Acva-laboratoare mobile prin HU-RO

De Cristian Horgoș
Acva-laboratoare mobile prin HU-RO
Universităţile din Oradea şi Debrecen vor avea laboratoare mobile pentru analiza apelor din bazinul Crişurilor.

Pe 1 mai s-a lansat proiectul «Dezvoltarea unui laborator mobil de investigare a mediului acvatic, cu scop educativ şi de cercetare, în macroregiunea Hajdú-Bihar/Bihor» derulat de Universităţile din Oradea (Facultatea de Ştiinţe) şi din Debrecen (Departamentul de Hidrobiologie).

Uniunea Europeană a alocat proiectului 801.130 de euro din care Universităţii din Oradea îi revin 407.570 euro.

Proiectul urmăreşte realizarea a câte un laborator mobil identic de fiecare parte a graniţei, dotat cu echipamente moderne de investigare a parametrilor fizico-chimici şi biologici ai apelor transfrontaliere din bazinul Crişurilor.

„Laboratorul va permite atât intervenţia rapidă în teren, pentru efectuarea de analize precise în ambele ţări partenere, cât şi obţinerea unor rezultate comparabile în urma investigaţiilor efectuate, datorită echipamentelor echivalente şi a mijloacelor de investigare similare utilizate de echipele de specialişti universitari. În prezent atât echipamentele utilizate în cele două ţări, cât şi standardele de lucru sunt diferite, astfel încât rezultatele analizelor efectuate de cele două părţi ale graniţei sunt doar parţial comparabile”, a explicat ieri Diana Cupşa, ca asistant manager de proiect.

Şi un manual comun

Prin proiect se va edita şi un manual de proceduri aferente investigaţiilor specifice, manual util şi pentru alţi specialişti în managementul apelor, pe lângă cei ai universităţilor din proiect.

Studenţii vor participa la investigaţiile în teren şi la cele din laborator, formându-şi deprinderea de a folosi aparate moderne de analiză.

„Importanţa proiectului decurge din necesitatea cunoaşterii calităţii apelor naturale în zona transfrontalieră, cât şi a posibilităţii de intervenţie rapidă în cazul producerii unor fenomene de poluare a apelor de suprafaţă”, a mai spus conf.univ. Diana Cupşa.

Până în luna martie se vor achiziţiona aparatura pentru laboratoarelor mobile, după se vor testa metodele de investigare şi se va elabora metodologia comună de cercetare şi manualul de proceduri comune.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !