13 lei kilogramul de miel viu în Piaţa Ioşia

De Dan Birta
Reactualizat la:
2Comentarii
13 lei kilogramul de miel viu în Piaţa Ioşia
Sute de miei şi iezi îşi aşteaptă cumpărătorii în Piaţa Ioşia din Oradea.

Orădenii care doresc să cumpere miel sau ied viu pentru Paştele Ortodox au de unde alege. Miercuri, 4 aprilie 2018, la Piaţa Ioşia din Oradea au fost aduşi spre comercializare câteva sute de miei şi iezi vii. Fermierii au coborât preţul mieilor la 13 lei pe kilogram. Iezii se vând cu 15 lei kilogramul.

Ciobanii ţin la preţ, spunând că acesta este un preţ real. „Am plătit 8 lei pentru un crotaliu, plus 10 lei taxa de piaţă. La aceasta se mai adaugă transportul. Aşa că nu mai pot lăsa din preţ”, ne-a spus un cioban din Cheşa.

Cât costă carnea

Deşi se părea că mieii vor fi prea mici pentru Paşte, erau ciobani care aveau berbecuţi care treceau de 20 de kilograme, ajungând chiar la 24 – 25.

Clienţii studiau cu atenţie preţurile, încercând să negocieze. Unii au venit doar să studieze piaţa, aşteptând până joi sau vineri să vadă dacă nu vor scădea preţurile. Au fost şi persoane hotărâte să cumpere. „Mi-e mi-ar trebui un miel de 13 – 14 kilograme carne curată, că avem o familie mai mare”, ne-a declarat un orădean. Omul a cumpărat un miel de 21 de kilograme. După jupuire a rămas cu 14 kilograme de carne. La un preţ de 13 lei/kilogram, plus 30 de lei taxa pentru jupuire, omului i-a rămas carnea în mai puţin de 22 de lei/kilogram (21 kg x 13 lei + 30 lei jupuitul /14 kg = 21,64 de lei/kg).

Ciobanii spun că au de câştigat cei care cumpără un miel mai mare, aceştia rămânând cu mai multă carne.

Anul trecut mieii s-au vândut în prima zi de sacrificare tot cu 13 lei/kilogram, preţul coborând în zilele următoare la 12 lei sau chiar la 11 lei/kilogram.

La supermarket şi măcelării sfertul de miel anterior se vinde cu circa 20 de lei kilogramul, iar sfertul posterior cu 28 – 29 de lei kilogramul. Avantajul celor care cumpără din piaţă este că pot alege mielul sau iedul dorit. În plus carnea este proaspătă. Dezavantajul este că la piaţă se vinde doar mielul întreg sau jumătate, dacă se găsesc două persoane care să cumpere un miel.

Mieii şi iezii mai pot fi achiziţionaţi din Piaţa Ioşia până sâmbătă inclusiv. Joi şi vineri piaţa de miei este deschisă între orele 9:00 – 17:00, iar sâmbătă între orele 9:00 – 13:00.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor