693 de concedieri colective in Bihor

693 de concedieri colective in Bihor
Numărul somerilor din judeţul Bihor este în prezent de 10.983 persoane.

Nu mai puţin de 12 firme au anunţat la Agenţia Judeţană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Bihor intenţia de a concedia colectiv 693 de persoane în trimestrul IV al acestui an. Cele mai mari disponibilizări, şi anume 255 de persoane, au fost făcute în luna octombrie de SC European Drinks SA. Tot în luna octombrie SC European Food SA a concediat 21 de persoane, care reprezintă a treia tranşă.

În cursul acestei luni sunt programate a avea loc 80 de concedieri la SC Transilvania Security SRL Oradea şi 18 concedieri la SC Arfungo Comimpex SRL Auşeu.

Pentru luna decembrie au notificat intenţia de concediere colectivă SC Turism Crişul SA Tinca 14 persoane, SC Simterac SA Vadu Crişului 27 de persoane, SC Conpila SRL Oradea 32 persoane. De asemenea, la AJOFM Bihor au notificat intenţia de concediere şi angajatorii care au sediul în alt judeţ dar care disponibilizează persoane din judeţul Bihor. În această situaţie sunt SC Conpet SA Ploieşti care a anunţat că intenţionază să disponibilizeze în decembrie trei persoane, SC Arabesque cinci persoane, SC Acomin SA Cluj Grup şantier Bihor 84 de persoane, Administraţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare sucursala Şomeş – Criş 55 de persoane şi SC Bidepa C.T.I. Services SRL şase persoane. În luna ianuarie SC Marconst SRL Marghita vrea să concedieze 93 de persoane.

 Şomaj

 În prezent în judeţul Bihor sunt înregistraţi aproape 11.000 de şomeri. „Din cei 10.983 de şomeri aflaţi în prezent în baza noastră de date 4.681 sunt şomeri indemnizaţi rata şomajului fiind de 3,89%”, a precizat Dorel Drăghici, directorul AJOFM Bihor. Astfel, se înregistrează o uşoară creşetre a numărului şomerilor. „Este o obişnuinţă ca în aceste luni să se înregistreze uşaore creşteri a şomajului. Acestea se datorează atât înregistrării în baza de date a absolvenţilor care nu au promovat Bacalaureatul cât şi concedierilor făcute pe perioada sezonului rece”, a punctat Dorel Drăghici. Conform acestuia în prezent la AJOFM sunt înregistraţi de trei ori mai mulţi absolveni decât anul trecut. Dacă anul trecut erau doar 400 de absolvenţi înregistraţi acum numărul acestora depăşeşte 1.000. Conform legii în vigoare timp de 12 luni de la absolvire acesştia sunt consideraţi absolvenţi. Drept urmare firmele care îi angajează pot obţine subvenţii. De asemenea, absolvenţii care au depus în termen de 60 de la absolvire dosar la AJOFM pot solicita indemnizaţie sau primă de încadrare.

Simona Albinaru0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !