Agricultura ecologică, finanţată

De Simona Albinaru
Agricultura ecologică, finanţată
Cererile de solicitare a ajutorului pentru îmbunătăţirea calităţii produselor în sectorul de agricultură eco se pot depune până pe 15 octombrie.

Bihorenii care vor să beneficieze de suvbenţii pentru agricultura eco mai pot depune cereri doar încă patru zile. Astfel, conform legislaţiei în vigoare, cererile de solicitare a ajutorului specific pentru îmbunătăţirea calităţii produselor agricole în sectorul de agricultură ecologică pentru anul 2013, sprijin acordat din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), se mai pot depune numai până în 15 octombrie 2013.

Până la data de 8 octombrie, la APIA Centrul Judeţean Bihor au fost depuse patru cereri, în timp ce anul trecut s-au depus 112.

Ajutorul se acordă pentru exploataţiile din producţia vegetală şi animalieră care sunt înregistrate în perioada de conversie, de trecere de la agricultura convenţională la agricultura ecologică.

Pot beneficia de ajutorul specific persoanele fizice, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale sau familiale constituite conform O.U.G. nr. 44/2008 sau persoanele juridice care îndeplinesc mai multe condiţii.

Bani

Cuantumul plăţii anuale suplimentare/exploataţie se calculează de către APIA, după finalizarea tuturor verificărilor, prin raportarea plafonului alocat pentru fiecare sector la numărul exploataţiilor eligibile, având în vedere plata anuală suplimentară maximă/exploataţie pentru fiecare categorie de dimensiune a exploataţiei. În cazul în care plafonul solicitat depăşeşte plafonul alocat pentru fiecare sector, plata anuală suplimentară maximă/exploataţie se diminuează procentual cu aceeaşi valoare pentru toate categoriile de dimensiune a exploataţiei ale sectorului respectiv.

„Beneficiarii ajutorului specific vor putea depune o singură cerere de solicitare a ajutorului specific, fie pentru o exploataţie din producţia vegetală, fie numai pentru una din speciile din producţia animalieră sau numai pentru o exploataţie din apicultură”, a precizat Florian Pavel, directorul APIA Bihor. Beneficiarii care solicită ajutor specific pentru păşuni permanente, păşuni şi fâneţe, şi nu deţin animale crescute în sistem ecologic trebuie să depună copii de pe facturile fiscale, din care să rezulte că livrează furajele în conversie, recoltate de pe păşune, unui crescător de animale înregistrat în sistemul de agricultură ecologică, sau o copie de pe contractul încheiat cu un crescător de animale înregistrat în sistemul de agricultură ecologică pentru utilizarea păşunii respective. În acest sens beneficiarul depune şi o copie de pe fişa de înregistrare a crescătorului de animale căruia îi livrează furajele sau cu care a încheiat contractul.

Nerespectarea condiţiilor de eligibilitate prevăzute pentru acordarea ajutorului specific şi/sau a cerinţelor legale în materie de gestionare (SMR) privind mediul, identificarea şi înregistrarea animalelor în cadrul schemelor şi măsurilor de sprijin pentru agricultori în România poate atrage, după caz, reducerea sau excluderea de la plată, respectiv penalităţi şi sancţiuni multianuale.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !