Ilinca, artist complet la 12 ani

De Veronica Bursaşiu
Ilinca, artist complet la 12 ani
Are minte brici. E olimpică la mate. Căştigă concursuri de pictură, e vicecampioană naţională la dans. E pianistă.


Elevă în clasa a VI-a la C.N. Emanuil Gojdu, Ilinca Lianu e prin definiţie o câştigătoare. E o stea care străluceşte tot mai puternic. La 7 ani, TVR, în emisiunea „Atenţie copii!”, o prezenta pe Ilinca Lianu ca unul dintre copiii cu totul deosebiţi ai României. Câştigase deja concursuri de dans şi de înot.

Pictoriţa

Desenul e marea ei …relaxare, e pasiune. Profesorul Botog de la CN Emanuil Gojdu spune că talentul fetiţei se situează mult peste medie. Este în clasa a VI-a şi fără nici un fel de pregătire specială e cotată la nivelul de pregătire a unui elev de clasa a VIII-a. Anul trecut, Ilinca a participat la olimipada de desen – şi a luat menţiune. La finele anului trecut a mai luat un loc II la un concurs organizat de Clubul Lions – cu tema:„Peace, love and understanding”. Profesorul Botog e cel care o încurajează pe Ilinca să îşi dezvolte acest talent, pe care părinţii săi l-au remarcat încă de mică, de la grădiniţă. Un nou prilej ca Ilinca Lianu să se remarce şi în domeniul picturii a fost cel legat de omagierea „pictorului florilor ” Ştefan Luchian, eveniment organizat la muzeul amenajat în memoria acestuia la Casa Ciomac Cantemir de lângă Teatrul „Vasilache” din Botoşani.

În cadrul acestui eveniment, la Galeriile de Artă „Ştefan Luchian” a avut loc vernisajul expoziţiei de prezentare a lucrărilor premiate în cadrul Concursului Naţional de Arte Plastice „Omagiu Ştefan Luchian”la care s-au înscris 740 de elevi din ţară. Printre aceştia s-a aflat şi Ilinca Lianu, care şi-a făcut lucrarea singură, acasă, iar profesorul Botog a înscris-o în concurs la Liceul de Arta Ştefan Luchian Botoşani. La categoria de vârstă a micuţei artiste orădence au fost înscrise de 250 de lucrări. Au fost participanţi din toată ţara, inclusiv de la licee de artă, iar juriul a fost format din profesori universitari, critici de artă. Ilinca Lianu a obţinut locul III.

Stea a dansului

Valenţele artistice ale Ilincăi sunt practic nelimitate: ea este în anul II la Şcoala Populară de Artă Francisc Hubic Oradea, la pian clasic clasa prof. Haussmann Gheorghe. Merge cu bucurie şi la orele de pian deşi nu are atât de mult timp pentru studiu pe cât şi-ar dori. Aceasta fiindcă la Gojdu, Ilinca are doar medii de 9 şi 10. Şi încă nu am spus totul. De aproape10 ani, Ilinca practică dansul la nivel de perfermonaţă. Acum se pregăteşte pentru Campionatul Naţional, secţiunea latino-americane, unde va participa la o grupă superioară de vârstă 14-15 ani, eveniment care are loc în perioada 28 februarie- 1 martie. Ilinca va intra în concurs alături de partenerul ei Dragoş Florentin Hepcal care vine săptămânal, în weekend, din Satu-Mare să se antreneze cu Ilinca. Nu este pentru prima dată când Ilinca şi Dragoş fac o pereche de succes.

În 2011, Ilinca şi Dragoş au fost vicecampioni naţionali la categoria 10-11 ani – Ilinca avea doar 8 ani. La 12 ani, Ilinca are în palmares peste 40 de cupe şi medalii, se află în clasa valorică C ca pregătire, o clasă mult superioară vârstei ei. Ilinca Lianu este eleva antrenorului Stelian Ghiţă la „Stelele dansului”. Lui Stelian Ghiţă spune Ilinca că îi datorează toate rezultatele ei de la competiţiile de dans obţinute până acum. Și pentru a avea un tablou mai complet al Ilincăi Lianu adăugăm că în vacanţă Ilinca se pregăteşte şi pentru Olimpiada de matematică din 14 februarie. Dincolo de faptul incontestabil că Ilinca e înzestrată cu har în multe domenii, pentru a străluci ea munceşte foarte, foarte mult.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !