Aleşii Bihorului şi-au preluat mandatele

De Cristina Ghilea
Reactualizat la:
10Comentarii
Aleşii Bihorului, poză de grup la preluarea mandatelor
Aleşii Bihorului, poză de grup la preluarea mandatelor
Marți vor participa la prima şedinţă a Parlamentului nou.

O rutină pentru majoritatea aleşilor bihoreni, care nu-s la primul mandat, o noutate pentru o minoritate prea mică, înmânarea atestatelor de parlamentari s-a consumat, luni, rapid, în sala de şedinţe a Prefecturii.

Ceremonia a fost anunţată pentru luni la amiază, iar cei mai harnici dintre proapeţii aleşi respectiv realeşi erau deja în holul Prefecturii cu un sfert de oră înainte. Câte partide, atâtea bisericuţe, cu mai mulţi sau mai puţini „enoriaşi”. Proporţional cu rezultatul votului, PSD-ul a avut alaiul cel mai des. Pupici, îmbrăţişări, felicitări, urări de succes – s-au împărţit cu generozitate de toate, Adelina Costea a fost principala beneficiară.

Mai sobri, în ton cu scorul slab obţinut, liberalii s-au grupat lângă bradul Prefecturii. Florica Cherecheş şi Găvrilă Ghilea au ajuns primii, li s-a alăturat apoi şi Cupşa Ioan. Doar cu foarte puţin timp înainte de intarea în sală şi-a făcut apariţia şi Cornel Popa. Dintre patru udemerişti, câţi trimite Bihorul în Parlament, s-au prezentat doi. Aflat la primul mandat, o premieră fiind şi intarea USR în Parlament, Silviu Dehelean a venit singur şi n-a socializat cu viitorii colegi de Parlament.

În scurt timp au fost poftiţi în sala de şedinţe, spaţiu încă îmbâcsit după centralizarea votului. De asemenea grupaţi pe căprării politice, aleşii au luat loc în jurul mesei – pesediştii într-un capăt, lângă ei liberalii şi vizavi, udemeriştii şi unicul userist, la câteva scaune distanţă.

La prezidiu au luat loc Teodora Carmen Balogh, preşedinta Biroului Electoral Judeţean şi prefectul Claudiu Pop, cei care i-au felicitat pe aleşi. Pop le-a urat succes şi le-a reamintit să pună în practică toate cele promise, în beneficiul bihorenilor.

dsc_9636

A trecut, apoi, fiecare, pe la prezidiu, pentru a-şi prelua diploma şi, în final, s-au aşezat la poze de grup. Prima dă pe „culori”, apoi în grup: Ioan Sorin Roman (PSD), Bogdan Gheorge (PSD), Găvrilă Ghilea (PNL), Adelina Costea (PSD), Florian Bodog (PSD), Cornel Popa (PNL), Ioan Cupşa (PNL), Florica Cherecheş (PNL), Szabo Odon (UDMR), Silviu Dehelean (USR) şi Derzsi Akos (UDMR). Popa a fost cel mai iritat dintre aleşi, când li s-au adresat indicaţii pentru aşezarea „mai frăţească” la poză – „Lăsaţi comentariile astea. Dacă vreţi faceţi poze. Ce naiba, măcar acum nu ne mai daţi indicaţii!”. Momentul tensionat s-a risipit repede, aleşii trecând la declaraţii.

„Ne organizăm, să vedem ce avem de făcut. E mult de muncă şi de învăţat.

Marți este convocat parlamentul nou, noi ne-am întâlnit în USR şi am discutat ce avem de făcut, despre mecanismele parlamentare, ce fel de opoziţie putem să facem. Putem să fim un soi de gardieni care să spunem mereu ce se întâmplă, sau putem să facem opoziţie constructivă, pentru a găsi suport pentru proiectele noastre. Asta este destul de greu de crezut că se va ântâmpla dar vom vedea”, ne-a declarat Dehelean.

dsc_9681

Reales, liberalul Cupşa a spus că primeşte mandatul cu îngrijorare, pentru ţară, pentru cetăţenii României, pentru Bihor şi pentru Partidul Liberal, în care se află de peste 26 de ani.

„Două proiecte importante avem, unul pentru tot mandatul, adică simplicarea legislativă. Avem destule legi în acest moment şi nu cred că noi legi ne trebuie neapărat. Trebuie ca acest hăţiş să fie puţin aerisit. Al doilea e să găsim parteneri pentru a impune cât mai mult din programul nostru de guvernare. Suntem o formaţiune care funcţionează pe parteneriate”, ne-a spus Szabo Odon.

„Îmi doresc să îmi continui proiectele din primul mandat şi să punem în aplicare tot ce am promis. Îmi voi da toată puterea şi toată priceperea pentru aceasta”, este angajamentul, generalist, al pesedistului Florian Boldog.10Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor