Absolventii, poftiti la AJOFM

De Dan Birta
Dorel Drăghici
Dorel Drăghici
Anul şcolar 2012-2013 pentru clasele terminale din învăţământul liceal se încheie la data de 31 mai 2013.

„În consecinţă, absolvenţii de liceu care doresc să beneficieze de serviciile oferite gratuit de către Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor se pot înscrie în baza de date a instituţiei în perioada 01.06.2013 – 30.07.2013”, ne-a informat Dorel Drăghici, directorul executiv al AJOFM Bihor.

Conform Legii educaţiei naţionale nr.1/2011, „ Absolvenţii învăţământului liceal primesc diploma de absolvire şi foaia matricolă, parte a portofoliului educaţional, care atestă finalizarea studiilor liceale şi care conferă dreptul de acces, în condiţiile legii, în învăţământul postliceal, precum şi dreptul de susţinere a examenului de bacalaureat”.

„Aşadar, absolvenţii de liceu se vor înregistra la AJOFM Bihor, în baza diplomei de absolvire (act care se eliberează la finalizarea studiilor) şi nu în baza diplomei de bacalaureat”, a precizat Dorel Drăghici.

Beneficii

Dupa înregistrarea tinerilor absolvenţi atât din învăţământul liceal cât şi cel universitar, în baza de date a AJOFM, în termen de 60 de zile de la data absolviri, aceştia vor beneficia de următoarele servicii gratuite: informarea, orientarea şi consilierea profesională în vederea găsirii unui loc de muncă; medierea între cererea şi oferta pe piaţa muncii; programe de formare profesională în meserii solicitate pe piaţa muncii; mobilitatea forţei de muncă în România sau în UE şi stabilirea şi plata, potrivit legii, a drepturilor de protecţie socială.

„Absolvenţii care nu reuşesc să se încadreze în muncă într-o perioadă de 60 de zile de la absolvire şi nu urmează nici cursurile unei instituţii superioare sunt asimilaţi şomerilor şi au dreptul la indemnizaţie de şomaj”, a explicat directorul executiv al AJOFM Bihor.

 

Taguri:


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !