250 de lei pentru absolvenții șomeri, 1.500 de lei pentru cei ce se angajează

De Dan Birta
3Comentarii
Absolvenţii care se angajează beneficiază de o primă de inserţie de 1.500 de lei
Absolvenţii care se angajează beneficiază de o primă de inserţie de 1.500 de lei - © FOTO: FAN
De aceste subvenţii beneficiază absolvenţii care se înscriu în baza de date a AJOFM Bihor.

Nu mai puţin de 250 de lei timp de şase luni, indemnizaţie de şomaj, vor primi absolvenţii de liceu care se înscriu în baza de date a AJOFM Bihor, într-o perioadă de 60 de zile de la abolvire. Asta în cazul în care nu mai urmează o altă şcoală sau dacă nu îşi găsesc un loc de muncă. În cazul angajării, absolvenţii vor beneficia de o primă de inserţie de 1.500 de lei.

Scadenţa, 23 iulie

Absolvenţii mai au timp să se înregistreze la AJOFM Bihor până în data de 23 iulie, când expiră termenul limită de 60 de zile de la finalizarea studiilor. „Pe lângă indemnizaţia de şomaj şi prima de inserţie, absolvenţii care se înscriu în evidenţele agenţiei, pot beneficia gratuit de informare şi consiliere profesională, mediere pentru identificarea unui loc de muncă şi formare profesională gratuită”, a explicat Békési Csaba, directorul executiv al AJOFM Bihor.

Absolvenţii care într-o perioadă de 60 de zile de la finalizarea studiilor nu s-au încadrat în muncă potrivit pregătirii profesionale şi sunt înregistrați la structurile AJOFM din raza de domiciliu, nu urmează o formă de învăţământ, nu realizează venituri sau realizează venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare, pot solicita acordarea indemnizaţiei de şomaj. Acest drept se acordă absolvenţilor, la cerere, pe o perioada de şase luni, calculată de la data expirării celor 60 de zile de la absolvire şi constă într-o sumă fixă, lunară, al cărei cuantum este de 250 lei.

„Termenul de 60 de zile de la data absolvirii este termen de decădere din drepturi. În cazul în care absolvenţii nu se prezintă în intervalul de 60 de zile de la terminarea studiilor, ei au dreptul să se înregistreze ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, dar nu vor avea dreptul la indemnizaţie de şomaj”, a precizat şeful AJOFM Bihor.

În cazul absolvenţilor de liceu promoţia 2018, cele 60 de zile încep a fi numărate din data de 26 mai, potrivit Ordinului nr. 3382/2017 al Ministerului Educaţiei Naţionale privind structura anului şcolar 2017-2018, conform căruia „cursurile claselor terminale din învăţământul liceal se încheie în data de 25 mai 2018”. În situaţia în care unii tineri mai au corijenţe, şi nu au situaţia şcolară încheiată la toate materiile, aceştia se vor prezenta în termen de 60 de zile de la susţinerea şi promovarea examenului de corijenţă.

Absolvenţii instituţiilor de învăţământ şi absolvenţii şcolilor speciale, în vârstă de minimum 16 ani, care în termen de 60 de zile de la absolvire se înregistrează la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă şi se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni, beneficiază de o primă de inserţie în cuantum de 1.500 de lei.

Persoanele interesate pot obţine informaţii suplimentare la sediul AJOFM Bihor din Oradea, Str. Transilvaniei nr. 14, tel: 0259.436.821 sau la punctele de lucru din Aleșd, str. Rândunicii nr. 4, tel: 0259340022; Beiuș, str. Samuil Vulcan nr. 16, tel: 0359.461.731; Marghita, str. Eroilor nr. 9, tel: 0259.363.528 și Salonta, str. Republicii nr. 22, tel: 0259.372.156.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor