Prezenţă masivă la Toamna Orădeană

De Cristina Ghilea
Reactualizat la:
3Comentarii
„Perfe-eect”, au răsunat zidurile Cetăţii
„Perfe-eect”, au răsunat zidurile Cetăţii
Mutat temporar în Cetate, festivalul a mobilizat în centru mii de orădeni.

Comprimată în două săptămâni, din care prima dedicată Zilelor Cetăţii, Toamna Orădean 2015 a fost una dintre cele mai elegante ediţii din istoria recentă a festivalului. A fost decisiv cadrul – Cetatea Medievală restaurată este o prezenţă care impune, prin sine, o atmosferă lipsită de componenta de bâlci de care, de-a lungul anilor, mai multe „garnituri” de organizatori s-au străduit să scape. Aspectul unitar al tarabelor din lemn şi selectarea comercinaţilor a fost un alt aport important pentru o TO „mai spălată”. Selectarea artiştilor s-a făcut, în principal, pe criteriul „de masă”. În serile de weekend s-a umplut curtea Cetăţii dar vedetele aduse au putere de atracţie mai mult pentru orădeni – cu greu ar putea aduce la Oradea public alte oraşe bihorene şi cu atât mai puţin, din judeţele vecine.

6.000, 10.000…

Cifrele concertelor din al doilea şi ultimul sfârşit de săptămână din TO sunt de natură să dea satisfacţie organizatorilor. Cu sau fără vedete cu renume internaţional, oamenii şi-au făcut treaba dacă targetul lor a fost să-i scoată pe orădeni din case.

Forţele de ordine au estimat le 6.000 de persoane publicul serii de vineri – când pe scenă au urcat vedetele Horia Brenciu & HBO Orchestra, cu EM-Street, Baneş Party Band şi Randi & Jo în deschidere. Participanţii spun că a fost un concert mare, după toate regulile unui eveniment de acest gen: vedetele au dialogat mereu cu publicul şi doar cei mai curajoşi dintre fani au ajuns în primele rânduri. „Am văzut concertul mai din spate, era atâta lume în faţă că nu aveam aer”, ne-a mărturisit unul dintre spectatorii care a urmărit desfăşurarea de forţe muzicale de la tarabe.


8brenciu

Sâmbătă, Vama a plusat ca număr de spectatori: 10.000 de oameni au animat Cetatea. Zidurile medievale au răsunat ecourile hiturilor ce au culminat cu şlagărul verii 2013. Refrenul „Perfect, fără tine” a fost urlat de mii de orădeni, prezenţi la concert în cuplu sau solo.

Ultima zi de chef, duminica a oferit argumentul suprem celor care cred că Toamna Orădeană ar trebui să devină o Vară Orădeană: o ploaie duşmănoasă şi insistentă, de felul celor care bagă reumatismul în oase, l-a întâmpinat pe orădean la ieşirea din casă.

Ultima zi de petrecere a avut în program o defilare cu torţe din oraş spre Cetate, pe Loredana ca vedetă şi un foc de artificii. Plasarea acestuia puţin după ora 22:00 şi nu pe la miezul nopţii, cum ar fi normal la o petrecere aniversară, a fost semnul clar pe care autorităţile se străduiesc de ani buni să-l dea orădenilor în aceste împrejurări – mai uşor cu distracţia, că luni e zi lucrătoare.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor