Aer sa fie, dar fara arbori!

De Călin Corpaş
Reactualizat la:
5Comentarii
Aer sa fie, dar fara arbori!
În teorie, cu toţii vrem aer curat, dar prea mulţi preferă betonul în locul verdelui.

Spunem că vrem să trăim într-un mediu înconjurător prietenos, dar nu vedem dincolo de interesul propriu (şi) imediat. Ştim că arborii ne dau aerul de care avem nevoie, dar tare degrabă i-am tăia. Motive se găsesc. Acela că sunt periculoşi pare încă un motiv destul de serios, în contextul în care, recent, strada Roman Ciorogariu a fost în centrul atenţiei, din cauza unor copaci doborâţi din rădăcină de o furtună. Motiv perfect pentru ca Primăria Oradea să ordone acţiunea „Drujba”, pentru o zi-lumină.

Sunt însă şi orădeni care-şi preţuiesc automobilele mai mult decât sănătatea lor sau a copiilor lor. Acum un an şi jumătate am rămas dezgustat să aud nişte vecini care-i cereau unui reprezentant al Primăriei să taie copacii din faţa blocului pentru că… le murdăresc maşinile! Sigur, sunt arbori care ne „ceruiesc” maşinile mai mult decât ne-am dori vreodată. Iar pentru unii „iubitori” ai naturii e îndeajuns ca să se descotorosească de plămânul verde, de dragul unui simplu mijloc de locomoţie. Se întâmplă într-un oraş în care se respiră tot mai multe noxe provenite din ţevile de eşapament.

Situaţii de acest gen, când Primăria a ras aliniamente de arbori la cererea asociaţiilor de proprietari, din varii motive, au fost, sunt şi, din păcate, vor mai fi destule în Oradea. Acestora se adaugă hărnicia municipalităţii, care rareori ezită să taie, chiar din proprie iniţiativă, arbori, pentru diverse investiţii (asfaltări, betonări), mai mari sau mai mici. De actualitate este cazul de pe strada Dobreştilor. Recent, au fost tăierile de pe Borşului, iar cu ceva vreme în urmă plopii sacrificaţi lângă fosta Înfrăţirea de către o firmă, pentru un viitor mall. Desigur, cu îngăduirea binevoitoare a Primăriei.

Mergând pe principiul acestora, nu m-ar mira ca în curând să aud un grup de orădeni întreprinzători cerând Primăriei să creeze un corp de trăgători de elită, care să ţintească… păsările! Nu de alta, dar şi acestea afectează în chip ruşinos estetica diferitelor branduri preţioase, ce adăpostesc herghelii de cai-putere sub capotă. Iar Primăria să-i ia la ţintă şi pe orădenii ce îndrăznesc să comenteze.

Halal Capitală verde!5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor