„100 de ani, 100 de salontani”

Reactualizat la:
„100 de ani, 100 de salontani”
Figuri binecunoscute şi emblematice din ultimii 100 de ani ai oraşului – personalităţi evocate în paginile publicaţiei bilingve editată de Primăria Municipiului Salonta cu ocazia Centenarului Marii Uniri, a cărei prezentare a avut loc la Casa de Cultură ’’Zilahy Lajos”.

La acest eveniment premergător Zilelor Salontane au fost invitaţi toţi cei care se regăsesc în paginile volumului, o sută de personalităşi marcante, care prin munca lor au făcut cunoscut sau au contribuit la renumele oraşului. La lansarea şi prezentarea publicaţiei, primarul Török László l-a avut invitat pe Ioan Mihaiu, prefectul judeţului Bihor, care prin prezenţa sa a onorat acest eveniment.

Volumul bilingv aminteşte de perioada de ascesiune şi de realizările din ultimii 100 de ani, fiind asociată cu toţi cei care, au contribuit prin bogata şi valoroasa activitate la dezvoltarea oraşului. O parte din cei prezentaţi în volum sunt persoane care s-au impus atenţiei publice sau care, pe parcursul anilor au primit titluri sau disticţii din partea oraşului, ori recunoştinţă pe tărâm sportiv, cultural, respectiv au adus un renume Salontei prin propriile creaţii scrise.

Figuri binecunoscute

Pedagogi, dacăli cu adevărat deosebiţi, persoane remarcabile din învăţământ, care au modelat şi învăţat generaţii la rând, şi cărora, pentru aportul adus în acest domeniu li s-a acordat de-a lungul anilor distincţia ”Teodor Neş”.

Medici, care prin munca şi sacrificiul depus au contribuit ani la rând la sănătatea comunităţii oraşului, şi au primit recunoaştere, prin acordarea distincţiei ”Dr.Kiss Ferencz”.

Creatori literari, care pentru creaţiile proprii, lăsate moştenire urmaşilor, au primit în semn de recunoaştere distincţia ”Arany János”.

Antreprenori locali, care au asigurat mijloacele de existenţă necesare pentru sute de familii şi au fost premiaşi cu distincţia ”Kulin György”.

Sportivi, care cu statisfacţie şi bucurie au urcat mândri pe podium, iar pentru performanţa lor remarcabilă au fost premiaţi cu distincţia ”Nicolae Talpoş”.

Cetăţeni de onoare şi persoane care au primit din partea oraşului titlul „Pro Urbe Salonta”, personalităţi care ani la rând au muncit în interesul comunităţii. Figuri binecunoscute de către toţi locuitorii Salontei.

,,Este deosebit de important să subliniem că, acest volum nu se vrea a fi unul exhaustiv, din contră, cunoscând faptul că aceste o sută de nume sunt doar vârful piramidei, evocarea evenimentelelor salontane din secolul trecut, fiind o oportunitate pentru cei care, răsfoind paginile volumului să-şi amintească trecutul ultimilor ani. ” – aceste cuvinte au fost rostite în faţa publicului prezent, în timp ce, proiectorul prezenta imaginile celor o sută de persoane.

În discursul său de bun venit, prefectul Ioan Mihaiu a lăudat anii salontani de succes din secolul trecut, adăugând şi faptul că, acest oraş, nici în prezent nu a lăsat deoparte munca, în momentul de faţă fiind în desfăşurare mai multe proiecte. O parte din investiţii în valoare de sute de milioane sunt coordonate de Agenţia Naţională pentru Investiţii, cu ajutorul cărora Salonta se dezvoltă în continuare. De asemenea, prefectul a asigurat conducerea oraşului de întreg sprijinul său şi a transmis gândurile sale bune tuturor cetăţenilor Salontei.

Momente artistice

Mai apoi, publicaţia a fost prezentată în limbă maghiară de profesorul Liceului Teoretic Arany János, Kiss Mária şi în limba română de profesorul Liceului Teoretic Teodor Neş, Dana Canahai, iar publicului i-a fost prezentat, cu ajutorul celor două eleve, Maria Pop şi Nagy Beatrix o parte din conţinutul volumului.

Programul artistic la vioară a celor doi artişti ai Filarmonicii din Oradea, Adrian Cristea şi Suciu Attila au întregit evenimentul.

La sfârşitul întâlnirii, celor prezenţi li s-a oferit câte un exemplar al publicaţiei. Cei interesaţi pot solicita volumul „100 de ani, 100 de salontani”’ la biroul Casei de Cultură ’’Zilahy Lajos”.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !