ABA Crisuri in stare de vigilenta

De Simona Albinaru
Promenada inundată
Promenada inundată
În Bazinul Hidrografic Crişuri se înregistrează debite crescute pe 14 cursuri de apă.

Deşi avertizarea Cod Galben a fost valabilă până vineri, 5 aprilie ora 16, râurile Crişul Negru, Crişul Alb şi Barcău rămân în atenţia hidrologilor. Prognozele hidrologice indică faptul că, în următoarele 24 de ore, pe râul Crişul Negru se vor mai înregistra cote depăşite în localităţile Tinca şi Talpoş. Pe râul Barcău rămân sub supraveghere localităţile Balc şi Marghita.

„În multe localităţi, cauzele care au dus la inundaţii s-au datorat fie excesului de umiditate, ca urmare a precipitaţiilor abundente, fie canalelor şi podeţelor neîntreţinute. Din acest motiv, reamintim populaţiei că neîntreţinerea şanţurilor de scurgere şi a canalelor poate fi un real pericol la ape mari”, a declarat Dumitru Voloşeniuc, director ABA Crişuri.

În ultimele 5 zile, echipele din cadrul ABA Crişuri au intervenit în 10 localităţi pentru a ridica baraje în calea apelor. Asfet, în localităţile Balc, Sâniob, Ciuleşti, Spinuş-Gurbeşti, Cenalos, Diosig, Cherechiu, Otomani, Săcuieni şi valea Viţeilor s-au efectuat batardouri din dulapi de lemn etanşate cu saci de pământ şi s-a supraînălţat digul cu saci de nisip. În total a fost nevoie de 715 saci cu pământ sau nisip.

Sâmbătă debitul pe râul Crişul Repede a crescut până aproape de 200 mc/s întrucât au fost necesare manevre de golire la acumularea Tileagd. Astfel, promanada de pe malul apei a fost inundată.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !