Afacerea „Cartierul Kiss”, în dosarul DNA

Cartierul Luceafărul din Calea Aradului
Cartierul Luceafărul din Calea Aradului
Operaţiunea de vânzare a terenurilor pe care se află azi Cartierul Luceafărul are aspecte penale, potrivit procurorilor.

Afacerea „Cartierul Kiss” din Calea Aradului, ansamblu botezat ulterior de către dezvoltatorul Selina drept „Cartierul Luceafărul”, este parte a dosarului penal întocmit de procurorii DNA pe numele lui Kiss Alexandru şi Beniamin Rus. Primul, preşedinte al CJ Bihor în perioada 2004 – 2008 şi vicepreşedinte înainte şi după acea perioadă. Al doilea, patronul grupului de firme Selina.

Procurorii spun că, prin vânzarea terenurilor către Selina, pentru ridicarea ansamblului rezidenţial, Kiss a prejudiciat CJ Bihor cu 8,6 milioane de euro, „prin îndeplinirea defectuoasă a sarcinilor de serviciu”. În 2005, Kiss alegea să vândă către Selina doar amprenta la sol a viitoarelor blocuri de pe terenurile din Calea Aradului şi de pe strada Universităţii. Făcând acest lucru, Selina a avut de suportat un efort financiar mult mai mic, nefiind nevoită să cumpere terenul în ansamblul său, ci doar acele amprente trasate de către Consiliul Judeţean. Astfel, în loc să plătească pentru 12 hectare, s-a plătit doar pentru 1,8 hectare. Aceasta în condiţiile în care, oricum, terenul dintre amprentele la sol ale blocurilor nu poate fi folosit în alt scop, decât să deservească ansamblul rezidenţial. De aceea, acele suprafeţe au venit, practic, gratuit, pentru Selina, de la CJ Bihor. Interpelat în repetate rânduri despre această chestiune, inclusiv de redactorul JB, Kiss şi-a motivat alegerea spunând că, astfel, a vrut să fie sigur că Selina nu va putea să construiască altceva pe acel teren decât blocuri de locuinţe. Chiar dacă putea să introducă asemenea clauze restrictive pentru constructor încă din caietul de sarcini al licitaţiei sau în contractul de vânzare cumpărare dintre părţi. Kiss a respins această posibilitate, susţinând că orice clauze ar fi inclus în contractul cu Selina, tot nu ar fi dat siguranţa că dezvoltatorul imobiliar urma să se ţină de cuvânt, o dată devenit proprietar…

Ţîrle: „Tun imobiliar!”

Afacerea „Cartierul Kiss – Luceafărul” a fost catalogată ca tun imobiliar de diverse persoane din viaţa publică, în ultimii ani. Unul dintre aceştia a fost chiar fostul preşedinte al Consiliului Judeţean, Radu Ţîrle, inamic al firmei Selina şi al lui Kiss Alexandru. „Nu primesc lecţii de morală de la cei care au dat tunuri în Bihor”, declara Ţîrle, în ianuarie 2012. Preşedintele Judeţului de la acea vreme ţinea să evidenţieze faptul că Selina a cumpărat de la Consiliul Judeţean un metru pătrat „cu 42 de euro, când preţul de pe piaţă era de 150 de euro”. Acuzatorul Ţîrle a arătat cu degetul inclusiv modalitatea prin care Selina a primit de la fosta administraţie Kiss doar amprente pe acel teren. Tot atunci, Ţîrle arăta cum Selina nu s-a achitat de sarcinile pe care şi le-a asumat prin contract. „Au trecut patru ani şi nu au dat niciun apartament din cele 10.000 promise”, afirma atunci şeful Executivului judeţean. Însă la fel de adevărat este că nici în mandatul Ţîrle, şi nici acum, în mandatul Cornel Popa, Consiliul Judeţean Bihor nu a făcut niciun demers prin care să penalizeze Selina pentru faptul că nu a predat apartamentele în termenul la care s-a angajat.

 5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor