Cum sunt voluntarii priviţi de către comunitate

De Alexandra Lăzureanu
Reactualizat la:
Cum sunt voluntarii priviţi de către comunitate
ISU Bihor ne vorbeşte despre percepţia statutului de voluntar pentru situaţii de urgenţă, de către comunitate.

Importanţa serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă la nivel local este evidentă atât din punctul de vedere al necesităţii de a asigura intervenţii oportune, cât şi din perspectiva activităţii preventive desfăşurate la nivelul fiecărei unităţi administrativ-teritoriale.

Efectele negative ale unei situaţii de urgenţă determină schimbarea percepţiei privind necesitatea măsurilor de protecţie, adoptarea unora noi sau îmbunătăţirea celor existente.

Procesul de dezvoltare a serviciilor voluntare trebuie să se realizeze pornind de la obiectivele de bază ale prevenirii: identificarea pericolelor de producere a situaţiilor de urgenţă corespunzătoare tipurilor de risc şi stabilirea de măsuri adecvate pentru a oferi răspunsul potrivit.

Ajutorul acordat semenilor în momentele grele, reprezintă o caracteristică des întâlnită în cadrul comunităţilor. În cazul producerii unei situaţii de urgenţă, se observă tendinţa cetăţenilor de a se mobiliza în sprijinul victimelor evenimentului, avantajul adus de membrii serviciului voluntar în astfel de situaţii fiind dat de asigurarea materială şi de pregătirea acestora. Participarea cetăţenilor la prevenirea situaţiilor de urgenţă şi la acţiuni de intervenţie, în cadrul unor structuri cu organigrame şi atribuţiuni bine definite, nu constituie un element de noutate, în trecut existând structuri similare ce funcţionau sub alte denumiri.

Cuantificarea percepţiei comunităţii cu privire la voluntariatul în situaţii de urgenţă trebuie să ţină cont de o serie de factori, cum ar fi: specificul cultural al fiecărei comunităţi şi tradiţia în domeniu, implicarea cetăţenilor în acţiuni de prevenire, numărul de persoane încadrate sau care doresc încadrarea în serviciu, atitudinea membrilor serviciilor voluntare faţă de activităţile pe care le desfăşoară şi nu în ultimul rând, gradul de implicare al autorităţii publice locale în dezvoltarea voluntariatului pentru situaţii de urgenţă.

Percepţia statutului de voluntar pentru situaţii de urgenţă în cadrul comunităţii nu este ferită de extreme. Există comunităţi care doresc perpetuarea unei tradiţii de zeci de ani şi în care, cu prilejul zilelor comunei sau ale satului, membrii serviciului sunt prezentaţi întregii adunări, fiindu-le subliniate meritele deosebite. La polul opus, există unităţi administrativ- teritoriale în care cetăţenii de rând nu cunosc rolul serviciilor voluntare sau mai grav, nici măcar nu ştiu de existenţa acestora. Cea mai elocventă carte de vizită a unui serviciu voluntar o reprezintă siguranţa resimţită de membrii comunităţii, clădită în timp, prin participarea activă la intervenţii şi diseminarea de informaţii utile privind comportamentul în situaţii de urgenţă. „Concluzionând, percepţia cetăţenilor cu privire la statutul de voluntar diferă în funcţie de particularităţile şi specificul fiecărei comunităţi, singurul element comun la nivelul judeţului fiind existenţa condiţiilor de îmbunătăţire a acesteia” se arată într-un comunicat al Inspecţiei de Prevenire din cadrul ISU Crişana.

Taguri: ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !