Alarmă! Prea mulţi intoxicaţi cu CO2

De Otilia Șandor
1Comentariu
Alarmă! Prea mulţi intoxicaţi cu CO2
Se trage alarmă după ce cinci oameni au ajuns la spital şi unul a decedat.


Pompierii trag semnale serioase de alarmă pentru că în ultimele două luni şase oameni s-au intoxicat cu monoxid de carbon, dintre care unul a murit, iar ceilalţi au ajuns la Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului Judeţean.

Fiul, apoi mama

Şi duminică, 11 ianuarie.a.c., echipajul de terapie intensivă mobilă al SMURD Oradea a fost chemat în ajutorul unei femei, găsită în stare de inconştienţă într-un imobil de pe str. Piatra Craiului, din Oradea.
Femeia (45 ani) inhalase monoxid de carbon provenit de la instalaţia de încălzire. Grav este că în decembrie, şi fiul ei, de 20 de ani se intoxicase tot cu acest gaz asfixiant şi a fost salvatde un echipaj SMURD.
Pompierii spun că de obicei, aceste nenorociri sun cauzate de utilizarea unor coşuri de evacuare a fumului sau gazelor arse neetanşe, înfundate, fisurate ori cu deficienţe de construire; racordarea necorespunzatoare a aparatelor de încălzire la coşuri, exploatarea cu defecţiuni ale sistemelor de încălzire (centrală termică, sobă, şemineu, aragaz, radiator cu petrol etc.).

Ce este monoxidul de carbon

În ideea că bihorenii vor fi mult mai atenţi, pompierii explică ce este monoxidul de carbon şi pericolul inhalării lui.
Monoxidul de carbon este un gaz incolor, inodor, insipid ce rezultă din arderea incompletă a combustibililor (lemn, butan, propan, gaze naturale, cărbuni naturali, benzină, petrol, etc.) folosiţi în sisteme de încălzire casnice ori în sistemele de gătit, prost întreţinute şi fără sisteme de ventilaţie corespunzătoare, precum şi în motoarele maşinilor.
Inhalarea acestui gaz asfixiant foarte toxic poate provoca dureri de cap, sufocări sau chiar decesul. Copiii, femeile gravide, bătrânii, persoanele cu afecţiuni cronice (cardiace, respiratorii, neurologice, anemii etc.) sunt mai sensibile la acţiunea patogenă a acestui gaz.
Simptomele intoxicaţiei cu monoxid de carbon depind de concentraţia gazului acumulat şi de durata expunerii. Asfel, la expunere redusă pot apărea dureri de cap, ameţeli, la expunere medie, dureri de cap persistente cu senzaţia de zvâcnire, ameţeli, somnolenţă, vomă, ritm cardiac şi puls rapid, reflexe şi judecată încetinite, iar la expunere ridicată, convulsii, comă sau chiar deces. În ceea ce priveşte concentraţia de gaz, 0,1 % în aer omoară într-o oră, 1 % monoxid de carbon în aer omoară în 15 minute, 10% monoxid de carbon în aer omoară imediat, avertizează specialiştii de la ISU Bihor.

Prevenirea intoxicaţiilor cu CO2

Bihorenii sunt sfătuiţi să îşi instaleze cel puţin un detector de monoxid de carbon în locuinţă, respectând instrucţiunile fabricantului, alături de următoarele atenţionări:
• Sistemele de încălzire trebuie să fie corect instalate, întreţinute şi verificate periodic, de către persoane autorizate;
• Coşurile, burlanele, ţevile de evacuare a fumului şi gazelor arse să fie verificate, curăţate şi reparate periodic, de către o persoană specializată;
• Încăperile să fie aerisite frecvent;
• Soba să fie folosită doar cu uşiţa închisă;
• Oamenii să nu adoarmă niciodată înainte de a se asigura că focul din sobă este stins;
• Se impune supravegherea aparatelor care funcţionează cu flacără deschisă (aragaz, cuptor sau generatoare portabile cu gaz), fiind interzisă utilizarea acestora ca surse de încălzire.



1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor