AG Weinberger – „vulturul” din şanţul Cetăţii

AG Weinberger – pasionat de muzica sa
AG Weinberger – pasionat de muzica sa
Revederea bluesman-ului cu publicul din oraşul natal s-a produs în faţa unui public de nişă, care a ştiut ce aşteaptă de la AG.

Bluesman-ul originar din Oradea s-a întors în oraşul său natal, cu ocazia festivalui Festivalul GrillFest & Rock, desfăşurat în şanţul Cetăţii. Poate ora sau poate locaţia, poate perioada din an, plină de nunţi şi banchete, ori, pur şi simplu, se poate că în Oradea nu există atâta interes pentru blues/jazz – gen muzical ce a rămas unul de nişă în ţara noastră. Sunt tot atâtea explicaţii posibile pentru rândurile (prea) rare din faţa scenei pe care AG Weinberger a cinstit-o, ca de fiecare dată. Un recital ce a durat o oră. Poate mai mult, însă cel mai probabil, mai puţin. Însă o prestaţie de calitate AG Weinberger Band. Nici nu putea fi altfel în cazul exigentului muzician, atât cu sine, cât şi cu colaboratorii săi. S-a putut observa, însă, că lipsa unui public entuziast şi-a pus amprenta pe atmosfera generală a spectacolului.

Cu această ocazie, mi-aduc aminte de un spectacol cu un AG Weinberger în mare formă, din urmă cu mai mulţi ani, de la Oradea. Evenimentul era ţinut într-un local Blue Monday ticsit de lume, dispărut între timp, însă atunci la mare modă în oraş. Din energia acelei seri au rămas doar frânturi, sâmbătă seara, când pe scena Oradea GrillFest & Rock a apărut orădeanul AG Weinberger – un muzician auto-exilat cultural iniţial în SUA – ţara de origine a blues-ului, iar acum stabilit în Bucureşti – „Mecca” muzicii româneşti, pentru un trai artistic mai îmbelşugat. Şi totuşi, Attila spune că s-a simţit bine pe scena de la Cetate. „A fost frumos la Oradea. Scena a fost pusă exact în locul unde mă dădeam cu bicicleta când eram puşti. Mi-a făcut plăcere să-i revad pe vechii mei colegi şi prieteni. Cei care au venit la concert au ştiut la ce vin, aşa ca am avut parte de o seară fumoasă”, ne-a declarat AG după concert, semn că muzicianul ţine să se bucure de fiecare scenă de care are parte, fără a le lăsa influenţat de factori externi.

Cu gândul la BB King

Sâmbătă seara, Attila (AG) Weinberger nu putea rata momentul întâlnirii muzicale cu BB King cel plecat de curând dintre noi. Un BB King pe care l-a admirat şi pe care l-a şi întâlnit în Statele Unite. „Mother Blues” a fost piesa interpretată de AG Weinberger Band în memoria uriaşului bluesman american. Cu „Missing Home”, AG şi-a încredinţat publicul că nu uită de unde se trage, Oradea rămânându-i în suflet. Chiar dacă, sâmbătă seara Oradea a fost destul de absentă la întâlnirea cu AGW – autodefinit ca un „vultur al înţelepciunii”, solitar, cel care se vede ca venind din viitor pentru a cânta muzica trecutului, pentru cei prezenţi…

„Cine mai ştie despre T-Bone Walker?”, întreba AG pe scena din şanţul Cetăţii, înainte să-şi strunească chitara pentru o piesă din repertoriul pionierului blues-ului în SUA, dispărut în 1975. Astfel, AG prefigura, poate, o întrebare pe care-o va pune publicului vreun urmaş de-al său pe aceste meleaguri, peste alte câteva zeci de ani, cu „miezul” întrebării schimbat…0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !