A început votarea directă în bugetarea participativă

De Cristina Ghilea
Reactualizat la:
A început votarea directă în bugetarea participativă
În jur de 250 de orădeni au depus votul completat în cele două urne.

Orădenii din Nufărul au fost primii invitați să își exprime opțiunea directă, prin vot la urnă, pentru proiectele rămase cursă în cadrul bugetării participative.

O primă expunere urmată de vot a avut loc miercuri după-amiază, la Grădinița 56 de pe strada Liszt Ferenc, la ora 17:00. Din cauza orei nepotrivite sau poate pentru că în lista de proiecte validate nu figurează niciun din exact acest perimetru, interesul orădenilor a fost redus. În jur de 20 de persoane au asistat la prezentarea făcută de viceprimarul Florin Birta și directorul economic Eduard Florea. Birta a făcut un scurt istoric al evenimentelor. Au fost depuse 197 de proiecte candidate pentru finanțare, la un buget de 1,5 milioane de lei. Au fost validate 42. În intervalul 5 februarie – 9 martie s-a desfășurat votul online la care au participat 5.000 de persoane, care au dat 14.000 de voturi – fiecare putând vota pentru mai multe categorii.

Vicele a arătat că sunt șase proiecte în Nufărul, chiar dacă niciunul nu e în imediata vecinătate a locației aleasă pentru vot: amenajarea unei piste de tartan în Parcul Salca, loc de joacă lângă Onisifor Ghibu, pasarelă pietonală peste Peța în zona depoului OTL, un loc de joacă în Salca 2, amenajarea de la Liceul Ghibu și amenajarea de treceri „cauciucate” la limita rutier-cale rulantă pentru tramvai, în Cantemir.

Directorul Florea a avertizat că buletinul de vot conține informații personale care să individualizeze votantul – măsura are rostul de a împiedica votul multiplu.

Fiecare a fost invitat să aleagă câte un proiect din categoriile puse la dispoziție. Florea a arătat că, față de punctul de start al bugetării participative, s-a operat modificarea că votanții pot alege să susțină oricare proiect, indiferent de limita geografică a cartierelor. Motivul pentru aceasta e că unele proiecte au aplicabilitate și utilitate pe întreg orașul, ca de exemplu cel referitor la alarmarea prin telefon în caz de dezastru.

Două ore mai târziu, de la ora 19:00, a avut loc ce-a de-a doua votare pe ziua de miercuri. Tot în Nufărul, peste șosea, la Liceul Onisifor Ghibu, atmosfera a fost mult mai animată. Asta și pentru că școala are inițiat un proiect – amenajarea unui parc etnografic în curte acum ocupată de o grădină. Proiectul a fost cel mai votat în etapa pe online, conducerea școlii a făcut campanie suținută pentru a-și vedea planul finanțat de Primărie. La etapa votării cu urnă au fost peste 200 de participanți.

Votarea live va continua după următorul program:

Oncea – Şcoala Gimnazială „Ion Bogdan”, strada Ion Bogdan nr. 13/A, luni, ora 18:00

Centru – Primărie, Sala Mare, marți, 24 aprilie, ora 18:00

Ioșia – Liceul „Don Orione”, Sala de sport, Calea Alexandru Cazaban nr. 49/E, miercuri, 25 aprilie, ora 18:00

Rogerius – Liceul Teologic Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu”, Sala Festivă, strada Aluminei nr. 88, vineri, 27 aprilie, ora 18:00

Rogerius – Orășelul Copiilor, miercuri, 02 mai, ora 18:00

Rogerius – Școala Gimnazială nr. 16, Sala de sport, strada Călugăreni nr. 4, joi, 03 mai, ora 18:00

Episcopia – Cămin Multifuncţional Episcopia „Bocskai Istvan”, strada Ciucașului nr. 11, vineri, 4 mai, ora 18:00

Podgoria – Hotel Terra, strada Făcliei nr. 29, luni, 07 mai, ora 18:000Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !