28 de focare de pestă porcină în Bihor

De Simona Drimbău
Reactualizat la:
2Comentarii
28 de focare de pestă porcină în Bihor
Ca urmare a stingeri focarelor au fost ridicate restricțiile sanitare veterinare în patru localități.

Noi focare de pestă au apărut în județ. Astfel, în această perioadă au fost confirmate focare noi în localitățile Derna (comuna Derna – un focar), Galoșpetreu (comuna Tarcea – două focare) și Săcueni – două focare.

Conform DSVSA Bihor, în baza buletinelor de analiză emise de Laboratoare naționale acreditate pentru diagnosticul pestei porcine africane (PPA), în județul Bihor, numărul focarelor active de PPA este în prezent de 28.

Conform procedurilor, specialiștii din cadrul DSVSA Bihor au luat imediat măsuri privind punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploatațiilor afectate, impunerea de restricții de mișcare, efectuarea dezinfecţiei exploatațiilor, a spaţiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate.

Urmare a activităților specifice de control și asanare a bolii desfășurate de către specialiștii din cadrul DSVSA Bihor, au fost stinse focarele de PPA din localitățile Almașu Mare, Toboliu, Avram Iancu și Oșorhei fiind ridicate restricțiile sanitare veterinare stabilite pentru aceste localități”, spun reprezentanții DSVSA Bihor.

În ce privește evoluția PPA la porcii mistreți, a fost confirmat un nou focar pe fondul de vânătoare 16 Brusturi, care împreună cu cele nouă fonduri de vânătoare în care a fost diagnosticată boala, face ca numărul total de fonduri de vânătoare afectate de PPA să fie de zece.

Toate animalele afectate sau suspecte, precum și cele care au venit în contact cu acestea, trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie.

La această dată, la nivel de DSVSA Bihor au fost despăgubiți integral toți proprietarii afectați până în data de 15.09.2019 și au finalizate solicitându-se fondurile necesare pentru despăgubirea tuturor proprietarilor afectați de PPA până la data de 30.09.2019.

Virarea sumelor cuvenite proprietarilor urmând a fi realizată în termenele prevăzute de legislație.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor