12 ani de închisoare pentru Ion Govoreanu

De Crina Dobocan
8Comentarii
Ion Govoreanu
Ion Govoreanu
Sentinţă dură pentru patronului Trei G în dosarul în care este acuzat de o fraudă de aproape 22,5 milioane de euro.

Oradea. Magistraţii Tribunalului Bihor s-au pronunţat, luni, în dosarul deschis de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Oradea pe numele lui Ion Govoreanu şi a asociaţilor lui. Patronul lanţului de magazine Trei G a fost acuzat de procurorii anticorupţie de infracţiunile de iniţiere şi constituire a unui grup infracţional organizat, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată, complicitate la evaziune fiscală şi spălare a banilor. Pe lista condamnaţilor mai sunt şi Mihai Sorin Măgurean, Viorel Claudius Ducica, Emil Gavril Pop, Constantin Mitu, Marinela Triculescu , Alexandrina Luparu şi Varga Sandor.

Concret, procurorii au arătat că, în perioada 2008 – 2010, în judeţul Bihor a fost constituit un grup infracţional organizat, care a acţionat în principal pe raza municipiului Oradea, în scopul comiterii unor infracţiuni de evaziune fiscală. În cadrul grupării infracţionale iniţiate şi coordonate de inculpatul Govoreanu Ion împreună cu Măgurean Sorin Mihai şi Ducica Viorel Claudius ar existat o disciplină internă, o ierahizare şi specializare pe domenii de activitate a membrilor grupării, aceştia având roluri şi sarcini prestabilite în vederea realizării activităţilor infracţionale propuse.

Circuite

Concret, inculpatul Govoreanu Ion a controlat, coordonat şi administrat în fapt activitatea mai multor societăţi comerciale înfiinţate sau preluate în numele unor interpuşi, asociaţi şi administratori de drept (formali), firmele au fost introduse succesiv în circuite comerciale care au simulat achiziţii de produse petroliere şi/sau alimentare fără TVA de la trei societăţi comerciale aflate în insolvenţă, controlate de inculpatul Govoreanu Ion. În realitate, produsele au fost vândute şi facturate direct de la depozite sau producători unor beneficiari finali, dar cu aplicarea TVA aferentă.

Potrivit procurorilor DNA Oradea, introducerea în circuitul comercial a firmelor în insolvenţă şi a firmelor tip “bidon” era doar formală, scriptică, în scopul de a acumula în sarcina acestora din urmă plata taxei pe valoare adăugată colectate.

,,În acest fel, se crea posibilitatea eludării plăţii TVA şi a impozitului pe profit către stat, prin neînregistrarea totală sau parţială a operaţiunilor efectuate şi prin nedeclararea activităţilor şi a obligaţiilor de plată aferente”, au arătat procurorii DNA Oradea.

Prejudiciu imens

Cuantumul total al obligaţiilor fiscale sustrase de la plata către bugetul de stat, aferente activităţilor desfăşurate de membrii grupării de criminalitate economico-financiară organizate, este de 90.555.376 lei (echivalentul a 22.400.000 euro), din care suma de 64.923.316 lei reprezintă TVA şi impozit pe profit, iar 25.632.060 lei accesorii aferente.

Pedepse dure

Întins pe o perioadă de mai bine de patru ani, luni, Govoreanu a fost condamnat la 12 ani de închisoare cu executare. Aflat în detenţie, unde îşi ispăşeşte o altă pedeapsă de 3 ani şi şase luni de închisoare pentru înşelăciune, judecătorii Tribunalului Bihor au dispus contopirea pedepselor aplicate în cauză şi au aplicat pedeapsa cea mai grea, de 10 ani de închisoare, la care s-a adăugat un spor de doi ani. Astfel, Govoreanu are de executat 12 ani de închisoare în regim de detenţie. Judecătorii au mai dispus şi interzicerea drepturilor prevăzute de art. 64 alin. 1 lit. a teza a II-a, lit. b şi lit. c din Codul Penal de la 1968, respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat, dreptul de a exercita o profesie de natura aceea de care s-a folosit inculpatul pentru săvârşirea infracţiunii pe o durată de 5 ani, după executarea pedepsei principale, cu titlu de pedeapsă complementară. Totodată, judecătorii au dispus anularea mandatului de executare a pedepsei inchisorii nr. 373/2014 din 11.12.2014, şi emiterea unui nou mandat de executare a pedepsei potrivit noii hotărâri. Din pedeapsă i-au fost deduse şi cele 24 de ore din perioada reţinerii din 30 iunie 2011, precum şi perioada în care a stat în arest preventiv (din 1 iulie până la 29 iulie 2011, precum şi perioada executată de la data încarcerării (din 11 decembrie 2014).

Alături de Govoreanu au mai fost condamnaţi şi Mihai Măgurean şi Viorel Claudius Ducica (câte 8 ani de închisoare cu executare), Marinela Triculescu (4 ani, cu executare), precum şi Constantin Mitu, Alexandrina Luparu, Emil Gavril Pop şi Varga Şandor (câte 2 ani cu executare). Emil Gavril Pop a beneficiat de o reducere de pedeapsă şi a primit trei ani de închisoare cu executare. De reducere a pedepsei a beneficiat şi Constantin Mitu, care primit doi ani şi trei luni de închisoare cu executare.

Totodată, cei 8 condamnaţi vor avea de plătit despăgubiri către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală – constituită parte civilă în dosar, în valoare totală de 89.348.084 lei, precum şi cheltuieli judiciare în favoarea statului. Astfel, Ion Govoreanu va avea de achitat 80.000 de lei, cheltuieli judiciare, Măgurean şi Ducica, câte 60.000 de lei, iar Pop şi Mitu, 20.000 de lei, în timp ce Triculescu, Varga şi Luparu, câte 10.000 de lei.

Judecătorii au menţinut şi măsurile asiguratorii luate asupra bunurilor inculptaţilor şi părţilor responsabile civilmente în faza de urmărire penală.

Hotărârea Tribunalului Bihor nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel în termen de zece de la comunicare, sentinţa finală aparţinând magistraţilor Curţii de Apel Oradea.8Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor