Cine arde miristile nu mai ia bani de la APIA

De Dan Birta
Florian Pavel
Florian Pavel
Sancţiunile aplicate de APIA nu exclud sancţiunile aplicate de celelalte instituţii abilitate.

În urma numeroaselor incendii care au avut loc în ultimii ani, ca urmare a arderii miriştilor, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Centrul Judeţean Bihor (APIA Bihor) pune piciorul în prag. APIA informează fermierii că sunt obligaţi să respecte „Bunele condiţii agricole şi de mediu (GAEC 5 şi GAEC 8)”, conform cărora nu este permisă arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum şi a vegetaţiei pajiştilor permanente.

GAEC 5 şi GAEC 8

„Referitor la GAEC 5, precizăm că nu este permisă arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil, obiectivul acestei condiţii fiind menţinerea materiei organice în sol prin aplicarea măsurilor de gestionare minimă a miriştilor”, a explicat Florian Pavel, directorul executiv al APIA Bihor. Agricultorii care utilizează teren arabil (inclusiv pajişti temporare) nu trebuie să ardă miriştile şi/sau resturile vegetale rezultate după recoltarea culturilor (paie de cereale păioase, vreji de plante proteice sau de cartof, coceni de porumb, tulpini de floarea soarelui, rapiţă ş.a.), inclusiv miriştile sau iarba rămasă după cosirea pajiştilor temporare.

Referitor la GAEC 8, Florian Pavel precizează că nu este permisă arderea vegetaţiei pajiştilor permanente, obiectivul acestei condiţii fiind menţinerea unui nivel minim de întreţinere a solului prin protejarea pajiştilor permanente. Agricultorii care utilizează pajişti permanente nu trebuie să ardă vegetaţia, inclusiv iarba rămasă după cositul pajiştilor.

„Agricultorilor care nu respectă această condiţie li se vor aplica reduceri la suma totală de plată, conform modului de aplicare a reducerilor şi excluderilor pentru nerespectarea GAEC, indiferent de suprafaţa arsă şi poate ajunge pana la excluderea totala din una sau mai multe scheme de ajutor şi se poate aplica pentru unul sau mai multi ani calendaristici”, a subliniat directorul APIA Bihor.

Pe de altă parte, APIA a încheiat cu Garda Naţională de Mediu (GNM) şi cu Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) Protocolul de colaborare nr. 26/726/30470 din 29.02.2012 privind acţiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a bunelor condiţii agricole şi de mediu referitoare la arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil (GAEC 5) şi la arderea pajiştilor permanente (GAEC 8).

Se urmăreşte, prin acţiuni comune, reducerea cazurilor de ardere a miriştilor şi a vegetaţiei, prin sancţionarea celor care încalcă aceste dispoziţii, de către toate cele trei instituţii semnatare ale protocolului. „Ca urmare a numărului mare de incendieri din anii precedenţi, ca măsură de prevenire şi combatere a fenomenului, APIA a luat decizia ca nerespectarea GAEC 5 şi GAEC 8 să fie încadrată automat la gravitate mare şi să-i fie atribuită sancţiunea maximă în acest sens. Sancţiunile aplicate de APIA Bihor, nu exclud sancţiunile care pot fi aplicate de celelalte instituţii abilitate”, conchide Florian Pavel.

Dacă arderea este produsă de persoane necunoscute, proprietarul are obligaţia de a anunţa Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă sau organele de poliţie din zonă.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !