Accidentaţi la munte şi la schi

De Alexandra Lăzureanu
Intervenţie în creastă FOTO: SALVAMONT BIHOR
Intervenţie în creastă FOTO: SALVAMONT BIHOR
Neatenţia sau bravura au cauzat deja mai multe accidente, dintre care unele grave, la munte.

În acest sfârşit de an, patrulele Serviciului Judeţean Salvamont – Salvaspeo Bihor au început efectuarea patrulărilor curente de iarnă şi a serviciului de asistenţă la pârtiile de schi în zona montană a judeţului nostru: zona Stâna de Vale şi zona Vârtop.
„Din păcate neatenţia, echipamentul neadecvat şi uneori entuziasmul exagerat au cauzat multe accidente, unele din ele foarte grave. În acest interval, 19 decembrie 2014 – 4 ianuarie 2015, salvamontiştii au intervenit la un numar de 34 de cazuri, spectrul lezional fiind foarte larg, de la escoriaţii la luxaţii sau chiar fracturi”, spune Lucian Nistor, director Tehnic al Salvamont Bihor. Printre cauzele ce au determinat aceste accidente se regăsesc: echipamentul neadecvat condiţiilor de pe pârtie, grosimea redusă şi starea zăpezii de pe pârtia de ski, alcoolul, lipsa cunoştinţelor de ski şi abordarea unor pârtii dificile, părăsirea traseului turistic marcat, etc. În alt caz, un grup de turişti, rătăciţi în zona alpină din vecinătatea staţiunii Stâna de Vale a părăsit traseul turistic marcat noaptea, s-au despărţit, iar consecinţele puteau fi dintre cele mai grave. Din fericire membrii patrulei Salvamont aflată în zonă i-au recuperat şi condus în siguranţă la Stâna de Vale.

Atenţie schiori

Stratul de zăpadă căzut în ultimele zile are o grosime medie de 20-30 cm. Din păcate, zăpada căzută este de tip „pulver”. Datorită temperaturilor extrem de scăzute, sub – 15o C, această zăpadă este încă lipsită de coeziune atât între cristalele de zăpadă cât şi între zăpadă şi sol, fapt care o face improprie schiului şi chiar periculoasă, întrucât schiorii/snowboarderii nu observă bolovanii, rădăcinile sau alte obstacole care se ascund sub zăpadă şi se impiedică relativ uşor în acestea. Au simţit-o pe pielea lor cei care au încercat în ultimele zile pârtia de la Vârtop, unde grosimea stratului de zăpadă a cauzat apariţia pe pârtie a multe pietre şi pământ ce, din păcate, au cauzat grave accidente soldate, în unele cazuri, cu fracturi. Recomandăm practicanţilor sporturilor de iarnă să se informeze din timp despre condiţiile pârtiilor din zonă, să adapteze stilul de ski la condiţiile de pe pârtii şi să respecte indicaţiile patrulelor Salvamont din zonă.
Şi amatorilor de ture motorizate, cu snowmobilul sau ATV-ul, le recomandăm folosirea echipamentului de protecţie (cască, îmbrăcăminte adecvată, etc) păstrarea în permanenţă a legăturii cu patrula Salvamont, asigurarea că traseul ales este conform cu pregătirea şi capacităţile tehnice ale vehiculelor.
Împătimiţilor de ski de tură le recomandăm să ţină cont de vremea extrem de rece şi vântul puternic, în rafale, să nu uite să ia echipamentul de bivuac, primusuri şi rezerve suplimentare de hrană.
„În caz de accident montan alarmarea se face sunând la 112 sau la o-salvamont ( 0725/826668)- dispeceratul naţional Salvamont”, aminteşte Lucian Nistor.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !