19 echipe se întrec la „D’ale porcului”

De Dan Birta
19 echipe se întrec la „D’ale porcului”
Concurs de preparare a produselor tradiţionale, tentativă de record mondial „Cel mai lung caltaboş”, târg de produse tradiţionale – ingredientele „Festivalului”.

Cea de-a cincea ediția a Festivalului-concurs „D’ale porcului” aduce faţă în faţă 19 echipe, care se vor bate pentru titlurile de „Maestru” în prepararea cârnaţilor, caltaboşilor, toroşului şi produselor locale speciale, dar şi în pălincărit. Şi bătălia pentru câştigarea „Marelui trofeu” va fi una extrem de strânsă, având în vedere noul regulament şi, mai ales, componenţa juriului.

Concurs

Concursul de preparare tradiţională a porcului va avea loc sâmbătă şi va alinia la start 19 echipe: 14 reprezintă comune sau localităţi din Bihor (Oşorhei, Boianu Mare, Sînmartin, Pomezeu, Nojorid, Girişu de Criş, Valea lui Mihai, Alparea, Dobreşti, Căbeşti, Borş, Vadu Crişului, Mădăras şi Diosig), trei reprezintă Ungaria (Berekböszörmény, Bedő şi Körösnagyharsány), iar două reprezintă judeţele Satu Mare (Căuaş) şi Braşov – Ţara Bârsei (Mr. Cook & Dr. Food).

Juriul este format din: Ştefan Bercea, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism; Bogdan Vandici – câştigătorul „Chefi la cuţite” 2018, Alexandru Şandrău – bucătar-şef „President” Băile Felix, Radu Pentie – proprietarul Radu’s Pub&Grill, şi Ioan Covaci – proprietarul I.I. Ioan Covaci Restaurant – membri; Nicolae Pop – directorul Festivalului-concurs „D’ale porcului” – secretar.

Juriul va acorda acorda minimum zece premii, după cum urmează: Cea mai bună pălincă; Cel mai bun cârnat; Cel mai bun caltaboş; Cel mai bun toroş; Cel mai bun produs special; Premiul de popularitate; Premiul special; Marele trofeu (locurile I, II, III). Valoarea totală a premiilor va depăşi 12.000 de lei.

Vizitatorii vor putea degusta produsele din concurs. Acest lucru se va face pe baza unor tichete de masă în valoare de 15 lei, puse în vânzare de organizatori, care vor asigura obţinerea unor porţii de toroş, cârnaţi, caltaboşi şi jumări, produse speciale. Ca o noutate, în cadrul concursului pentru „Marele premiu”, nota finală pentru fiecare echipă va fi constituită din media notelor acordate de juriu (50%) şi numărul de tichete de masă adunate de la public (50%); punctajul maxim pentru numărul de tichete de masă adunate se va obţine pentru minimum 150 de tichete.

Tichetele de masă sunt şi tichete de tombolă, desemnarea câştigătorului unui premiu-surpriză („corelat” cu tema evenimentului) va avea loc la ora 16:15, pe scenă.

Târg

Această ediţie aniversară „D’ale porcului” ajută vizitatorii să îşi umple cămările pentru Sfântul Nicolae, Crăciun şi Revelion. În ziua concursului, dar şi în cea următoare (25 noiembrie), festivalul va găzdui şi un „Târg de produse tradiţionale – alimentare şi non-alimentare (decoraţiuni)”.

Printre expozanţi se numără: mici producători de mezeluri şi brânzeturi, mici producători de conserve (zacuscă, dulceţuri, siropuri, sucuri naturale etc.), mici producători de miere, producători artizanali de ii, decoraţiuni şi bijuterii, producători de produse din lavandă, sculptorul Radu Lazăr, mici producători de covoare şi împletituri şi mulţi, mulţi alţii. Din Bihor şi din Ungaria.

Record mondial

În 25 noiembrie 2018, organizatorii vor încerca să stabilească recordul mondial „Cel mai lung caltaboş din lume”. Echipa „D’ale porcului”, condusă de Ioan Covaci, încearcă să realizeze un caltaboş de minimum 200 m. Prepararea acestuia se va face după o reţetă tradiţională bihoreană cu vechime, iar îmbinarea membranelor naturale se va face după un procedeu propriu. Omologarea (speră organizatorii) va fi făcută de Asociaţia Cartea Recodurilor.

Vizitatorii Festivalului vor putea achiziţiona, în limita „stocului”, câte un metru din caltaboşul-record, acesta urmând să fie însoţit de un document oficial. Înscrierile pe listă se vor face de sâmbătă, la casele de vânzare tichete.

Programul D’ale Porcului:

SÂMBĂTĂ

08.00-16.00 Prelucrare tradiţională porc

09.30-10.00 Degustare pălincă – CONCURS

10.00-10.30 DESCHIDERE FESTIVĂ

10.00-18.30 TÂRG DE PRODUSE TRADIŢIONALE

10.30-11.30 Pârjolire tradiţională porc – PREZENTARE

10.30-11.30 Degustare toroş – CONCURS

11.30-12.30 Degustare cârnaţi şi caltaboşi – CONCURS

12.30-13.30 Degustare preparate locale speciale – CONCURS

14.30-15.00 – Bogdan VANDICI

15.30-16.15 RECITAL Dan HELCIUG

16.15-16.30 Extragere Tombolă public

16.30-17.30 Festivitate de premiere

DUMINICĂ

09.00-18.00 TÂRG DE PRODUSE TRADIŢIONALE

10.00-13.30 Atentat la recordul „Cel mai lung caltaboş din lume”

13.00-14.00 Trupa D’ART – Teatru pentru copii: Hänsel și Gretel (la Cupolă)

13.30-14.00 – Bogdan VANDICI

14.30-15.30 Orchestră dirijată de Liviu Buţiu, Ansamblul „Nuntaşii Bihorului”, Maria Haiduc, Maria Sidea, Antonela Ferche

15.30-16.30 RECITAL Aurel TĂMAŞ



0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !