Ruptură Kiss – Szabo în UDMR

De Călin Corpaş
Reactualizat la:
2Comentarii
Ruptură Kiss – Szabo în UDMR
După ce Kiss fusese luat de către DNA, Szabo Odon ar fi încercat să preia puterea în UDMR Bihor. Fără succes.

Relaţiile dintre preşedintele UDMR Bihor, Kiss Alexandru şi preşedintele executiv Szabo Odon s-au răcit considerabil de câteva luni încoace. Fostă mână dreaptă a lui Kiss în Consiliul Judeţean şi locţiitor de facto al liderului maxim din UDMR Bihor inclusiv în CJ Bihor, Szabo Odon a ajuns acum să nici nu mai calce în Consiliul Judeţean.

Totul a pornit de la reţinerea lui Kiss de către DNA, în 2 iunie a.c. Atunci, DNA îl reţinea pe Kiss pentru mită, abuz în serviciu şi spălare de bani – infracţiuni pe care Kiss este acuzat că le-ar fi comis în perioada 2004 – 2008, când era preşedintele Consiliului Judeţean.

Kiss este acuzat că, din postura sa de şef al CJ Bihor, ar fi luat mită de peste 600.000 euro de la patronul Selina, Beniamin Rus, pentru contracte de deszăpeziri, dar şi pentru terenurile fostelor unităţi militare din Calea Aradului şi Calea Armatei Române, unde ulterior s-a ridicat „Cartierul Luceafărul”, de la patronul Keviép Kft. Debreţin, Miklóssy Ferenc, pentru ca Primăria Oradea, unde UDMR avea viceprimar, să construiască halda ecologică de deşeuri împreună cu Keviep, dar şi de la administratorul Martex Trans, Gheorghe Roatiş, pentru ca CET Oradea să cumpere cărbune din Ungaria.

Kiss neagă toate aceste acuzaţii, afirmând că ancheta DNA se bazează pe unele interceptări telefonice trunchiate ale unor convorbiri în limba maghiară, la care lui i s-a interzis accesul!

Biro, nu Szabo

Problemele lui Kiss cu Justiţia l-ar fi determinat pe Szabo să creadă că a venit vremea să preia şefia deplină în UDMR Bihor. Chiar şi fără să aibă binecuvântarea lui Kiss. Cum Kiss a fost reţinut pentru 24 de ore de către DNA şi toată lumea se aştepta ca acesta să rămână arestat, Szabo Odon ar fi considerat că a venit vremea „să meargă înainte”, aşa cum s-au exprimat sursele noastre de încredere din UDMR.

Adică să facă demersurile necesare pentru a-şi asigura sprijinul critic al aleşilor UDMR în încercarea lui de a prelua şefia de la Kiss. Mai cu seamă că, suspendat la acea vreme din Consiliul Judeţean şi având în faţă spectrul unui arest pe perioadă îndelungată, Kiss Alexandru stabilise că la şefia UDMR Bihor îl va înlocui Biro Rozalia, nu Szabo Odon! Kiss a preferat-o pe Biro atât datorită moderaţiei ei, cât şi a poziţiei ei din partid.

Atât local, cât şi naţional. Biro este preşedinta Consiliului reprezentanţilor unionali, atât în UDMR, cât şi în UDMR Bihor. Prin urmare, Biro devenea automat preşedinte dacă Kiss era tras pe linie moartă, din perspectivă politică. Acţionând pe cont propriu, Szabo a nesocotit ierarhia lăsată de către Kiss. Eliberarea rapidă a lui Kiss a făcut ca orchestraţiile lui Szabo au eşueze. Mai ales că Kiss a revenit şi în funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean.

Kiss: „Eu sunt şeful”

Oficial, liderul UDMR Bihor neagă că ar fi în război cu Szabo Odon, însă nu poate nega faptul că între el şi fostul său protejat relaţiile nu mai sunt cum erau înainte. Iată ce relatează Kiss că s-a întâmplat, raportându-se la poziţia UDMR Bihor în raport cu celelalte partide, atunci când a fost reţinut de DNA:

„UDMR era pus pe repaus în Consiliul Judeţean. După ce am fost reţinut, toţi s-au gândit că voi fi şi arestat. Atunci UDMR a devenit, practic, zero, nefiind şef. Nimeni nu discuta cu UDMR. Însă am revenit. Şi atunci am zis că ori vin şi am toată puterea, ori îmi dau demisia că nu mai pot. Nu vreau să fiu doar raţă şchioapă. Atunci când vine înapoi şeful, trebuie să arate că el este şeful. Chiar dacă planează ceva deaasupra capului său, dacă asta este decizia UDMR, ca el să rămână preşedinte, atunci trebuie să arăt că se discută cu mine în continuare”.

Potrivit surselor noastre, unii primari UDMR din zona Diosig-Săcueni l-ar susţine pe Szabo. Mai cu seamă că Szabo Odon este deputat ales tocmai în Colegiul Săcueni. Întrebat dacă are în continuare susţinerea primarilor şi a întregii filiale, Kiss subliniază că nu nici nu se pune o asemenea problemă la nivelul aleşilor UDMR din judeţ: „Nimeni din UDMR Bihor care nu vrea să devină cândva preşedinte nu îşi pune problema susţinerii mele sau nu. Sigur că am susţinere”, afirmă Kiss. Această declaraţie a lui Kiss nu îl priveşte direct pe Szabo, însă subliminal se poate deduce că în acea perioadă critică pentru el, alţii din partid s-au comportat ca „radicali liberi”, aşa cum ne-au confirmat şi sursele noastre. Cumva, Kiss încearcă, totuşi, să păstreze aparenţele, negând că se răzbună acum pe Szabo şi pe protejaţii săi din Consiliul Judeţean: „Nu este niciun război. Nu a fost dat nimeni afară de la Consiliul Judeţean. Pe Szabo Odon chiar l-am lăudat într-o şedinţă a UDMR, că îşi face treaba de preşedinte executiv”, afirmă Kiss, diplomat.

Szabo are „multă treabă”

Declaraţiile oficiale ale lui Szabo Odon pe acest subiect sunt destul de zgârcite. Cum era de aşteptat, Szabo neagă un conflict cu Kiss, în ciuda gurii lumii. De ce nu reuşeşte să mai treacă pe la Consiliul Judeţean, pentru a conduce alături de Kiss? „Noi în momentul de faţă ne pregătim pentru alegerile din 2016. Am primit prea multă treabă în ultima perioadă.

Am foarte mult de lucru. Asta înseamnă atât la Bucureşti, cât şi la nivel local. Avem foarte multe organizaţii şi proiecte în judeţ. Dl. Kiss nu prea iese în judeţ. La CJ Bihor sunt când trebuie. Ştiţi cum se zice: Pe calul care trage, pe acela pui mai mult”, afirmă Szabo Odon, care neagă că ar fi complotat împotriva lui Kiss şi că, pe cale de consecinţă, împotriva lui s-ar duce acum o campanie de pedepsire, de punere la colţ. Şi totuşi, tonul moale al lui Szabo Odon, atipic lui, lasă să se înţeleagă că, într-adevăr, relaţia perfect cordială dintre el şi Kiss este doar o amintire.

Postările duşmanilor UDMR

Oficial, nici liderii politici locali români nu vorbesc deschis despre conflictul Kiss – Szabo. Neoficial, însă, se cunoaşte că s-a căscat o falie între cei doi. Lipsa lui Szabo Odon din Consiliul Judeţean o confirmă. Chiar dacă în 2012 a devenit deputat, Szabo rămânea unui obişnuit al cabinetului Kiss din CJ Bihor. Până în urmă cu câteva luni.

În vară, o fostă jurnalistă de etnie maghiară, Maria Magdolna Szoke, scria pe Facebook despre o întâmplare petrecută în UDMR Bihor: Cum că Kiss ar fi dejucat planurile lui Szabo şi că ar fi intrat peste Szabo şi „colportorii” săi într-o şedinţă de partid, făcându-l cu ou şi cu oţet pe Odon – preşedintele executiv al UDMR Bihor.

La acea vreme, atât Kiss, cât mai ales Szabo au catalogat postarea Mariei Szoke ca fiind o fabulaţie, din partea unei „persoane rău-voitoare”, care simpatizează cu Tokes Laszlo, inamicul nr. 1 al UDMR Bihor…

E de înţeles. Un asemenea scandal nu dă bine pentru UDMR Bihor. Mai cu seamă că maghiarii s-au ţinut întotdeauna uniţi, lucru prea puţin valabil pentru partidele româneşti, unde luptele pentru putere, chiar şi în interiorul partidelor – aşadar fratricide, au devenit deja o obişnuinţă.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor