Nu sunt bani la Maternitate. Dar, dixit Ilie Bolojan, vor fi!

De Călin Corpaş
Modernizarea Maternităţii mai aşteaptă
Modernizarea Maternităţii mai aşteaptă
În ciuda sistării finanţării la investiţia de la Maternitate, primarul Ilie Bolojan spune că banii vor veni şi în continuare.

Investiţia de la Maternitatea Oradea a fost lăsată fără finanţare de Ministerul Finanţelor Publice. Lucrările s-au efectuat în procent de 55%, spune managerul Gheorghe Carp, însă plata acestora s-a realizat într-un procent de doar 7%. Selina este firma executantă, la lucrări în valoare de circa 7 milioane de lei noi. Lucrările începuseră în luna august a anului trecut şi prevăd reabilitarea a două etaje, incluzând aici termoizolaţia cu polistiren expandat, dar şi refacerea acoperişului. Această investiţie este finanţată printr-un program de la Banca Europeană de Investiţii şi Banca Mondială, urmând ca banii să fie rambursaţi prin bugetul de stat. Tocmai această finanţare prin credit extern este problematică, din cauza condiţionalităţilor impuse de FMI, privind deficitul bugetar. Când s-au alocat banii, ministru al Sănătăţii era Cseke Attila. Acelaşi Cseke, azi deputat în Opoziţie, critică acum Ministerul Finanţelor pentru că a tăiat finanţarea Maternităţii din Oradea. „Cum poate să facă aşa ceva?! Îi interesează doar de acordul cu FMI!”, reclamă fostul ministru.

Dr. Gheorghe Carp, managerul Spitalului Judeţean, de care ţine şi Maternitatea, spune că fondurile s-au sistat deja de-o lună şi jumătate. „Nu e doar Maternitatea din Oradea, ci de 20 de maternităţi din toată ţara, care sunt toate sparte”, spune Carp, adăugând că Selina mai lucrează câte ceva, totuşi, deoarece există speranţa că se va plăti. „Ne dorim ca măcar ce s-a spart să fie terminat, pentru că nu poţi lăsa aşa o secţie”, mai transmite doctorul manager.

Dacă nu curge, pică?

După mai multe drumuri în Capitală, la ministerele implicate – Sănătate şi Finanţe – primarul Ilie Bolojan asigură că lucrările se vor achita şi că investiţia va fi finalizată pe sfârşitul anului. Chiar dacă ritmul de lucru nu va mai fi la fel de susţinut, din cauza alocărilor financiare cu pipeta. Aceasta în condiţiile în care, conform planului iniţial, lucrările trebuiau finalizate într-un an de zile. Adică în luna august a acestui an. Primarul spune că se va acorda prioritate lucrărilor din interior, pentru ca cele de la faţadă să fie realizate ultimele.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !