Firmele îşi caută meseriaşii pe băncile şcolii

De Dan Birta
Firmele îşi caută meseriaşii pe băncile şcolii
Un vechi proverb spune că „Dacă nu se duce Mahomed la munte, vine muntele la Mahomed”.

Tot aşa se poate spune şi despre firmele care au participat la „Târgul locurilor de muncă pentru studenţi şi absolvenţi”, ediţia de toamnă 2014. Evenimentul, organizat de Universitatea din Oradea prin Centrul de Consiliere şi Servicii privind Cariera (CCSC) în parteneriat cu AIESEC, s-a desfăşurat joi, 6 noiembrie 2014, între orele 10:00 – 17:00 la Biblioteca Universitaţii din Oradea.

Studenţi şi absolvenţi

Cele opt firme, majoritatea multinaţionale, prezente la târg aveau oferte atât pentru absolvenţi, dar mai ales pentru studenţi. Qubiz, o societate comercială cunoscută de mulţi studenţi prin prisma faptului că a organizat numeroase internship-uri pentru aceştia, a fost prezentă la târg cu oferte atât pentru absolvenţi cât şi pentru studenţi. Czaholi Péter şi Kereszi Gyula, doi dintre studenţii din anul III la Calculatoare şi Tehnologia Informaţiei, care au fost în intership la firmă, se numără deja printre angajaţii acesteia. „Nu este greu dacă îţi place. Facem faţă şi la şcoală şi la muncă”, ne-a declarat Czaholi Péter. „Programul este şi în funcţie de orarul studenţilor. Avem angajaţi cu normă întreagă sau part-time. Angajaţii noştri au şansa să muncească şi afară”, a precizat Alina Popa, specialist HR, Qubiz.

O altă firmă, alt domeniu de activitate. Inteva Products, o firmă de automotive din Salonta a încercat să-şi recruteze viitorii angajaţi dintre studenţii orădeni. „Căutăm atât studenţi cât şi absolvenţi. Studenţii pot să facă internship-uri la noi şi astfel le va fi mai uşor la angajare. Căutăm tineri pe care să-i formăm”, ne-a explicat Monica Vasilescu, specialist HR. Conect Group, o multinaţională cu peste 1.000 de angajaţi la Oradea oferea, de asemenea, atât locuri de muncă pentru absolvenţi, cât şi stagii de practică pentru studenţi.

Mihai Binşelean, general manager la ISROM, dorea să se adreseze studenţilor programatori, dar şi inginerilor electronişti şi inginerilor mecanici. „Oferim studenţilor care doresc să se angajeze part-time un program flexibil, în funcţie de orarul lor. Este altceva, când la angajare cu normă întreagă ştii despre ce este vorba”, este de părere Mihai Binşelean.

O altă multinaţională cu mulţi angajaţi la Oradea, Celestica, căuta atât studenţi pentru internship, cât şi absolvenţi pentru angajare. „Avem nevoie de studenţi de la Ştiinţe Economice, Electronică, IT şi Mecanică. Pe lângă stagiile de practică, firma noastră oferă şi şase burse. În cadrul Academiei Celestica, aceştia sunt pregătiţi de specialiştii noştri în mai multe domenii”, a spus Carmen Toie, recruter.

Aproape de studenţi

Organizarea acestui eveniment la Biblioteca Universităţii s-a făcut în ideea de a aduce firmele mai aproape de studenţi. „Am observat că la celelalte târguri de locuri de muncă studenţii şi absolvenţii au ajuns mai greu. De aceea am ales să venim mai aproape de ei”, a explicat Andrei Curtui, preşedintele AIESEC, organizarea acestui târg de job-uri la Universitate. „Acest eveniment are ca scop facilitarea inserţiei studenţilor şi absolvenţilor noştri pe o piaţă competitivă a muncii”, a precizat şi Adriana Borza, psiholog, coordonatorul CCSC. La târg au fost prezenţi şi reprezentanţii AJOFM Bihor, care au oferit celor prezenţi consiliere şi informaţii despre locurile de muncă.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !