Victor Ponta – replică pentru Bolojan

De Călin Corpaş
Reactualizat la:
16Comentarii
Premierul Ponta şi prefectul Claudiu Pop, în vizită la Celestica. În dreapta, vicepremierul Daniel Constantin.
Premierul Ponta şi prefectul Claudiu Pop, în vizită la Celestica. În dreapta, vicepremierul Daniel Constantin. - © FOTO: Dan Ille
Premierul consideră că primarul Oradiei a ridicat problema taxei de stâlp în parcul industrial din motive electorale.

Sosit la Oradea pentru un miting electoral PSD, premierul Victor Ponta a vizitat şi fabrica Celestica, de pe Şoseaua Borşului, lăudând investiţia de acolo. „Sunt foarte mândru că în România se produce tehnologie de cel mai înalt nivel, pentru cele mai mari companii din lume. Vor avea din partea Guvernului un sprijin concret, pentru toate proiectele de dezvoltare”, a spus Ponta, adăugând că de acum se va gândi că între componentele unor firme mari, precum General Electric şi Siemens, s-ar putea regăsi şi componente produse la Oradea.

De asemenea, Ponta a răspuns acuzaţiilor venite dinspre administraţia locală. În urmă cu câteva zile, primarul Ilie Bolojan şi viceprimarul Mircea Mălan atacau taxa de stâlp pe construcţiile speciale, aplicată din acest an de către Guvern. Bolojan afirma că această taxă loveşte în Parcul Industrial Eurobusiness. „Ne leagă de mâini şi de picioare şi ne iau banii”, comenta edilul şef al Oradiei, vizavi de acţiunile Guvernului.

Îi arată pisica

Ponta a venit cu un răspuns prin care dă vina pe FMI pentru eliminarea scutirii de impozit pe clădirile din parcurile industriale. Liderul PSD susţine că Ilie Bolojan a ridicat problema acum din motive electorale şi chiar a avut un ton ameninţător la adresa Primăriei. „Pot să vă spun următorul lucru: cei care dezvoltă afaceri în parcuri industriale sunt scutiţi de la plata impozitelor locale, şi este o decizie a autorităţilor locale. Dacă Primăria nu mai vrea să acorde aceste scutiri, ştiu că noi tocmai am dat Primăriei 40 de hectare, pentru a face un parc industrial. Îl luăm de la Primărie, îl dăm la Consiliul Judeţean şi Consiliul Judeţean va dezvolta, în continuare, afaceri”, a afirmat Victor Ponta.

Ce dă la schimb

Premierul a refuzat sintagma „taxa pe stâlp”, spunând că această expresie „nu are nicio legătură cu realitatea”. Ponta: „Este vorba despre o scutire care în România s-a aplicat, impozităţii de 1,5%, a construcţiilor industriale. Această scutire a fost ridicată în discuţiile pe care le-am avut cu FMI şi Comisia Europeană şi îşi propune să extindă baza de impozitare: de a nu mai acorda, în general, excepţii şi de a putea să susţinem, prin măsuri foarte bine focalizate, mediul de afaceri. Taxa a fost aprobată în urmă cu opt luni de zile de un ministru de finanţe liberal. Nu a fost criticată atunci. Acum, cu două zile înainte de alegeri, ştiu că e o problemă aici. Eu pot să spun un singur lucru. Avem pe 25, duminică, raportările. Avem impactul care, dacă este aşa cum eu cred, încasări mult mai mari la buget decât s-au preconizat iniţial, ne permite să reducem contribuţiile de asigurări sociale. Cred că pentru cei ce vor să creeze locuri de muncă este o veste foarte bună şi, de asemenea, acolo unde impactul este semnificativ, să adaptăm prevederile acestei scutiri de taxă care nu mai funcţionează. De o lună de zile, am vizitat cele mai mari investiţii din România şi toată lumea mi-a spus că vrea să investească în continuare, în România. Deodată, acum, primarul, înainte cu două zile de alegeri, spune că vrea să plece cineva (un investitor – n.r.), însă atâta timp cât România este o ţară stabilă, predictibilă şi cu condiţii care favorizează mediul de afaceri, vom continua să avem creştere economică şi creşterea investiţiilor”.16Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor