2018, un an plin pentru Administrația Bazinală de Apă Crișuri

De Simona Drimbău
Reactualizat la:
Sorin Guler, directorul ABA Crişuri
Sorin Guler, directorul ABA Crişuri
Unul dintre cele mai importante obiective de investiții pe anul 2018 a fost reabilitarea barajului Leșu.

Reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Crișuri au prezentat joi, în cadrul unei conferințe de presă, bilanțul principalelor activități din anul trecut.

Conform directorului instituției, Sorin Guler, programul de investiții al Administrației Bazinale de Apă Crișuri pe anul 2018 a fost de 94.198 mii lei. Amenajarea râului Crişul Repede pe tronsonul pod Ladislau – pasarela Centrul de calcul, amenajarea văii Nimăieşti, amenajarea văii Roşia şi a văii Brusturi, dar şi amenajările de pe valea lui Vasile, consolidări şi amenajări pe Crişul Negru, precum şi praguri de fund pe Crişul Pietros, reprezintă unele dintre cele mai importante investiţii din arealul judeţului Bihor.

În anul 2018, activitatea de întreținere și exploatare s-a axat în mod special pe lucrări de întreținere și reparații la obiectivele hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundațiilor și lucrări de regularizare și reprofilare a albiilor cursurilor de apă prin decolmatare.

Decolmatările realizate pe cursurile de apă au însumat în total 350 mii mc, iar regularizările de albii s-au întins pe o lungime de 110 km. Efectele pozitive aduse de aceste lucrări s-au resimțit în perioadele de ape mari, când a fost posibilă evitarea revărsărilor în 48 de localități riverane a cursurilor de apă, dintre care amintim cele mai importante: în județul Bihor localitățile Oradea, Marghita, Beiuș, Aleșd, Săcueni și Valea lui Mihai, în județul Arad localitatea Pâncota, în județul Satu Mare localitatea Tășnad și în județul Cluj localitatea Ciucea.

Situația hidrologică

În anul 2018, regimul hidrologic al bazinului hidrografic Crișuri s-a situat, începând cu luna ianuarie, peste normalele lunare, în mod special în bazinele hidrografice ale râurilor Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru și Crişul Alb.

Din punct de vedere pluviometric, anul 2018 s-a caracterizat prin cantități mai mari în lunile februarie, martie, iunie și iulie, iar cantitățile cele mai reduse s-au înregistrat în lunile mai, septembrie și octombrie.

Din punct de vedere hidrologic, anul 2018 s-a caracterizat printr-o scurgere bogată, cu valori ale debitelor medii lunare peste valorile medii lunare multianuale, înregistrând un coeficient modul supraunitar în bazinul Crișuri, în luna martie. Cele mai mici valori ale coeficientului modul s-au înregistrat în lunile mai și septembrie la majoritatea stațiilor luate în studiu.

În intervalul 3-5 februarie 2018, debitele au fost în general în creştere datorită efectului combinat al precipitaţiilor lichide, cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării, cu creşteri mai însemnate pe râurile Crișul Alb și Barcău. În acest interval s-au înregistrat creşteri mai importante de niveluri şi debite, cu depăşirea cotelor de apărare la stațiile hidrometrice: Barcău-Marghita, Fînețelor-Sărsig, Valea Satului-Buceș, Crișul Alb-Crișcior, Crișul Alb-Vața de Jos.

Investiţii realizate de ABA Crişuri

În perioada 17-18 martie 2018, în urma fenomenelor hidrometeorologice periculoase care au avut loc în bazinul hidrografic Barcău, a fost necesară intervenția pentru supraînălțarea digului de apărare de pe Valea Bistra cu aproximativ 50 de saci, pentru prevenirea inundării gospodăriilor aflate în aval de podul rutier DN19E, în localitatea Chiribiș. Modul de comportare al construcțiilor hidrotehnice a fost corespunzător.

În perioada 13-14 iunie 2018, la stația hidrometrică Sărsig, pe Valea Fânețelor, s-au înregistrat precipitații semnificative: 56,5 l/mp în 24 de ore. În data de 13 iunie 2018, între orele 06:00-11:00, au căzut precipitații în volum de 48,5 l/mp. Au avut loc revărsări ale cursului de apă Valea Corbeni, pe raza comunei Spinuș, județul Bihor. S-au înregistrat depășiri ale cotelor de apărare la stația hidrometrică Sărsig, pe Valea Fânețelor.

La finele anului 2018, în ajunul Sărbătorilor de iarnă, precipitațiile abundente au dus la creșteri semnificative pe râurile Crișul Negru și Crișul Alb, fără a crea însă probleme sau pagube. În lunile de iarnă nu s-au manifestat fenomene de iarnă de amploare precum în anii precedenți, și nu au afectat scurgerea în râuri.

Controale

În luna aprilie 2018 s-a desfășurat o acţiune de verificare a modului în care autoritățile publice au salubrizat cursurile de apă şi au fost realizate şi întreţinute şanţurile şi rigolele în localităţi, pentru asigurarea secţiunilor de scurgere a apelor mari. Astfel, în judeţul Bihor au fost verificate 34 de cursuri de apă şi 47 de localităţi aferente.

„În urma controalelor, pe marea majoritate a cursurilor de apă au fost identificate deșeuri de tip vegetal uscat, vegetal lemnos, vegetal spontan în albia minoră și majoră, folii de plastic, pet-uri, recipiente metalice, anvelope, materiale de construcții etc. Acolo unde s-a impus, s-au trasat sarcini cu termene concrete, și astfel s-a adus o corecție”, a punctat directorul ABA Crişuri.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !