Cruce de 13 metri ridicată la Valea Cerului

Cruce de 13 metri ridicată la Valea Cerului
Familia deputatului Merka şi comunitatea slovacă din zonă au realizat un ansamblu creştin ce mai include o Golgotă şi o grotă pentru rugăciune.

Bihorul are un nou simbol creştin – crucea de la Valea Cerului, situată în vârful unui deal – punct de reper pentru zona din nord-estul judeţului. Sâmbătă, începând cu ora 11, va fi sfinţit cel mai nou ansamblu creştin catolic din Bihor, pe cea mai înaltă culme din comuna Suplacu de Barcău, localitatea Valea Cerului. Ansamblul constă într-o cruce înaltă de 13 metri, cu simbolul Sfintei Inimi al lui Iisus – hramul bisericii din Valea Cerului; o grotă de rugăciuni închinată Sfântului Anton de Padova, precum şi o cale a Crucii – Golgota.

IMG_3165

„Este un complex creştin unicat pentru comunitatea slovacă din România. A fost construit pentru a dăinui, este dedicat creştinătăţii, comunităţii catolice slovace şi celor care cred în creştinătate. Este ca un pilon de rezistenţă. Oamenii din comunitate s-au alăturat construcţiei. Unii au donat pământ, alţii bani, materiale şi au fost oameni care au conribuit prin munca fizică propriu-zisă. Ne dorim ca acest ansamblu să devină un loc de pelerinaj pentru creştinii care vor să vină aici şi să se roage”, ne-a relatat deputatul Adrian Merka, iniţiator al acestei realizări, împreună cu familia sa, cu sprijinul preotului paroh Mercsak Anton din Borumblaca şi întreaga comunitate slovacă din zonă. Ansamblul este construit cu binecuvântarea episcopului romano-catolic de Oradea, Bocskei Laszlo.

3 episcopi şi 30 de preoţi

Iniţiativa a debutat în urmă cu patru ani, răstimp în care s-au adunat fondurile necesare edificării construcţiilor, iar realizarea propriu-zisă a fost începută în urmă cu patru luni. Crucea este făcută din profile din fier, iar calea Crucii este realizată din piatră şi beton, având 14 opriri.
Sfinţirea va fi oficiată de un sobor de 30 de preoţi romano şi greco-catolici, în frunte cu episcopul romano-catolic, Bocskei Laszlo, episcopul greco-catolic Virgil Bercea, dar şi episocopul catolic de Brastislava pentru slovacii din Diasporă.

IMG_3164

Rugăciunea inscripţionată pe crucea ridicată la Valea Cerului:

„Inimă a lui Isus, susține-i pe cei care răspândesc Numele tău Sfânt!
Inimă a lui Isus, sprijină-i pe toți aceea care suferă și care luptă!
Inimă a lui Isus, fă ca societatea să se inspire în toate din Sfânta ta Evanghelie, singura garanție a dreptații și a păcii!
Inimă a lui Isus, fă ca familiile noastre slovace și toate națiunile să proclame drepturile tale!
Inimă a lui Isus, fă ca împărăția ta să vină prin Inima Neprihănită a Mariei!
Adrian Miroslav Merka
și părinții Francisc și Leontina Merka
27.08.2016”6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor