Cum pot călători minorii în străinătate

De Alexandra Lăzureanu
2Comentarii
Cum pot călători minorii în străinătate
Legea prevede că minorii români pot călători în străinătate numai însoţiţi de o persoană fizică majoră, cu acordul părinţilor ori al reprezentanţilor legali.

Poliţiştii de frontieră bihoreni ţin să reamintească tuturor cetăţenilor dornici să petreacă concediul în străinătate, condiţiile în care copiii minori pot trece graniţele ţării. E deja ştiut că de la 1 ianuarie 2007, cetăţenii români călătoresc în ţări aparţinând Uniunii Europene sau în alte state, în baza unui document de călătorie valabil – carte de identitate sau paşaport. Minorii cetăţeni români se deplasează în afara graniţelor ţării în aceleaşi condiţii ca şi persoanele adulte, în baza unui document de călătorie valabil. Astfel, copiii în vârstă de până la 14 ani pot să iasă din ţară doar cu paşaport, în timp ce minorii peste 14 ani pot călători şi în baza cărţii de identitate, în funcţie de statul de destinaţie. Totodată, Legea nr. 248 / 2005 prevede că minorii români pot călători în străinătate numai însoţiţi de o persoană fizică majoră, cu acordul părinţilor ori al reprezentanţilor legali.

Cu un singur părinte

În situaţia în care minorul călătoreşte însoţit doar de unul dintre părinţi, la ieşirea din ţară, părintele însoţitor trebuie să prezinte o declaraţie notarială prin care celălalt părinte îşi dă acordul pentru efectuarea călătoriei în străinătate: Declaraţia celuilalt părinte nu este necesară dacă părintele însoţitor face dovada că minorul i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă sau că celălalt părinte a decedat. Nu este necesară declaraţia părintelui decăzut din drepturile părinteşti sau declarat dispărut, dacă însoţitorul face dovada în acest sens. Dacă minorul călătoreşte cu o altă persoană fizică majoră, alta decât părinţii, aceasta din urmă trebuie să prezinte: declaraţie notarială a ambilor părinţi care să cuprindă acordul acestora cu privire la efectuarea călătoriei respective de către minor, la statul sau statele de destinaţie, la perioada în care urmează să se desfăşoare călătoria, precum şi datele de identitate ale însoţitorului respectiv, certificatul de cazier judiciar, documente din care să rezulte calitatea de persoană desemnată din cadrul unei societăţi comerciale autorizate, în condiţiile legii, să desfăşoare activităţi de transport internaţional de persoane – dacă este cazul.

„Întreprinderea măsurilor ferme de către Poliţia de Frontieră Română, în toate zonele de competenţă, nu au ca scop îngrădirea dreptului la liberă circulaţie a persoanelor, ci menţinerea lui, prin asigurarea respectării, de către toţi participanţii la traficul transfrontalier, a legislaţiei interne şi internaţionale în vigoare” punctează comisar şef de poliţie Dan Lazăr, purtător de cuvânt în cadrul ITPF.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor