41 de blocuri reabilitate termic în 2015

De Călin Corpaş
O lucrare cu care edilii se mândresc
O lucrare cu care edilii se mândresc
În 2015 a existat finanţare pentru reabilitarea termică a 45 de blocuri din Oradea şi s-au finalizat 41, anunţă viceprimarul Mircea Mălan. Celalte patru ce nu au putut fi terminate acum din cauza condiţiilor meteo, vor fi finalizate la anul.

„Este vorba despre blocurile C de pe Sovata, care au necesitat lucrări de o complexitate deosebită. Faţada este prevăzută cu cărămidă aparentă. Mai sunt două Q-uri pe Erofte Grigore nefinalizate. Sunt probleme de tencuială la faţadă, dar una peste alta, cred că rezultatul este unul bun”, apreciază Mălan.

Programul s-a ridicat la 4,4 milioane de euro, având următoarea structură de finanţare: 60% fonduri nerambursabile, 20% contribuţia oraşului şi 20% contribuţia asociaţiilor de proprietari. „În unele cazuri contribuţia asociaţiei a fost de la 10% până la 30%, în funcţie de venitul mediu pe membru de familie. Lucrările din cadrul acestui program sunt de o calitate foarte bună, stabilite fiind de proiectele tehnice pentru fiecare bloc în parte. Lucrările au inclus tâmplărie pentacamerală, cu sisteme de ventilare, înlocuirea geamurile la fiecare apartament, unde a fost cazul, închiderea balcoanelor. Planşeul de la subsol a fost termoizolat. Toate instalaţiile de la subsol privind apa caldă şi încălzirea au fost înlocuite după caz. A fost pus polistiren de 15 cm grosime pe pereţi. S-a izolat planşeul de deasupra ultimului etaj şi pe fiecare calorifer s-a montat un robinet termostatat, pentru ca proprietarii să poată regla consumul de energie termică”, a dat detalii Mălan.

Laude pentru orădeni

Vicele a lăudat firmele orădene Conpila şi Eurociv pentru felul în care au lucrat şi s-au încadrat în termene, în timp ce alte firme de aiurea, precum Roncosistem, vor primi penalizări de 15.000 de lei după ce au întârziat finalizarea lucrărilor de pe Lăpuşului – Cazaban, din august până acum, în decembrie. „Este incorect faţă de executanţii care îşi fac treaba să nu aplicăm penalităţi celor care nu se încadrează în termenele asumate”, motivează edilul.

„Sperăm că în programul ce va debuta să ne folosim de experienţa acumulată şi să reuşim să intrăm cu cât mai multe blocuri, deoarece beneficiile sunt importante. Pe de o parte, proprietarii de acolo vor avea un agent redus al agentului termic, o cheltuială mai mică la întreţinere, iar vara, pe căldură, vor avea o temperatură rezonabilă în apartamente. De altfel finanţatorul a impus o reducere de minimum 40% a consumului de agent termic după aceste lucrări. Şi nu a fost uşor. Câştigă şi oraşul, sub aspectul arhitecturii şi al modului în care se prezintă un bloc reabilitat, spre deosebire de un bloc cu faţada scorojită şi de un gri generalizat”, motivează viceprimarul.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !