„Agresorii să răspundă şi penal”

De Teodor Biriş
Arbitrii sunt decişi să-şi facă dreptate în justiţie
Arbitrii sunt decişi să-şi facă dreptate în justiţie
Arbitrii şi observatorii agresaţi vor fi consiliaţi juridic pentru acţionarea în judecată a vinovaţilor.


Asociaţia „Cavalerii fluierului” Oradea a decis recent să vină în întâmpinarea arbitrilor şi observatorilor de joc agresaţi pe terenurile de fotbal. „Dorinţa noastră este să-i ajutăm pe arbitrii şi observatorii care au fost victime la meciuri cu asigurarea consultanţei juridice necesare şi decontarea cheltuielilor de acţionare în instanţă a celor care se fac vinovaţi de argresiuni împotriva acestora. Vrem ca agresorii de pe terenurile de fotbal să răspundă şi penal nu doar sportiv pentru faptele pe care le comit. Intenţia noastră e ca prin acest demers să reducem violenţele pe terenurile de fotbal”, a precizat Laurenţiu Danşa, arbitru în activitate şi preşedintele asociaţiei. „Iniţiativa este menită să estompeze violenţele de pe terenul de joc şi să crească mai mult respectul faţă de oficialii delegaţi la un meci”, a completat Cornel Pantea, preşedintele CJA Bihor.

Două cazuri soluţionate

Deja există două cazuri în care Judecătoria Oradea a dat câştig de cauză unui arbitru şi unui observator, care i-au acţionat în instanţă pe cei care i-au lovit şi au primit daune morale drept despăgubire.

Arbitrul Bogdan Gireadă după meciul Cetatea Valea lui Mihai – Luceafărul II la finalul căruia a fost lovit cu pumnul în cap de un individ. Agresorul, un spectator, a fost obligat la plata unor daune morale de 5.000 lei plus cheltuielile de judecată.
Câştig de cauză a avut şi observatorul Kocsis Adalbert, care a fost agresat după jocul Voinţa Suplac – Viitorul Marghita de Horia Pantea, fost jucător şi antrenor la Suplac. Şi în acest caz instanţa a acordat daune morale de 5.000 lei plus cheltuielile de judecată.
„Avem şi două cazuri mai recente din Liga a V-a care vor ajunge pe masa judecătorilor. Sunt cele ale arbitrilor Filip Galea, agresat de jucătorul Radu Badea (Cheresig) la meciul Voinţa Cheresig – Frontiera Oradea, şi Ionuţ Cosma lovit de Samuel Grozav (Brusturi) la jocul CS Diosig – Săgeata Brusturi. S-au făcut demersurile necesare pentru tragerea la răspundere a acestora”, a explicat Danşa.

Badea a fost sancţionat de Comisia de disciplină a AJF Bihor cu o suspendare de doi ani şi o amendă de 1.500 de lei , iar Grozav va sta un an şi trei luni şi va plăti o amendă de 1.000 lei.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !