Administratorul CET, „tocat” în CL

De Cristina Ghilea
Reactualizat la:
16Comentarii
Administratorul CET, „tocat” în CL
Omul lui Bolojan la CET e atacat de Opoziția locală. I se contestă abilitățile dar i se remarcă pofta de bani.

Controversatul Ionel Stănel Necula, susținut de primarul Ilie Bolojan ca administrator special al CET Oradea, a stârnit discuții în rândul aleșilor urbei, chemați să decidă, indirect, în privința salariului care i se cuvine. Consilierii locali convocați sâmbătă, de Ziua Oradiei, pentru o ședință extraordinară a deliberativului local, au avut de votat mandatarea Adunării Generale a Acționarilor CET (AGA) să stabilească salariul brăileanului.

De fapt, o formalitate

„O chestiune mai degrabă tehnică”, după cum a calificat-o primarul Ilie Bolojan. „AGA a avut loc, dar e nevoie de acordul Consiliului local pentru depline legalitate a deciziei”, a mai explicat edilul aleșilor locali. În fapt, aceștia au avut de îndeplinit o formalitate: salariul cerut de brăileanul Necula – 1.500 de euro net, a fost deja acceptat în AGA. „S-a dat acordul de principiu dat votul efectiv al AGA urmează să se dea după votul din CL.

Fantomatic

Reluând cele afirmate într-o ieșire publică anterioară, PDL-ista Adelina Coste s-a arătat consternată că aleșilor locali li se cere să-i aprobe salariul lui Necula atâta vreme cât acesta nu a anunțat nici măcar o măsură de redresare sau de menținere pe linia de plutire a CET-ului. „Mi se pare o jignire pentru toți cei din Consiliul local absența din sală a d-lui Necula. Ceilalți directori au venit, deși nu aveau probleme pe ordinea de zi”, a remarcat consilierul, readcând pe ordinea de zi statutul fantomatic al omului lui Bolojan în relația cu CL și cu publicul orădean. „S-a semnat un acord în care este stipulată clar suma. Pe procesul verbal al ședinței AGA scrie remunerația. Este o sumă foarte mare având în vedere activitatea sa precedentă. Actuala performanță a dânsului este să aducă CET Brăila în faliment! Nu vrem aceeași situație la Oradea. Din moment ce ați gestionat foarte bine activitatea la CET până acum, cum l-ați găsit pe acest om?”, i s-a adresat Adelina Coste edilului șef.

Poziția sa a fost sprijinită și de Ladislau Ritli, de la UDMR: „Nu este cea mai fericită alegerea acestui domn Necula, după ce am văzut ce s-a întâmplat la Brăila. De ce nu unul local? Săptămână de săptămână nu e apă caldă în Rogerius, nu știm cât va costa încălzirea sau câți angajați își vor pierde locul de muncă. Cred că ar trebui să vedem un plan de măsuri înainte de a-i oferi salariu(…) de-a stabili veniturile materiale ale unei persoane care încă nu a dovedit nimic”.

Acestuia din urmă, Bolojan i-a răspuns mai degrabă dur, invocând un interes ascuns al maghiarimii udemeriste de a-l promova pe Szabo Istvan la CET: „În opinia dvs. Trebuia să-i menținem pe dl. Szabo și pe dl. Gligor să continue administrația glorioasă!”

„Țara” te vrea …

Ca un bun coleg de partid al primarului, Dan Octavian le-a cerut colegilor săi din deliberativ să devină opaci la implicațiile votului care li se cere: „noi nu votăm aici niciun salariu, ci mandatăm AGA, în care fac parte colegi din CL, să stabilească asta”. Intervenția sa a stârnit furia Adelinei Coste. „Să știți că nu suntem aici ca să ne certați”, i-a replicat aceasta, precizând că problema este în curtea liberală dacă i pare „normal să ne mandatați să negociem salariile unei persoane care este absentă și care nu și-a făcut, încă, cunoscute intențiile”.

În ciuda opoziției PDL și UDMR, proiectul a trecut cu brio de CL, cu 16 voturi pentru.

 16Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor