15 martie, în jurul lui Szacsvay Imre

De Cristina Ghilea
Reactualizat la:
25Comentarii
15 martie, în jurul lui Szacsvay Imre
© FOTO: Rolland Csikos
15 martie, zi națională a Ungariei ce punctează începutul Revoluției Maghiare din 1848, a fost sărbătorită și la Oradea.

Respectând o tradiție locală, maghiarimea orădeană a primit două invitații pentru evenimentele din această zi, formulate de cele două entități politice divergente. Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania(PPMT) și Tokes Laszlo și-au plasat momentele evocative de dimineață iar UDMR, după-amiază, de la ora 14:00.

Statuia Sf. Ladislau

La statuia pașoptistului Szacsvay Imre din Parcul Libertății s-a consumat partea cu cel mai numeros public al evenimentelor PPMT, peste 250 de persoane. Trimisul guvernului maghiar a citit mesajul premierului Orban Viktor pentru comunitățile maghiare, parlamentarul european Tokes Laszlo și Csomortany Istvan, lider orădean al PPMT au evocat problemele curente ale maghiarimii.

Europarlamentarul l-a salutat, în public, pe viceprimarul Huszar, stâlcindu-i, însă numele: din Istvan, l-a „făcut”… Sandor. Dacă Tokes a făcut apel la continuarea luptei pentru simbolurile maghiare, Csomortany a optat pentru un ton mai radical, pe ideea de „noi și ei” și a fost primit cu aplauze.

„Această luptă nu e doar pentru o statuie din bronz ci e pentru a fi sau a nu mai fi”, a spus el, referindu-se la statuia lui Sf. Ladislau.

„Va fi cântec unguresc în Oradea și dacă le place unora, și dacă nu. Nu vom lăsa ca mormintele sfinte să fie încălcate de statuile altora”, a declamat Csomortany. „Nu vrem să silim pe nimeni să folosească denumirile noastre dar nu putem fi de acord să fim siliți să le folosim pe ale altora”, a fost un alt mesaj primit cu aplauze.

Marș cu torțe

După-amiază, pe amplasamentul central părăsit de PPMT, de la ora 15:00 a urmat desfășurarea de forțe a UDMR, la care au participat și o bună parte a politicienilor români, alături de lideri marcanți ai Uniunii, precum Kiss Sandor sau Szabo Odon. Au putut fi remarcați Ioan Mang cu alai pesedist sau viceprimarul Mircea Mălan, cu „trena” de liberali.
Ca o premieră, și liderii PPMT au participat la eveniment.

11062549_909007272452677_8985103866718195699_o FOTO: Rolland Csikos ©

Prefectul Claudiu Pop a citit mesajul premierului Victor Ponta către comunitatea maghiară iar consulul maghiar de la Cluj pe cel al lui Orban. Vorbitor din partea UDMR a fost viceprimarul Huszar Istvan. Acesta a pledat pentru dialog și înțelegere, în beneficiul general.
Au urmat apoi ceremonia depunerilor de coroane. Cea mai spectaculoasă parte a zilei de duminica, cea mai gustată de public, a fost marșul pe traseul Parcul Libertății – Corso – Parcul Petofi. Spre 3.000 de oameni, unii purtând torțe sau drapele, s-au aliniat pentru defilarea de 15 martie.25Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor