisa, managerul Muzeului Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, a amintit că dincolo e a prezenta patrimoniul naţional, muzeul are şi rolul de a educa: „Este o expoziţie actuală, şi când spun asta mă gândesc la cât de mult avem nevoie astăzi de repere, cât de mult avem nevoie de modele”.

Dr. Daniela Bălu, directorul Muzeului Județean Satu Mare, consideră istoric parteneriatul cu muzeul orădean pentru această expoziţie care aduce pagini importante din istoria Bisericii greco-catolice, cu date, imagini, informaţii legate de cei şapte episcopi martiri beatificaţi la Blaj, în urmă cu şase ani, de către Papa Francisc.

„Ineditul acestei expoziţii constă în faptul că, valorificând colecţiile patrimoniale ale muzeului nostru, am reuşit să aducem în faţa publicului vizitator o colecţie deosebită, care iniţial a presupus o cercetare imagistică, fiind vorba în special despre o colecţie de fotografii realizate de un celebru artist fotograf, Ioniţă G. Andron, fiul preotului Andron din comuna Racşa, un preot greco-catolic celebru în judeţul Satu Mare la începutul secolului XX”, precizează dr. Daniela Bălu.

O expoziţie de suflet

Multe dintre fotografiile realizate de Ioniţă G. Andron surprind aspecte din vizitele pe care Preasfinţiile lor episcopii greco-catolici le-au realizat în judeţul Satu Mare, unde, o mare parte din parohii aparţineau de Episcopia greco-catolică de Oradea sau de Episcopia greco-catolică de Maramureş. Inedită în expoziţie este şi corespondenţa dintre Ioniţă G. Andron şi PS episcopul Ioan Suciu, în care episcopul îi cerea fotografii pentru cartea „Mama” şi pentru Almanahul Tineretului.

Curatorul expoziției Denisa Săveanu Cărăian a început să lucreze la această expoziţie încă de la începuturile carierei sale, în momentul în care Muzeul Județean Satu Mare a achiziţionat această colecţie bogată ce conţine peste 100.000 de fotografii, clişee, filme, manuscrise şi corespondenţa dintre Ioniţă G. Andron şi personalităţile vremii.

Iniţial expoziţia a fost deschisă la Satu Mare. La Oradea a fost adusă după ce a fost expusă la Reşiţa, locul naşterii PS episcopul Valeriu Traian Frenţiu, de la a cărui naştere se împlinesc 150 de ani. De la Oradea, expoziţia va fi prezentată la Biblioteca Academiei Române din București cu ocazia conferinţei dedicate Anului cardinalului Iuliu Hossu.

Cu ocazia vernisajului, dr. Daniela Bălu a dăruit PS Virgil Bercea, episcopul Greco-Catolic de Oradea, copia actului papal de investire a episcopului Valeriu Traian Frenţiu, care a avut loc în 1912, la Schönbrunn, în prezenţa împăratului Franz Joseph, iar managerului Gabriel Moisa cărţi editate de Muzeul Judeţean Satu Mare. S-a amintit de lunga colaborare dintre muzeul sătmărean şi cel din Oradea, colaborare începută din vremea directoratului prof. univ. dr. Aurel Chiriac, prezent la vernisaj.

Exponate inedite

Denisa Săveanu Cărăian a precizat că în această expoziţie se pot admira exponate din patrimoniul muzeal sătmărean dar şi obiecte datorate partenerilor expoziţiei. Printre acestea se numără biografiile celor şapte episcopi martiri, ziarele Unirea şi Vestitorul, scrisori ale PS Valeriu Traian Frenţiu, ale PS Iuliu Hossu. De asemenea, cârja episcopală pusă la dispoziţie de Episcopia greco-catolică de Oradea, mantia de ceremonie, mitra şi reverenda Preasfinţitului Valeriu Traian Frenţiu, şi datorită Pr. Nicolae Huzău se poate admira şi o tunică a cardinalului Iuliu Hossu, care face parte din Colecţia Parohiei greco-catolice Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel din Botiz.

Cu sprijinul preotului Eduard Fischer, protopop de Satu Mare, este expus şi potirul şi discul liturgic folosit la slujba de beatificare a celor şapte episcopi în 2019, iar datorită Muzeului Arhiepiscopiei Majore de la Blaj se pot admira şi antimisele sfinţite de episcopi.

150 de ani de la naşterea episcopului Valeriu Traian Frenţiu

Cristina Liana Pușcaș, muzeograf la secția Muzeul Orașului Oradea, a aminit că Epicopia greco-catolică de Oradea a fost una dintre cele mai încercate episcopii în perioada comunistă, din cei 216 preoţi pe care îi avea în 1948, 174 au refuzat categoric să treacă la ortodoxie, dintre aceştia 54 au ajuns în închisori, iar opt dintre ei au murit. Primul martir al acestei episcopii a fost părintele rector Augustin Maghiar, mort la 16 iulie 1951, iar în 11 iulie 1952 moare şi Preasfinţitul Valeriu Traian Frenţiu.

„Oradea nu putea să rateze această expoziţie. Se împlinesc 150 de ani de la naşterea Preasfinţitului Valeriu Traian Frenţiu, respectiv 103 ani de când Preasfinţitul a păşit în Oradea în catedrala Sfântul Nicolae unde a fost sfinţit. Acesta a sprijinit cultura românească şi a edificat foarte multe clădiri”, a spus muzeograful.

Cu ocazia vernisajului a fost lansat şi albumul bilingv român-englez „Fericitul Valeriu Traian Frențiu-150”, care a apărut la Editura Primus Oradea în 2024. Textele au fost scrise de Alexandru Buzalic, Silviu Sana, Rodica Indig, cuvântul înainte fiind semnat de PS Virgil Bercea. Albumul a fost coordonat de Rodica Indig, care la vernisaj a ţinut să mulţumească Muzeului Judeţean din Satu Mare pentru fotografiile inedite puse la dispoziţie pentru acest album.

Dr. Silviu Sana, de la Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai” consideră albumul ca fiind o filă din povestea Bisericii greco-catolice din România. „Dacă mă uit la chipul fericitului episcop Valeriu Traian Frențiu, mă gândesc la dictonul latin Nosce te ipsum (Cunoaşte-te pe tine însuţi). Despre asta este vorba. O poveste în imagini şi în cuvinte despre viaţa acestui venerabil păstor sufletesc pe care l-am avut iniţial la Lugoj, apoi la Oradea, timp de aproape jumătate de secol”.

La finalul vernisajului, PS Virgil Bercea, a amintit de suferinţa episcopilor martiri. „Priviţi la înaintaşii voştri, spune Sfântul Pavel. Reuşim cu adevărat, privind la ei, să învăţăm ceva, şi să nu dăm posibilitatea ca istoria să se întoarcă, ci să meargă mai departe. Este foarte important, este fundamental acest lucru”, a spus episcopul.

Expoziția „Fericiţii episcopi martiri greco-catolici români” va putea fi vizitată până în data de 21 mai.

Trimite articolul

X
Taguri:
Alexandru Rusu ,
Daniela Balu ,
Denisa Saveanu Caraian ,
episcopi martiri greco catorici romani ,
Ioan Balan ,
Ioan Suciu ,
Iuliu Hossu ,
muzeul judetean satu mare ,
muzeul tarii crisurilor ,
oradea ,
Tit Liviu Chinezu ,
Valeriu Traian Frențiu ,
Vasile Aftenie
0 Comentarii

Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

    powered by Surfing Waves

    România

    Guvernul Bolojan prinde contur: va include 16 miniștrii și patru vicepremieri. Vezi lista cu nominalizările
    În componența Guvernului condus de Ilie Bolojan vor fi 16 ministere, precum și vicepremieri fără portofolii.

    BIHON Sport local

    FOTO
    Bihorul Beiuș a câștigat la scor „prima repriză” a barajului! „Biletele” pentru Liga 3 se dau duminica viitoare la Turda!
    Stadionul „Francisc Matei” a fost luat cu asalt duminică la prima manșă a meciului de baraj pe care campioana județului, CS Bihorul Beiuș a susținut-o în compania clujenilor de la Sticla Arieșul Turda. Două echipe cu o istorie centenară, dornice să revină în eșalonul trei, unde Beiușul n-a mai jucat de 13 ani.

    România

    PNL îl propune pe orădeanul Mihai Jurca șef al Cancelariei premierului Bolojan
    Președintele interimar al PNL, premierul desemnat Ilie Bolojan, a anunțat că senatorul Mircea Abrudean va fi propus de liberali pentru funcția de președinte al Senatului, iar Mihai Jurca - City manager al Municipiului Oradea - șeful Cancelariei prim-ministrului.

    BIHON CAO

    Compania de Apă Oradea angajează!

    BIHON CAO

    Anunț Compania de Apă

    BIHON CAO

    Anunţ public privind decizia etapei de încadrare

    BIHON Ştirile judeţului Bihor

    INTERVIU cu artistul fotograf Ştefan Tóth / Galeria „Euro Foto Art”: 637 de expoziții cu lucrări ale artiștilor fotografi din 40 de țări
    Vineri, 27 iunie, de la ora 18:00, va avea loc vernisajul expoziției jubiliare: Galeria „Euro Foto Art” - 35 de ani de existență. Cu acest prilej a fost editat şi un catalog aniversar. Înainte de eveniment, fondatorul galeriei, artistul fotograf Ștefan Tóth, ne-a povestit pe scurt istoria acestei longevive galerii, cel de al 17-lea centru expozițional din lume și singurul din România al Federației Internaționale de Artă Fotografică.

    BIHON Ştirile judeţului Bihor

    Proiectul ghișeului unic lansat de prefectul Marcel Dragoș va schimba ritmul dezvoltării în județ
    Prefectul Marcel Dragoș, a convocat, recent, o întâlnire de lucru la sediul Instituției Prefectului Bihor, cu scopul de a accelera procesul de avizare pentru investițiile publice și private finanțate din fonduri europene.

    BIHON Sport local

    FOTO
    Un fost jucător la Luceafărul Oradea a promovat în La Liga! Urmează dueluri cu FC Barcelona și Real Madrid!
    Daniel George Paraschiv a trăit o bucurie imensă sâmbătă noaptea la finalul meciului retur de baraj Real Oviedo – Mirandes. După ce a pierdut în tur cu 0-1, Real Oviedo a învins cu 3-1, după prelungiri, și a revenit în prima ligă din Spania după o pauză de 24 de ani.
    • Bihon.ro
      • Folosinta Cookie-urilor
      • Termeni si conditii de utilizare
      • Politica de confidentialitate
      • Redactia
      • Regulament postare și moderare comentarii

    Bihor Online

    ISSN 3008-234X

    ISSN-L 3008-234X

    Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

    Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.