Albine protejate

De Simona Albinaru
Albine protejate
La aplicarea tratamentelor fitosanitare se impun măsuri de protejare a albinelor.


Pentru a preîntâmpina intoxicaţiile cu pesticide a albinelor, reprezentanţii Direcţiei pentru Agricultură Bihor ţin să comunice celor implicaţi în această acţiune ce obligaţii le revin.

Astfel, producătorii agricoli care execută sau beneficiază de tratamente fitosanitare cu pesticide trebuie să înştiinţeze, în scris, cu cel puţin 48 de ore înainte de efectuarea tratamentului consiliile locale, pe teritoriul cărora se găsesc suprafeţele ce urmează a fi tratate, precum şi cele ale căror limite teritoriale se află la mai puţin de cinci kilometri de aceste suprafeţe conţinând următoarele date: locul tratamentului, data începerii şi durata tratamentului, denumirea produsului folosit şi remanenţa acestuia şi metoda de aplicare şi mijlocul cu care se execută.

De asemenea, trebuie să efectueze tratamente cu insecticide numai pe timp liniştit, fără vânt şi numai asupra culturilor agricole entomofile sau pomilor fructiferi care nu se află în stadiul de înflorire sau pentru situaţii excepţionale se vor utiliza numai produsele de protecţia plantelor care manifestă selectivitate faţă de insectele polenizatoare (albine şi bondari).

Înştiinţaţi

O mare atenţie trebuie să acorde şi fermierii care seamănă seminţe pentru culturile de primăvară tratate cu produse de protecţie a plantelor din grupa neonicotinoidelor.

În acest sens fermierii au şi obligaţia de a semnaliza cu plăcuţe de avertizare parcelele respective.

Consiliile locale vor lua măsuri pentru anunţarea în scris sau telefonic, cu cel puţin 24 ore înainte, a tuturor apiculturilor care au vatră de stupină staţionară/ permanentă sau temporară/pastorală situate în raza teritorială a localităţii, precum şi circumscripţia sanitar-veterinară, despre locul, data începerii şi mijloacele cu care se execută tratamentele cu insecticide.

Obligaţii au şi apicultorii. Aceştia trebuie să comunice autorităţilor administraţiei publice locale în a căror rază teritorială se află stupina, locul de amplasare al acesteia, perioada utilizării vetrei de stupină, numărul familiilor de albine, sediul sau adresa deţinătorului de stupi asigurând evidenţa acestora, dar şi protecţia familliilor de albine împotriva tratamentelor fitosanitare. Trebuie de asemenea să închidă sau să îndepărteze la o distanţă de peste cinci kilometri de suprafeţele supuse tratamentului, familiile de albine atunci când au fost înştiinţaţi. Intervalul de timp în care este necesar ca familiile de albine să fie închise sau îndepărtate poate fi de 48 de ore la erbicide şi insecticide, 24 ore la fungicide şi acaricide. În cazul producerii intoxicaţiilor la familiile de albine trebuie să sesiseze imediat în scris circumscripţia sanitar-veterinară. „Având în vedere importanţa deosebită pe care o are baza meliferă naţională pentru apicultură şi producţiile realizate, organizarea activităţii de stupărit pastoral trebuie să reprezinte o prioritate atât pentru consiliile locale cât şi pentru administratorii terenurilor agricole sau silvice”, a conchis Nicolae Hodişan, directorul Direcţiei pentru Agricultură Bihor.



0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !