Absolvenţii, poftiţi să se înregistreze la AJOFM

De Dan Birta
Békési Csaba
Békési Csaba
Înregistratea absolvenţilor în 60 de zile la AJOFM Bihor le aduce acestora mai multe beneficii.

Anul şcolar 2013-2014 s-a încheiat pentru clasele terminale din învăţământul liceal. Urmează Bacalaureatul şi, o eventuală înscriere la o facultate. Unii se gândesc să se angajeze. Indiferent de calea pe care o vor urma, absolvenţii de liceu trebuie să se înscrie în baza de date a AJOFM Bihor. Dacă o vor face în termen de 60 de zile de la absolvire, vor beneficia de o serie de facilităţi de la stat.

„Absolvenţii de liceu care doresc să beneficieze de serviciile oferite gratuit de către Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Bihor se pot înscrie în baza de date a instituţiei în perioada 01.06.2014 – 30.07.2014”, a precizat Békési Csaba, directorul executiv al instituţiei.

Beneficii

După înregistrarea tinerilor absolvenţi atât din învăţământul preuniversitar cât şi cel universitar, în baza de date a AJOFM, în termen de 60 de zile de la data absolvirii, aceştia vor beneficia de mai multe servicii gratuite. În primul rând vor fi informaţi, orientaţi şi consiliaţi profesional în vederea găsirii unui loc de muncă. La AJOFM Bihor vor beneficia de mediere între cererea şi oferta pe piaţa muncii, dar şi de programe de formare profesională în meserii solicitate pe piaţa muncii. Absolşvenţii vor fi informaţi despre mobilitatea forţei de muncă în România sau în UE. Nu în ultimul rând, li se va stabili şi plăti, potrivit legii, drepturile de protecţie socială.

„La angajare absolventul poate beneficia de o primă de încadrare în suma de 500 lei”, a subliniat Békési Csaba.

Absolvenţii care, după 60 de zile de la data absolvirii, s-au înregistrat în baza de date a agenţiei şi nu reuşesc să se încadraze în muncă, sau nu urmează o altă formă de învăţământ, pot beneficia de o indemnizaţie de şomaj în sumă de 250 de lei (50% din valoarea indicatorului social de referinţă ) pentru o perioadă de şase luni.

În vederea înregistrării, absolvenţii au bevoie de următoarele acte: carte de identitate – original şi xerox; certificat de absolvire al liceului – original şi copie; adeverinţă de la medicul de familie pe care să scrie „apt pentru muncă”, adeverinţă fiscală de la Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Bihor şi un dosar plic.

 



0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !