Adeverinţă de la veterinar – doar cei care au exploataţie zootehnică

De Simona Albinaru
Adeverinţă de la veterinar – doar cei care au exploataţie zootehnică
Din cei 26.671 de fermieri programaţi să depună cereri unice s-au prezentat la APIA doar 16.784.


Având în vedere faptul că se înregistrează o prezenţă scăzută a fermierilor la Centrele locale respectiv Centrul Judeţean pentru a depune Cererile unice de plată, APIA Centrul Judeţean Bihor doreşte să atragă atenţia agricultorilor bihoreni că se apropie termenul limită de depunere a acestor cereri.

La APIA Centrul Judeţean Bihor, anul trecut s-au depus un număr de 39.326 de cereri pentru plăţi unice pe suprafaţă.

Până la această dată, din totalul de 26.671 de fermieri programaţi, s-au prezentat doar 16.784, ceea ce reprezintă 63% din numărul celor programaţi şi numai 42,6% din numărul cererilor depuse în 2014.

Până la 15 iunie 2015, data limită de depunere a cererilor, mai sunt 25 de zile, perioadă în care vor trebui preluate cel puţin 22.542 de cereri, ceea ce înseamnă 900/zi, în condiţiile în care APIA Centrul Judeţean Bihor va lucra şi sâmbăta şi duminica.

Clarificări

Fermierii bihoreni trebuie să ştie că adeverinţa eliberată de medicul veterinar din care reiese numărul de animale, din speciile bovine, ovine, caprine şi suine, deţinut la data depunerii trebuie prezentată doar de fermierii care au exploataţie zootehnică şi deţin animale din aceste specii.

Responsabilitatea unor eventuale sancţiuni pentru nerespectarea SMR-urilor, datorită nedeclarării animalelor, revine în exclusivitate fermierului.
„Ritmul actual de preluare al cererilor (700/zi) este necorespunzător, fapt pentru care rog fermierii să se prezinte la APIA la data programării iar cei 9.887 care nu s-au prezentat, deşi au fost programaţi, o pot face în fiecare zi până la data de 15 iunie dorind a preciza faptul că prioritate vor avea cei invitaţi în acea zi, dar funcţionarii APIA vor prelua toti fermierii care se prezintă la Centrele Locale şi la Centrul Judeţean APIA Bihor”, a precizat Florian Pavel, directorul APIA Bihor.

„Doresc să apreciez efortul reprezentanţilor UAT – urilor de susţinere a fermierilor, adresându-le rugămintea ca şi în următoarea lună să facă tot ce le stă în putinţă pentru a elibera adeverinţele şi a viza toate documentele necesare astfel încât să poată depune cererile de plată în termenul legal.
Angajaţii instituţiei noastre vor depune toate eforturile pentru a prelua toate cererile fermierilor în termenul legal, dar fără sprijinul reprezentanţilor UAT – urilor şi ai Asociaţiilor crescătorilor de animale care eliberează adeverinţele care dovedesc calitatea de crescător se poate ajunge în imposibilitatea de a procesa toate cererile înainte de 15.06.2015”, a concluzionat şeful APIA Bihor.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !