Acuza comportamentul groparilor

1Comentariu
Acuza comportamentul groparilor
Orădeanul Konyha Zoltan Tiberius ne-a pus din nou în atenție obiceiurile unora dintre groparii angajați de Administraţia Domenului Public (ADP) Oradea la Cimitiul Municipal Rulikowsky.

„Am avut luni o înmormântare în familie. La primul gropar, care a fost la groapă de la ora 9:00, am dat, omenește, doi litri de vin și 20 de lei. Dar înainte de înhumare au apărut cu pretenții alți cinci sau șase gropari, unul mai jegos ca celălalt. Le-am dat încă o sută de lei. Însă când am mers la mașină să împart colăcei, au mai venit încă doi să le dau și lor bani fiindcă au venit și ei cu maşina mortuară. Le-am dat şi lor încă 30 de lei. În total, 150 de lei. Aceasta pe lângă că am plătit 500 de lei la firma de pompe funebre de pe strada Primăriei, cu totul inclus, inclusiv pentru săpatul gropii. Sunt de acord să dai din bun-simț, dar groparii întrec orice limită. Nu e vorba de bani ci de faptul că n-au niciun respect pentru familiile îndurerate. Am fost la o altă înmormântare unde groparii ascultau manele”, ne-a relatat Konyha Zoltan Tiberius.

Pentru contrast, orădeanul ne-a mărturisit că a participat la o înmormântare în Ungaria, în localitatea Korosszeeapati. „Acolo toţi groparii erau în cămaşă, cu pantaloni călcați. Fiecare a stat la colţul gropii până la finalul slujbei. Nu au cerut bani. Dar sigur că orice om dă, după cuviinţă, dar la momentul potrivit”, ne-a mai spus Konyha Zoltan.

Aceasta a recunoscut că nu a reclamat atitudinea groparilor la administraţia Cimitirului. „Am dus chitanţele de la Pompele Funebre la biroul de la Cimitir. Consider însă că dânşii ar trebui să ştie cel mai bine cum se comportă groparii”, a conchis cetăţeanul.

Etilotest, din anul 2009

Reamintim că în luna mai 2009, conducerea RAPAS (actuala ADP) anunţa împuţinarea plângerilor faţă de gropari după luarea unor măsuri, printre care şi achiziţionarea unui aparat alcooltest pentru verificarea la intrarea şi ieşirea din serviciu. Tot atunci, groparii au fost dotaţi cu uniforme sobre (cu număr de identificare pentru eventuale reclamaţii), salopete, bocanci, scurte şi pelerine lungi pentru vreme rea. RAPAS mai anunţa şi cursuri de perfecţionare pentru gropari, cursuri coordonate de specialişti în Medicină Legală, Psihiatrie şi reprezentanţi ai episcopiilor orădene.

C.H.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor