1.431 de contestații la BAC

De Alexandru Guiaș
Reactualizat la:
5Comentarii
1.431 de contestații la BAC
Mai mult de 25% din absolvenții care au participat la ultima probă a examenului de bacalaureat au despus contestații.

Absolvenţii clasei a XII-a au aflat marți rezultatele de la bacalaureat, zi în care au putut fi depuse și contestațiile. Astfel, conform Inspectoratului Școlar Județean, din cei 4.050 de absolvenți din Bihor care au dat examenul scris, la ultima probă de bacalaureat, 1.431 au depus contestații. Acest lucru înseamnă că mai bine de 25% din cei prezenți la ultima probă au fost nemulțumiți de rezultate și au depus contestații. Din cele 1.431 de contestații, cele mai multe au fost la limba și literatura română – 643, urmată de proba obligatorie – 410, din care 232 la matematică și 178 la istorie și la proba la alegerea profilului – 313 (din care cele mai multe au fost la geografie – 106 și anatomie – 95), iar la limba maternă – 65.

Pașii urmați la contestații

Preşedintele, în colaborare cu unul dintre vicepreşedinţi, secretarul sau unul din membrii comisiei din centrul de examen, primesc contestaţiile şi le înregistrează. Un delegat al comisiei din centrul de examen va înainta comisiei din centrul zonal de evaluare cererile, însoţite de un borderou în care se precizează numele candidaţilor şi probele, respectiv, disciplina sau disciplinele pentru care este depusă contestaţia.

După centralizarea cererilor lucrările se secretizează. Secretizarea se face, în toate centrele zonale de evaluare din judeţ, cu acelaşi tip de hârtie pusă la dispoziţie de comisia județeană de bacalaureat. După care se aplică ştampila „Bacalaureat 2011 – CZE”. Comisiile judeţene sau regionale de contestaţii reevaluează lucrările primite şi acordă note lucrărilor contestate, conform baremelor de evaluare pentru probele scrise. După terminarea evaluării şi deschiderea lucrărilor, preşedintele comisiei de contestaţii analizează notele acordate după reevaluare, în comparaţie cu cele acordate iniţial.

Cum se fac notările

În situaţia în care se constată diferenţe de notare mai mari de 1,50 puncte, în plus sau în minus, între notele de la evaluarea iniţială şi cele de la contestaţii, preşedintele comisiei de contestaţii decide reevaluarea lucrărilor respective. Această reevaluare se va face de o a treia comisie, formată din alţi profesori față de cei care au evaluat iniţial lucrările în centrul de contestaţii. Reevaluarea se va face după o nouă secretizare a lucrărilor. Nota acordată de a treia comisie va fi de fapt nota finală, care va fi acordată de comisia de contestaţii.

Pentru lucrările care au primit iniţial note cuprinse între 4,50 – 4,99, inclusiv notele de 4,50 şi 4,99, sau o notă cel puţin egală cu 9,50, nota definitivă este nota acordată de comisia de contestaţii. Pentru lucrările care au primit iniţial, la comisia din centrul zonal de evaluare, alte note decât cele menţionate mai sus, nota definitivă este nota acordată de comisia judeţeană de contestaţii. Dacă diferenţa dintre cele două note este mai mică de 0,50 de puncte, nota definitivă este nota iniţială, acordată de comisia din centrul zonal de evaluare. Nota definitivă nu mai poate fi modificată şi reprezintă nota obţinută de candidat la proba respectivă.

La final comisiile de bacalaureat operează în catalogul electronic și trece notele rezultate ca urmare a contestaţiilor, iar după caz recalculează media generală. Rezultatele la contestaţii se comunică tuturor prin afişare la avizierul fiecărui centru de examen începând cu data de 16 iulie.5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor