Amenzi de până la 1.000 de lei pentru angajații care lucrează la negru

De Dan Birta
4Comentarii
Amenzi de până la 1.000 de lei pentru angajații care lucrează la negru
Angajaţii care muncesc la negru pot fi amendaţi cu până la 1.000 de lei, iar firmele care nu fac contracte angajaţilor, cu până la 20.000 de lei.

Nu mai puţin de 458 de persoane au fost depistate de către inspectorii ITM Bihor muncind fără forme legale de angajare în primul semestru al anului 2015 în judeţul Bihor. Acestea munceau la 132 de angajatori.Dorim să atragem atenţia angajaţilor, care din diverse motive desfăşoară activităţi fără încheierea unui contract de muncă, asupra efectelor negative ale muncii nedeclarate la care se expun renunţând la drepturile care li se cuvin prin Legea nr. 53/2003- Codul Muncii. Prestarea muncii de către o persoană fără încheierea unui contract individual de muncă, conform art. 260, lit. f, din Legea nr. 53/24.01.2003, actualizată, prevede o amendă de la 500 lei la 1.000 lei”, subliniază Marius Rotar, inspectorul şef al ITM Bihor.

Contractul individual de muncă se încheie anterior începerii activităţii şi se înmânează salariatului, salariatul având astfel o siguranţă asupra existenţei contractului.

Obligaţia angajatorului

Conform art.8 al H.G. nr. 500/2011, la solicitarea scrisă a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat să îi elibereze acestuia o copie a paginilor din registrul electronic care cuprind înscrierile referitoare la persoana sa şi/sau un document care să ateste activitatea desfăşurată de acesta, durata activităţii, salariul, vechimea în muncă, în meserie şi în specialitate, astfel cum rezultă din registrul general de evidenţă şi din dosarul personal”, explică inspectorul şef al ITM Bihor.

De asemenea salariaţii se pot adresa şi inspectoratelor teritoriale de muncă pentru obţinerea unor certificate sau adeverinţe cu informaţii extrase din baza de date organizată la nivelul Inspecţiei Muncii cu registrele generale de evidenţă electronică al salariaţilor trasmise de angajatori.

Sancţiuni

Sancţiunile stabilite pentru angajatorii care practică muncă fără forme legale, conform art. 260, lit. e, din Legea nr. 53/24.01.2003 sunt cuprinse între 10.000 lei şi 20.000 lei, pentru primirea la muncă a până la 5 persoane, fără încheierea unui contract individual de muncă, pentru fiecare persoană identificată.

Constituie infracţiune şi se sancţionează cu închisoare de la 3 luni la 2 ani, sau cu amendă primirea la muncă a mai mult de 5 persoane, indiferent de cetăţenia acestora, fără încheierea unui contract individual de muncă, conform art. 264, alin. 4, din Legea nr. 53/24.01.2003, actualizată. „Munca fără forme legale de angajare fiind în detrimentul participanţilor pe piaţa muncii, Inspectoratul Teritorial de Muncă Bihor are scop principal combaterea acestui fenomen”, precizează Marius Rotar.4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor